Mesec: april 2023

  • NEDELJSKI KLEPET: LUKA IN MATEJ ZALOKAR

    Na Rakeku se z raziskovanjem jam organizirano ukvarjajo od leta 1957 in že desetletja je Jamarsko društvo Rakek med najbolj aktivnimi in uspešnimi v državi. Za njim je veliko odprav v tujino, člani društva so prisotni pri največjih slovenskih jamarskih dosežkih, seveda pa z užitkom odkrivajo nove jame in podaljšujejo “stare” v domači občini. Na njihove lepote in krhkost naravnega ravnovesja, ki se najprej vidno odrazi prav v podzemlju, opozarjajo s fotografijo in besedo, z zgledom pa učijo pravega tovarištva.  

    Vidnejša člana Jamarskega društva Rakek sta tudi brata Luka in Matej Zalokar. Na željo Luka smo ju skupaj povabili v oddajo Nedeljski klepet. Ko  je povedal, je tako prav, ker že dolgo in vzorno sodelujeta na področju jamarstva, jamarskega reševanja in miniranja v jamah. “Tukaj moraš biti povezan med sabo,” pravi starejši brat,  vodja reševalnega centra Postojna in operativni vodja minerjev. “Jamarstvo te tekom let zanašanja na sočloveka obrusi kot diamant,” pa razmišlja Matej, tudi mednarodno priznani fotograf podzemnega sveta. Poslušaj pogovor. 

     

     

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • MED NAMI: V DRUŽBI JE DAN LEPŠI

    V družbi je dan lepši je slogan Dnevnega centra za starejše v Logatcu, kjer so uporabnikom na voljo različne aktivnosti. Sledijo načelu tri K – kdo, kdaj, kdaj, tako se prilagodijo posamezniku in njegovim željam.
    Ohranjati želijo njihovo samostojnost. Uporabniki so zadovoljni z miselnimi vajami, pogovori in telovadbo. V centru jim nudijo tudi možnost kosila. Vsako tretjo sredo v mesecu pripravijo tradicionalni dan odprtih vrat. Sicer pa center deluje vsak delovnik med 7. in 17. uro.

    Avtor:Jaka Zalar
  • “NA VSAKO TEKMO BOMO ŠLI ZAVZETO”

     Slovenska  hokejska reprezentanca bo 13. maja  začela svetovno prvenstvo elite proti Švici. Kot kaže zdaj, bo kapetanski trak oziroma črko C na dresu nosil Jan Urbas. Čeprav vloga kapetana prinaša dodatno odgovornost, je reprezentanca tako homogena, da je v njej več članov, ki lahko prevzamejo to vlogo in so aktualnemu kapetanu vedno v pomoč, se veseli hokejist iz Dolenje vasi pri Cerknici. 

     Nasprotnice Slovenije bodo Švica, Kanada, Norveška, Češka, Latvija, Slovaška in Kazahstan, želja Risov pa obstanek v eliti. Kapetan obljublja, da ne bodo preračunavali, koga lahko premagajo in koga ne. Kot pravi, je hokej hitra igra, v kateri lahko s požrtvovalnostjo in kančkom sreče premagaš marsikoga. Sam večje možnosti vidi v dvobojih z Norveško, Kazahstanom in drugimi reprezentancami, ki so na ravni slovenske. Poslušaj. 

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • BREZ NAPOTNICE: NADOKNADIMO ZAMUJENO

    Ob svetovnem in evropskem tednu cepljenja smo govorili z epidemiologinjo dr. Nadjo Šinkovec Zorko iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Letos poteka pod sloganom “nadoknadimo zamujeno”. V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije, tako kot drugod, so necepljeni in premalo cepljeni ljudje še vedno izpostavljeni tveganju okužbe z boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti, kot so ošpice, davica in otroška paraliza. Leta 2021 je 25 milijonov otrok zamudilo vsaj eno osnovno cepljenje.
    Zdravstvene organizacije ob letošnjem tednu cepljenja opozarjajo na globalni upad stopnje cepljenja, velik del tega lahko pripišemo posledicam, ki jih je povzročila pandemija covida-19. Pri Lekarniški zbornici Slovenije pa ob tem poudarjajo, da je cepljenje en največjih dosežkov v medicini in farmaciji, s katerim smo dosegli, da nas številne bolezni ne ogrožajo več.

    Avtor:Jaka Zalar
  • PERSPEKTIVA IMA ŠE VELIKO NAČRTOV

    Pred kratkim je Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva  v sodelovanju z občinami Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna  izbral šest najboljših poslovnih idej, ki so bile nagrajene vsaka s po 10.000 eurov. Načrtov in idej pa tej enoti Zavoda Znanje še ni zmanjkalo.

    Vodja Jana Nadoh Bergoč sicer pravi, da se imajo tudi sami znotraj inkubatorjev za začetno podjetje in se trenutno soočajo e enakimi sladkimi težavami, kot podjetje, ki pride na trg – začele so rasti potrebe in aktivnosti, zato ekipa, ki deluje v inkubatorju postaja premajhna.  Jana Nadoh Bergoč meni, da se je v regiji podporno okolje začelo dobro oblikovati. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin, Jaka Zalar