Mesec: januar 2024

  • DOMAČINI Z LOŠKE DOLINE SODELOVALI PRI RADIJSKI IGRI

    Prvi februar prinaša skupno poslušanje dokumentarno-igrane radijske igre Šepet spomina, ki prepleta zgodbe Loške doline in je nastala v sodelovanju otrok, starostnikov in radijskih ustvarjalcev. Radijska igra za otroke je bila posneta v okviru projekta B-AIR – Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancirata program Ustvarjalna Evropa Evropske unije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
    Avtorica koncepta igre je bila režiserka Saška Rakef Perko, scenarij pa je napisala dramaturginja Ana Obreza, ki je preposlušala kar 20 ur posnetkov in za vezni člen med zvočnimi spomini izbrala motiv dečka, ki ga orel ponese v nebo. Igra je bila lani decembra premierno predvajana na tretjem programu javnega radia, skupno poslušanje pa bo ta četrtek ob 17. uri v knjižnici v Starem trgu pri Ložu.

    Avtor:Jaka Zalar
  • BODITE POZORNI NA LAŽNE SERVISERJE V ČRNEM GOLFOVEM KARAVANU

    Na območju občine Sežana so se danes okoli 10. ure pojavile osebe, ki se prevažajo v osebnem avtomobilu Volkswagen Golf, črne barve, karavan izvedbe in hodijo od hiše do hiše in se predstavljajo kot serviserji.

    Kot pojasnjuje Policija, običajno v takih primerih eden od storilcev zamoti osebo, ki je doma, ostali storilci pa neopazno vstopijo v hišo in ukradejo denar ali  zlato. “Ob pojavu sumljivih oseb, naj bodo občani pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113,” svetuje Policija. 

     Policijska postaja Cerknica pa na svojem območju opaža povečano število vlomov v stanovanjske hiše, druge objekte in avtomobile. Od decembra je obravnavala kar 13 tovrstnih dogodkov, ki zahtevajo previdnost in sodelovanje vseh občanov. Na PP Cerknica izpostavljajo povezovanje med sosedi, nadgradnjo varnostnih sistemov, zaklepanje vrat in zapiranje oken, pravilno ravnanje s ključi, previdnost pri objavah na družbenih omrežjih in sodelovanje s Policijo. “Če opazite kakršne koli sumljive dejavnosti ali osebe, nemudoma obvestite policijo. Sodelovanje med občani in policijo je ključno pri preprečevanju kriminala,” sporočajo. 

     

  • PRENOVITI IN NE RUŠITI

    Predsednik Vlade RS dr. Robert Golob je v ponedeljek, 29. januarja,  na Brdu pri Kranju gostil predstavnike različnih organizacij, ki so pomagale po avgustovskih poplavah.Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je ob tem dejal, da je treba 30 let star sistem zaščite reševanja obnoviti in ne rušiti. Kaj je imel v mislih, nam je povedal  poveljnik Regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk. 

    Z njim smo se pogovarjali tudi o spominih ob 10. obletnici žledoloma. Poslušaj. 

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • DESET LET OD ŽLEDOLOMA

    Na včerajšnji dan pred 10 leti je začelo žlediti in na današnji dan se nam je zdelo, da doživljamo ledeno apokalipso. Žledolom je povzročil veliko škodo zlasti na gozdovih, elektroenergetskem omrežju in prometni infrastrukturi.

    Prebivalce in prebivalke Slovenije je naravna nesreča združila. Junaki so postali vsi, ki so delali na terenu, da bi lahko  pomagali, so si marsikje morali poti šele otreti. Poslušaj. 

     

    Foto: Valter Leban 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin, sta
  • MLADOLETNIKI BREZ SPREMSTVA SE ŠE NE BODO SELILI

    Mladoletni begunci brez spremstva, ki so nastanjeni v dijaškem domu Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna (SGLZŠ), se še ne bodo selili na novo lokacijo. To zanje urejajo v stavbi nekdanjega Primorja na Volaričevi ulici, a do 1. februarja ne bo končana. Vlada je zato na torkovi dopisni seji s spremembo uredbe ta rok podaljšala do 1. aprila. V vmesnem času ostajajo mladoletniki brez spremstva, teh je bilo decembra 14,  nastanjeni v SGLZŠ.

    Urad za oskrbo in integracijo migrantov poudarja, da bodo kapacitete namenjene izključno mladoletnikom brez spremstva in sicer za do 70 oseb.  Njihovi načrti so lani presenetili meščane. Takrat so nam na uradu pojasnili, da so o svojih načrtih občino obvestili in zapisali “tematika je bila preko medijev komunicirana”.  A Občina Postojna je v zadnjem občinskem časopisu zapisala, da je bila postavljena pred dejstvo in da z namerami ni bila seznanjena. Kot meni, bi morala biti, saj gre za državno zadevo, ki posega v življenje lokalnega prebivalstva. Mladoletniki brez spremstva so v kraju dobro sprejeti, a večje število s seboj prinese tudi potrebe po načrtovanju zdravstvene, socialne, izobraževalne in druge oskrbe.