Mesec: november 2020

  • novice radio94 r94

    OBNOVA BRVI IN PRIZADEVNI MLADI V PRESTRANKU

    Čez reko Pivko v naselju Žeje teče lesena brv, ki občanom veliko pomeni na rednih dnevnih sprehodih, vendar je v slabem stanju in je potrebna obnove. Prav tam se nahaja tudi urejena sprehajalna in kolesarska pot. V preteklosti je brv več desetletij omogočala kmetom, gozdarjem in pohodnikom varno prečenje struge Pivke, zdaj pa to ni več mogoče.

    Tudi šolarji iščejo ustna izročila in vire pri starejših občanih, predlani pa so svoja dognanja prikazali v sklopu projekta Kultura in turizem, saj so se odpravili na misijo po kulturni dediščini Prestranka z okolico. Spomladi bo Krajevna skupnost spet nadaljevala s projektom pridobitve sredstev za obnovo brvi. Več o leseni brvi in prizadevanjih učencev nam je povedala Klavdija Knafelc iz Krajevne skupnosti Prestranek. Prisluhni.

    Avtor:Vesna Kovač
    • lesena brv Zeje
  • POT POVEZUJE DEDIŠČINO, KRAJINO IN PONUDNIKE

    V okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV je Občina Pivka uredila novo tematsko kolesarsko pot. Poimenovala jo je Pot gradov in jo zasnovala kot tematski turistični produkt. Začne se v Parku vojaške zgodovine in pelje skozi kamnoseško vas Kal do dvorca Ravne, skozi vasi Šmihel in Narin in se vzpne na greben Šilentabra, kjer se razcepi na tri krake in prestopi na Ilirskobistriško. 

    En krak vodi do Kalca, drugi do vasi Podtabor in tretji do Ratečevega Brda. V okviru projekta so pripravili tudi zgibanko. Ta promovira kolesarstvo in pohodništvo na Pivškem in v bližnji okolici ter seveda samo pot, ki je načrtovana premišljeno, saj do fevdalnih arhitektur vodi skozi vasi, ki imajo kaj za pokazati ali ponuditi, nam je povedala strokovna sodelavka Parka vojaške zgodovine Ana Čič. Poslušaj.

    Pot pelje tudi do dvorca Ravne in gradu Kalec oziroma Kalc. 

     

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
    • Kalc KAlec 2 MMP
  • TESTIRANJA TUDI V CERKNICI

    V Centru starejših Cerknica so v soboto testirali zaposlene in stanovalce. Po še ne dokončnih podatkih je z novim koronavirusom okuženih 27 stanovalcev in 12 zaposlenih. V Cerknici bodo zaenkrat rdečo cono uredili znotraj doma.

    V prihodnjih dneh bo sledilo novo množično testiranje in na podlagi rezultatov bosta vodstvo centra starejših in stroka ponovno proučila možnost o ureditvi rdeče cone zunaj ali ohranitvi rdeče cone znotraj doma, so sporočili iz Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko.

     Sicer pa prebivalcem občin Cerknica, Loška dolina in Bloke od jutri na odvzem brisa ne bo treba več v Postojno.  Po napotiti osebnega zdravnika jim bodo brise ob delavnikih med 10. in 12. uro jemali v Zdravstvenem domu Cerknica.  Kot ocenjuje Regijski štab, se bo z jemanjem brisov v Cerknici lahko testiralo več prebivalcev omenjenih občin, kar pomeni, da bodo epidemiologi lahko hitreje odkrili okužene in tako hitreje preprečili širjenje virusa.

    Foto: Občina Cerknica 

     

     

  • DEVETI GOSARJEV VEČER BO VIRTUALEN

    Knjižnica Logatec  jutri ob 18. uri vabi na virtualen Gosarjev večer. O  Gosarja včeraj, danes in jutri bo v pogovoru z Markom Venirejem spregovorila Jadranka Vesel. Spomnimo, Logatčan Andrej Gosar je bil pravnik, politik in ekonomist, ki po mnenju mnogih velja za izumitelja socialne države na Slovenskem.

     Jadranka Vesel, ki bo razmišljala o njem,  je študirala politične vede na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Bila je pobudnica ustanovitve zadruge Modri, v letu 2000 pa je zagnala projekt razvoja zadružnega zaposlitvenega centra s ciljem odpiranja stalnih in varnih delovnih mest. Leta 2009 je vpisala študij filozofije na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, kjer se je soočila z negotovim položajem mladih. Ob sprejetju zakona o socialnem podjetništvu je sooblikovala Raziskovalni inštitut za socialno ekonomijo v Postojni, ki predstavlja osrednje polje njenega delovanja. V zadnjih dveh letih so na inštitutu opravili preko 3000 ur izobraževanj in 1260 svetovalnih ur. Večinoma so to volontersko opravljena dela treh posameznikov, pri čemer je večinski del izobraževanj opravila sama. Leta 2013 je bila dobitnica priznanja Živka Pregla za pomemben prispevek k področju civilnih dejavnosti, so sporočili iz Knjižnice Logatec in dodali, da bo dogodek potekal preko platforme ZOOM na povezavi, za katero ne potrebujemo gesla.

    https://uni-lj-si.zoom.us/j/98167084435?pwd=NHBscGdqc05VT0VqdVVUVWJpU2Rkdz09&fbclid=IwAR1GzIoVfCHvFl-Hd0AgN14LFS87652MsiJ1vQEFA5cysb9-9IiOoz4nyWg#success

     

    Soba dr. Andreja Gosarja v Korotanu na Dunaju. 

  • DRAŽJA VRTEC IN POMOČ NA DOMU

    Na redni seji sredi novembra je občinski svet dvignil cene storitve pomoč družini na domu in vrtca.

    Vrtec bo dražji zaradi višjih plač, odpravnin in manjšega števila oddelkov, je pojasnil župan Marko Rupar.  Do zdaj je bilo v Vrtec Martin Krpan Cerknica vključenih 509 otrok, v naslednjem letu jih bo 487. Več v prispevku. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin