Mesec: september 2016

  • SNEŽNIK SE DANES MALO SKRIVA

    Kako že pravijo ljubitelji narave, športniki in rekreativci? Da ni slabega vremena, samo če je oprema prava. Snežnik pohodnikom svoje skrivnosti in lepote odkriva, tudi ko je zavit v skrivnostne meglice … Takšen je danes. 

  • DANES BO SLOVESNO NA BLOKAH

     

    Občina Bloke praznuje ob Mihaelovem, ko se Bločani spominjajo na znameniti Mihaelov sejem. Prvi zapisi o njem so nastali že 1366. Bloški sejmi so še posebej sloveli po znamenitih volih. Na planoti  so bili namreč doma dobri prekupčevalci z živino. Kupili so slabo rejene vole in jih spitali z dobro bloško krmo ter jih na Mihaelovem sejmu, kupcem od Bele krajine do Istre, prodajali za med. Sejem so pred desetletjem Bločani uspešno obudili, letošnji je potekal sredi meseca. Danes ob 18. uri praznovanju dodajajo še slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri bodo podelili občinska priznanja. Kulturni program v Večnamenski dvorani Bloški smučar bosta oblikovala Mešani pevski zbor in folklorna skupina Kulturnega društva Bloke. Prireditev se bo zaključila s koncertom Klape Galeb.  Občina pa krajanom ob prazniku ne bo podarila le klapskega petja. V večnamensko dvorano v Novi vasi občinstvo vabi še jutri, ko bo ob 18h komedijo Butelj za večerjo uprizorilo Kulturno umetniško društvo Valentin Kokalj iz Visokega. MMP

    Vole so že pred desetletji zamenjali traktorji. Na Blokah nanje in na trdo kmečko delo spominja skulptura, ki jo je izdelal akademski slikar Božidar Strman Mišo. V Zavrhu pri Sv. Trojici stoji na Krpanovi poti.

    Foto: občina Bloke 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • SLOVESNO ODPRTJE NOVEGA VRTCA

    Čeprav bo jutri sobota, ne bo nikomur iz Ilirske Bistrice odveč priti v vrtec – ne otrokom in ne vzgojiteljicam.  V novi vrtec so se preselili že 1. septembra, a jutri ob 11. uri bodo pripravili še slovesno odprtje nove stavbe, krajani si bodo vrtec lahko tudi ogledali. Bistriški osrednji vrtec je vreden skoraj tri milijone evrov, slabo polovico je plačal evropski sklad za regionalni razvoj. Kaj pridobitev pomeni za otroke, zaposlene in starše, je povedala ravnateljica Ingrid Fatur . 

    Avtor:Zasebno: Anja Hofman
    • vrtec-2
    • vrtec-3
  • NADALJUJE SE LINHARTOVO SREČANJE

    V Kulturnem domu Postojna se bo danes nadaljevalo 55. Linhartovo srečanje. Prva predstava bo ob 10 uri. Društvo Mali petelin iz Malega Kamna bo odigralo Ikarusa Roka Sande, delo, v katerem si je Metod je želel le eno: poleteti v nebo in poljubiti sončne žarke. A preden bi mu zares uspelo, ga je vojna, ki je pridivjala do Gorice, priklenila na zemljo, mu dala v roke puško in ga pognala v boj proti sosedom, bratom, prijateljem. Ko so velike sile udarjale s svojimi pestmi po šahovnici življenja, je moral pozabiti na sanje in se soočiti s kruto resnico. Svoboda je domena ptic. Ljudje pa kujemo verige …

    Popoldan ob 17. uri bo Gledališka skupina KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote uprizorila delo Slawomirja Mrožka Na odprtem morju, v katerem so se trije brodolomci prisiljeni odločati o tem, koga bodo pojedli, da bi druga dva preživela. Odločanje poteka navkljub neizprosni lakoti groteskno civilizirano, kot da se ljudje tudi v najbolj kriznih okoliščinah še vedno naivno zanašamo na ideje o pravici in svobodi. Komedija brodoloma se danes lahko bere kot metafora za aktualne razmere politične in gospodarske krize, v kateri smo se znašli prebivalci Evrope.

    Drugi gledališki dan bo ob 20. uri zaključilo Šentjakobsko gledališče iz Ljubljane. Zaigralo bo Triko Milana Jesiha, ki za gledalce pomeni skoraj šolsko lekcijo igralske

    virtuoznosti, izjemno vajo v slogu, ki pa ni sama sebi namen, temveč širokopotezno briše tradicionalne ločnice med visoko in popularno umetnostjo, med umetnostjo in življenjem ter opozarja na absurdnost vsake človeške komunikacije, vendar smo nanjo pač hočeš nočeš obsojeni …

    Linhartovo srečanje, ki pa Postojna gosti že enajstič, se bo s podelitvijo nagrad – matičkov zaključilo v soboto. Ogled predstav je brezplačen.

    Foto: Šentjakobsko gledališče 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • V LOGATCU OBUDILI MLADINSKI SVET

    Logaški svetniki so na sinočnji seji med drugim obravnavali predlog Pravilnika o sofinanciranju mladinskih projektov, ki so v občini v javnem interesu. Uvodoma so se seznanili z odstopom svetnika Mirana Obreze, naša Notranjska, in za nadomestno svetnico  potrdili Jerco Korče, obenem tudi predsednico novoustanovljenega oziroma vnovič obujenega Mladinskega sveta. Gre za kolegijski organ, ki predstavlja krovno organizacijo mladine v občini in za katerega je velik interes tudi med starši in učitelji. Ker je lokalna skupnost zakonsko dolžna vključevati mladinski vidik v svoje strategije, politike ter ukrepe, ki vplivajo na mlade, ter izvajati finančno podporo mladinskim programom in programom za mlade, so svetniki včeraj obravnavali predlog pravilnika o financiranju mladinskih projektov, zaradi številnih pomislekov pa so se odločili, da ga bodo dopolnili in o njem odločali na prihodnji seji. Nekateri svetniki so namreč  opomnili, da se mladinski sveti ustanavljajo in kmalu zamrejo, česar pravilnik ne predvideva, drugi pa so pripomnili, da je treba jasneje določiti, kdo se na razpise lahko prijavlja. Zaradi neurejenosti predpisov so namreč doslej to počela tudi društva, ki z mladino niso imela nobene zveze. So pa svetniki v prvi obravnavi sprejeli spremembe in dopolnitve odloka o prometni ureditvi v občini, s katerim naj bi predvsem racionalizirali in povečali učinkovitost postopkov v zvezi s prometnimi ureditvami v občini. Po besedah občinskega inšpektorja Jureta Plečnika naj bi z odlokom skrajšali administrativne  postopke, omogočili sprejemanje strokovnih odločitev in možnost hitrega odziva na napačne odločitve. Čeprav so nekateri svetniki predlogu očitali, da zapostavlja mnenje  krajevnih skupnosti, so ga na koncu v prvi obravnavi sprejeli, s čimer so – tako podžupan Boris Hodnik – izkazali zaupanje v občinsko upravo. Logaški občinski svet se je ob koncu seznanil še s poročilom o izvrševanju proračuna v prvem polletju in s poročili o delu varnostnega sosveta in nadzornega odbora.

    Prispevek je pripravila Blanka Markovič Kocen.

    Avtor:Zasebno: Blanka Markovič Kocen