Na območju Ilirske Bistrice je po podatkih PU Koper v letu 2018 mejo nezakonito prečkalo nekaj več kot 4200 tujcev. Slabo tretjino so jih v nadaljevanju postopka sprejeli v postojnskem Centru za tujce. Kot pojasnjuje vodja centra Jože Konec, gre večinoma za tiste migrante, ki jih policija ne more takoj odstraniti iz države V centru je prostora za 180 tujcev, v izrednih razmerah pa tudi več. Poleg osnovne oskrbe jim nudijo še psihosocialno, zdravstveno in drugo oskrbo.
Novice
- Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
PREDZNANJE NI POTREBNO
RRA Zeleni kras organizira tečaj za lokalne turistične vodnike na območju destinacije Zeleni kras. Tečaj je pogoj za pridobitev ali obnovitev licence lokalnega turističnega vodnika, ki jo podeljujejo občine primorsko-notranjske regije. RRA tečaj organizira na dve leti, povpraševanja in udeležencev je vedno dovolj. Tečaj za lokalne turistične vodnike na območju destinacije Zeleni kras se bo začel 5. februarja in se z izpitno turo zaključil konec marca. RRA prijave sprejema do ponedeljka, 28. januarja.
Foto: RRA Zeleni kras
Avtor:Maruša Mele PavlinZAVOD ZNANJE PRED NOVIMI IZZIVI
Zavod Znanje Postojna združuje kulturne, muzejske, izobraževalne, podjetniške in turistične dejavnosti v občini. Z letošnjim letom, ko je stopil v 10. leto delovanja, pa bo vsebine še razširil in tako nadgradil mesto vodilnega generatorja vsebin na Postojnskem. Vladka Krese, ki s koncem januarja zapušča mesto vodje zavoda, je zadovoljna z napredkom, ki je po treh letih več kot očiten. Danes ZZ vključuje: Ljudsko univerzo z Medgeneracijskim centrom, Notranjski muzej, Kulturni dom, podjetniški inkubator Perspektiva in enoto Turizem. Letos se bo naštetim pridružila še Športna zveza. S tem se bo število zaposlenih še povečalo.
Avtor:Zasebno: Mateja JordanTIBORJEVA “KUHARICA” ZA SPODBUDO V KUHINJI
Postojnčan Tibor Rep obožuje kuhanje. Uživa v kreiranju in oblikovanju receptov za sveže, sezonske, večinoma preproste, zdrave jedi. Hrana pripravljena izpod njegovih rok predstavlja njegov lasten pogled na širni svet kulinarike. Kuharsko knjigo je lansko leto izdal kar dvakrat, najprej v angleščini in konec leta še v slovenščini. Slovensko kuharsko knjigo bo predstavil še danes.
Avtor:Zasebno: Sandi MorelCENTER ZA OBISKOVALCE JEZERA ŠE LETOS
Zadnjega januarja bodo na Občini Cerknica odpirali ponudbe, ki bodo prispele na javno naročilo za gradnjo Izobraževalno-interpretacijskega objekta ob Cerkniškem jezeru. Dela bod stekla v sklopu projekta Kras.re.vita, Objekt mora biti zgrajen v prvi polovici letošnjega leta, projekt pa vključuje še infrastrukturo za obiskovalce presihajočega polja.
Foto: spletna stran projekta kras.re.vita
Avtor:Maruša Mele Pavlin