Leto: 2024

  • ZAČELO SE JE Z GODBENIM ODSEKOM CERKNIŠKIH GASILCEV

    Ob letošnji 100-letnici Godbe Cerknica smo se pogovarjali s Tonetom Urbasom, ki ima med godbeniki najdaljši staž, član je že od leta 1958. Cerkniška godba je bila resda ustanovljena leta 1924, prvi koncert je imela šele na velikonočni ponedeljek leta 1926.
    Godba Cerknica je bila sprva del cerkniškega gasilskega društva in tako je bilo vse do srede sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Godbeniki zdaj že napovedujejo tradicionalni poletni koncert, ki se obeta na predvečer dneva državnosti. Več v zvočnem zapisu.

    Avtor:Jaka Zalar
  • NK: KAJA IN LANA BATAGELJ

    V Nedeljskem klepetu se navadno posvetimo posameznikom, a tokrat smo pred mikrofon povabili sestri Lano in Kajo Batagelj. Kot direktorica prodaje in vodja pravne službe sta vpeti v delo družbe Postojnska jama d.d.  

    Njuna poslovna kariera se ni začela v družinskem podjetju. Lana, ki je študirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani  in znanje nadgrajevala v  tujini, je poslovno pot je začela v finančni industriji v Londonu. Kot je povedala, si je hotela dokazati, da je lahko uspešna  tudi na samostojni poti. Nanjo se je na začetku karierne poti usmerila tudi Kaja, zaposlena je bila v pravni pisarni.

    Velikokrat slišimo, da dober vodja dobro pozna  večino delovnih področij v podjetju. Lana in Kaja sta med dijaškimi in študijskimi počitnicam res  spoznali in opravljali različna, skoraj vsa dela v podjetju. 

    Med pogovorom smo začutili njuno odgovornost  tako do zaposlenih v tako velikem podjetju kot je Postojnska jama d.d.,  kot  do jame kot naravne dediščine . Lana je ob tem povedala: » Z jamo delamo na najboljši možen način. Vedno rečemo dokler bomo z jamo delali prav, bo tudi vse v podjetju prav«.

    Avtor:Anja Curk Repič
  • BREZ NAPOTNICE: PRIPOMOČKI ZA OSEBE Z DEMENCO

    Konec aprila se je zaključil projekt primarne preventive za urjenje kognitivnih funkcij ranljivih skupin na kmetijah, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Vodili partner projekta je Kmetija Slavec, med sodelujočimi pa je bila tudi Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna.
    Gregor Slavec, učitelj zdravstva Dragan Babuder in dijak Klemen Klančar so v oddaji predstavili projekt in pripomočke, ki so jih preizkusili pri različnih skupinah ljudi. Na trgu je sicer že veliko pripomočkov, ki se prodajajo kot izdelki za osebe z demenco, a so povečini popolnoma neprimerni.

    Avtor:Jaka Zalar
  • GODBA CERKNICA VABI NA SLAVNOSTNO AKADEMIJO

    Godba Cerknica letos z več dogodki zaznamuje svojo 100-letnico. To soboto ob 19. uri vabijo na slavnostno akademijo v Kulturni dom Cerknica. Na njej med drugim pričakujejo skladatelja Tomaža Habeta, ki precej sodeluje z godbo in je tako velik poznavalec njihovega dela.
    Na jutrišnjem slavnostnem večeru napovedujejo pogovore z nekdanjimi še živečimi dirigenti, aktualni dirigent Mitja Dragolič pa bo predstavil zgoščenko Navdih stoletja, ki so jo priložnostno posneli prav za obletnico. Razvili bodo tudi preoblikovan prapor društva, ki sicer ohranja zasnovo prejšnjega. Oblikoval ga je Jan Petrič.

    Avtor:Jaka Zalar
  • KOLESARSKO ŽELIJO POVEZATI TUDI CENTER PIVKE

    Občina Pivka je v preteklih letih že uredila precej kilometrov kolesarskih poti, a pred njo je še veliko izzivov. »Košanska« kolesarska pot bo morala počakati na obvoznico, za katero projektna dokumentacija še ni v celoti izdelana, slednja mora v prostor umestiti tudi njeno križanje z železnico.

    Najbližja je ureditev kolesarske povezave od Parka vojaške zgodovine do Kala in Neverk, ob rekonstrukciji ceste ji bo sledila  kolesarka med Parjami in Zagorjem. Tudi v sami Pivki še manjka nekaj kilometrov kolesarskega omrežja. Poslušaj. 

    Prikaz: Občina Pivka 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin