Mesec: oktober 2023

  • LEP, A PREMALO CENJEN POKLIC

    Sopranistka Anemarija Štefančič , ki prihaja iz Loške doline, in je na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju magistrirala z odliko, je svojo odličnost septembra pokazala tudi na 3. Mednarodnem glasbenem tekmovanju v švicarskem Luganu, kjer je osvojila prvo mesto.

    Svojemu poklicu, ki ga razume tudi kot poslanstvo, je zelo predana in ga ima izjemno rada. Pravi pa, da gre za naporno delo. Izredno jo moti, kadar sliši, da se pevec postavi na oder, odpre usta in naredi svoje. Razlaga, da mora pevec najprej poskrbeti za fizično kondicijo, nato pride na vrsto golo glasbeno znanje, sledi študiranje vloge. Vsako delo, v katerem poje, si tudi prevede, drugače, razlaga, vloge ne bi mogla prepričljivo interpretirati. V svoje petje dnevno tako velikokrat vloži za več kot cel delovnik časa, a žal ugotavlja, da je poklic opernega pevca pri nas premalo cenjen. Tudi angažmajev za vse odlične pevce in pevke ni dovolj, daj imamo le dve operni hiši.  Poslušaj prispevek. 

    Foto: osebni arhiv 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • “HOJA MED GROBOVI JE KOT KNJIGA”

    Na postojnskem pokopališču lahko odkrijemo mnogo zgodovinskih zanimivosti. Med drugim je tam poslednji dom za številne znamenite postojnske osebnosti.
    Hoja med grobovi lahko tako predstavlja nekakšno knjigo, saj se da na nagrobnikih marsikaj prebrati. Pokopališče je zgodovinsko in kulturno povezano s krajem. Izstopa recimo grobnica rodbine Jurca. Več pa v posnetku.

    Avtor:Jaka Zalar
  • NEDELJSKI KLEPET – BORIS KOREN

    »Ko si enkrat v intervenciji, ni nekaj vaše in nekaj naše. Nimamo vsak svojega ognja, imamo samo enega sovražnika, ki je pred nami. Na velikih intervencijah smo vsi kot eno,« pravi zidarski mojster in poveljnik PGD Stari trg, Boris Koren. Je prejemnik srebrnega grba Občine Loška dolina. Priznanje je prejel za dolgoletno udejstvovanje v sistemu zaščite in reševanja, v gasilske vrste pa je stopil že kot najstnik. Pridobil je strokovna znanja in aktivno skrbel za obnovo gasilskega orodišča ter njegove razširitve.

    Dejaven je bil pri ustanovitvi Gasilske zveze Loška dolina, katere predsednik je bil kar 11 let. Na prvo mesto je postavljal izobraževanje in znal povezati vsa društva v usposobljeno in enovito gasilsko enoto. Sicer je še največ dela s tehničnimi intervencijami in ne več toliko s požari. Gasilska zveza Loška dolina mu je podelila tudi naziv častni poveljnik. Bil je tudi namestnik poveljnika Občinskega štaba civilne zaščite, sedaj pa bo usposabljal celo vajenca za gradbeniško delo, s čimer bodo v navezi s šolo orali ledino na tem področju.

    Avtor:Vesna Kovač
    • Boris Koren 1
    • Boris Koren 2
    • Boris Koren 3
    • Boris Koren 5
    • Boris Koren 6
    • Boris Koren 7
  • VABLJENI NA TRUBARJEVO DOMAČIJO

    Trubarjeva domačija stoji na bregu rečice Rašica v občini Velike Lašče. Sestavljajo jo spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka in gospodarsko poslopje, vsebino pa ji daje Javni zavod Trubarjevi kraji. Pred dnevom reformacije smo na Rašico smo poklicali kustosinjo Barbaro Pečnik, saj bo praznični dan na domačiji zelo pester. Kot je povedala, je pri njih živahno že cel mesec. Pravijo, da imajo kar reformacijski mesec, v katerem se zvrsti glavnina obiskovalcev, med njimi prednjačijo šolarji in dijaki. 

    Na praznični dan bodo med 9. in 17. uro po Trubarjevi domačiji pripravili več vodenj in delavnic s predstavitvijo projekta Poti knjige, ob 18.30 bodo posadili cepič najstarejše trte z mariborskega Lenta, sledila bosta nagovor dr. Petra Kovačiča Peršina in nastop Ditka tria, ki bo izvajal poezijo slovenskih pesnikov Ferija Lainščka, Toneta Pavčka, Karla Destovnika Kajuha, Kajetana Koviča in Srečka Kosovela. Praznično dogajanje in domačijo nam je predstavila kustosinja Barbara Pečnik, ki je spregovorila tudi o Notranjcih, ki so sodelovali pri urejanju spominske sobe na domačiji: Marjanu Lobodi, Tomažu Perku in Bojanu Klančarju ter Matjažu Debevcu, mojstru, ki že od začetka skrbi za mlin in žago. Poslušaj.  

     

    Foto: Javni zavod Trubarjevi kraji 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • “MOJ LIKOVNI IZRAZ” DO 8. NOVEMBRA

    Likovno društvo Franceta Pavlovca iz Ilirske Bistrice v Knjižnici Makse Samsa predstavlja sadove svojega drugega letošnjega projekta. Člani društva so razstavo slikarskih in kiparskih del naslovili “Moj likovni izraz”.
    Tema projekta je bila široko zastavljena, kar je prispevalo k temu, da so sodelujoči izkazali svoj pravi jaz. Dela 17 članov so v Knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici na ogled do 8. novembra.

    Avtor:Jaka Zalar