Mesec: februar 2023

  • VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Z NOVIM PROGRAMOM

    Na Višji strokovni šoli Postojna so pripravili nov študijski program za izpopolnjevanje, Projektant oz. projektantka spravila lesa z gozdarsko žičnico. Domači strokovnjaki s področja gozdarstva in spravila lesa so presodili, da je spravilo lesa z gozdarsko žičnico treba oživeti in spraviti na inženirsko raven. Šola je pri pripravi programa sodelovala z največjimi slovenskimi gozdarskimi podjetji in podporo direktorata za gozdarstvo in lovstvo in centrom za poklicno izobraževanje.
    Program, ki obsega več praktičnih kot teoretičnih ur, je razdeljen na tri module, na šoli ga želijo zagnati že oktobra. Sicer pa vpisujejo v programe Strojništvo, Gozdarstvo in lovstva ter Poslovni sekretar. Slednji je njihov najstarejši. Vodja programskih področij Slavko Božič meni, da bi ga bilo smiselno preimenovati tako, da bi bolj odražal pomembno funkcijo znotraj podjetij in hkrati zajel vsa delovna opravila. Največ interesa je za Strojništvo.

    Avtor:Jaka Zalar
  • ZAČASNI UKREPI ZARADI PTIČJE GRIPE

    Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izdala začasen sklep o ukrepih zaradi ptičje gripe v Sloveniji. Zaradi primerov HPAI pri prostoživečih pticah ter situacije pri perutnini in pticah v ujetništvu na območju Slovenije veljajo naslednji ukrepi: 

    Gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem naj poteka tako tako, da so živali zavarovane pred stikom z divjimi pticami z mrežami ali strehami ali na drug ustrezen način ali, da jih v primeru, ko to ni mogoče, oskrbujemo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali pod zaščito, ki zadostno odvrača pristajanje divjih ptic in s tem preprečuje njihov stik s krmo ali vodo, ki sta namenjeni perutnini in pticam v ujetništvu.

    Vodna zajetja na prostem, pri tistih vrstah perutnine, kjer je to potrebno zaradi dobrobiti živali, se uporabljajo tako, da je dostop divjim vodnim pticam do njih onemogočen. 

    Prepovedano je  krmiti prostoživeče vodne ptice. 

    Omejiti je treba stike nepooblaščenih oseb s perutnino in vstop v prostore, kjer je nastanjena perutnina, ter upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino (namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok,…). 

    Če oskrbujemo perutnino z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, je treba vodo obdelati s postopki, ki zagotavljajo in aktivacijo virusov aviarne influence (npr. prekuhavanje, uporaba filtrov, UV razkuževanja ali kemijskih substanc, kot je klor). 

    Dnevni izpust je treba omejiti na najkrajši možni čas in upoštevati priporočila iz prejšnjih točk za imetnike perutnine, ki pri tehnologiji reje uporabljajo izpuste za svoje živali.

    Prepovedana sta  odlov in označevanje prostoživečih vodnih ptic, ujed in sov na območjih, kjer je bila potrjena ptičja gripa. 

    Treba je izvajati biovarnostne ukrepe pri odlovu in označevanju prostoživečih vodnih ptic, ujed in sov na ostalih območjih. 

    Prireditve, sejmi, razstave in druga zbiranja so prepovedana.

    V  primorsko-notranjski regiji so 23. februarja, virus ptičje gripe potrdili pri petih labodih grbcih na Cerkniškem jezeru in 27. še pri enem. 

     

     Uradni veterinarji bodo  po celi Sloveniji izvajali kontrolne nadzore in ukrepali v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

     

     

  • PODOBE S KRASA BODO KRASILE STEKLENO GALERIJO

    Jutri, v torek ob 18. uri bodo v logaški Stekleni galeriji odprli razstavo prve mednarodne likovne kolonije Volčji grad 2022. Na njej so sodelovali slikarji z različnih koncev Evrope. Otvoritev bo popestrila klapa Kamerati.
    Logaško društvo je sicer odprlo tradicionalni natečaj za pomladansko razstavo, ki bo v času Gregorjevega. Z deli bodo napolnili razstavni prostor v logaškem Domu Marije in Marte.

    Avtor:Jaka Zalar
    • Mišo Kokovnik kolonija Volčji grad 2022
    • Lojze Kalinšek kolonija Volčji grad 2022
  • ZA PRENOVO DELA VOJAŠNICE TUDI EVROPSKA SREDSTVA

    Z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj so sporočili, da so odobrili  dobrih 183 tisoč evrov za projekt »Celovita energetska prenova in rekonstrukcija objekta 3 v Vojašnici Barona Andreja Čehovina v Postojni. Celotna vrednost energetske sanacije je sicer nekaj več kot 2 milijona evrov.

    Ministrstvo za obrambo (MORS) bo v okviru projekta rekonstruiralo, dozidalo in energetsko prenovilo stavbo 3, ki je del Vojašnice barona Andreja Čehovina v Postojni. Prenovilo bo skoraj  1.100 m² tlorisne površine. V sklopu obnove bo izoliralo fasado, uredilo tlake in streho  ter zamenjalo strešno kritino. Poleg tega bo med drugim zamenjalo stavbno pohištvo, uvedlo prezračevanje z rekuperacijo in centralni nadzorni sistem, prenovilo toplotno postajo in vgradilo varčno razsvetljavo.  S tem bo MORS s podporo evropskih sredstev zagotovil optimalne prostorske možnosti za delovanje oziroma usposabljanje in namestitev enot do velikosti bataljona, so povedali na ministrstvu. 

     

     

  • NOV TRAJNOSTNI ZNAK ZA NOTRANJSKI MUZEJ

    Notranjski muzej Postojna je leta 2020 postal prvi muzej v Sloveniji  s trajnostnim certifikatom, saj je prejel znak Zeleni ključ in izpolnili vse zahteve za vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma. Zdaj ga je še nadgradil. Za zavezanost okolju in družbi prijaznega muzeja je prejel  trajnostni  znak  Slovenia Green Attraction.

    Za pridobitev prvega in drugega trajnostnega certifikata je bilo treba izpolniti kar nekaj pogojev, a zaposleni v muzeju so se že pred leti odločili, da bodo ravnali ekološko.  

    Avtor:Maruša Mele Pavlin