Mesec: oktober 2022

  • SO ZARADI ČAROVNIC POŽGALI VAS BOČKOVO?

    Upokojena umetnostna zgodovinarka in muzejska svetnica, bile je tudi dolgoletna vodja Službe za premično dediščino in muzeje, dr. Marjeta Mikuž je avtorica edine stalne razstave o čarovništvu na Slovenskem. Ocenjeno je, da je zaradi obtožb o čarovništvu po Evropi umrlo od 40.000 do 100.000 ljudi. Kljub pomanjkljivim virom, je v Sloveniji obveljala številka 4000 ljudi.
    Že Valvasor je pisal, da so bila v osemdesetih letih 17. stoletja žarišča čarovniških procesov okolica Cerknice in Planine ter vas Bočkovo, ki naj bi bila zaradi tega popolnoma požgana. V cerkniški vasi Pirmani so verjeli, da so čarovnice nekoč v podobi lučk ponoči rajale okoli vasi. Vas Goričice pa naj bi nastala prav v času, ko so čarovnice žgali.

    Avtor:Jaka Zalar
  • VČASIH SO OTROCI POBIRALI PREŠCE ALI VAHTIČE

    Desetletja nazaj so v  teh dneh otroci komaj čakali, da po hišah naberejo vahtiče, vahče ali prešce. Celo Ivan Cankar je to počel na svojem Klancu: V črtici Moje življenje je zapisal: »Jeseni tistega leta, na vernih duš dan, smo se napotili po »préšce«. Préšce so okrogli koruzni hlebčki, ki jih pečejo kmetje otrokom, da z dobrim delom olajšajo trpljenje dušam v vicah. Naprtili smo si malhe preko rame ter se napravili zgodaj na pot …«

     

    Tudi na  osrednjem Notranjskem so hlebčke imenovali prešce. Nekaj let nazaj je peko hlebčkov obudilo KŠTD Hotedršica, kjer hlebček imenujejo vahč.  Poslušaj. 

    Foto: KŠTD Hotedršica 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NA DANAŠNJI DAN SE JE RODIL LEO VILHAR

    Na današnji dan leta 1899 se je rodil slikar in muzealec Leo Vilhar. Sin kmeta, krojača in gostilničarja Matije ter Marije Vilhar je po prvi svetovni vojni prevzel očetovo posest v Velikem Otoku in postal pomemben član lokalne skupnosti. Zaradi pritiskov takratnih oblasti je zapustil domače kraje, čas med drugo svetovno vojno pa preživel v tujini.
    V rodni kraj se je vrnil leta 1947 in pričel zbirati prve predmete za nastajajoči Notranjski muzej. Ti prvi predmeti so žal izgubljeni. Dolgoletni ravnatelj se je leta 1964 upokojil, a še naprej spremljal delo v muzeju. Umrl je Sežani, 22. oktobra 1971, leži pa na postojnskem pokopališču.

    Fotografija: arhiv Notranjskega muzeja Postojna

    Avtor:Jaka Zalar
  • NEDELJSKI KLEPET – IGOR VIDRIH

    Lipsenjčan Igor Vidrih je po izobrazbi elektrotehnik, ki je vrsto let delal v gospodarstvu na več vodstvenih položajih. Željo po slikarskem izražanju je udejanjal že od otroštva in jo pozneje nadgradil tudi s študijem na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje ter pridobil še naziv diplomirani slikar. Je član cerkniškega Kulturno umetniškega društva Pa-leta.

    Za njim je že več skupinskih razstav, pa tudi kakšna samostojna. Prve risbe je začel ustvarjati še pred vstopom v šolo. Ustvarja v različnih tehnikah, večinoma z akrilom, oljem in suhim pastelom. Motivi zajemajo tihožitje, abstrakcijo, naravo in portrete. Rad tudi pleše, med drugim folklorne in linijske plese. Več v prispevku.
                                  

    Avtor:Vesna Kovač
    • Igor Vidrih 2
    • Igor Vidrih - soncnice
    • Igor Vidrih - pespot
    • Igor VIdrih - akt
    • Igor Vidrih - hisa
    • Igor Vidrih - kofetarica
    • Igor Vidrih - pocitek
    • Igor Vidrih
  • ZA SOVIČEM SPRETNOSTNI KOLESARSKI POLIGON

    Občina Postojna in Športno društvo MTB Postojna danes ob 10. uri v športnem parku za Sovičem pripravljata odprtje spretnostnega poligona.

    Ob tej priložnosti bo tam potekala tudi kolesarska šola. Udeleženci bodo na njej spoznavali osnove varne vožnje s kolesom. Kdor se je bo udeležil, naj ima svoje kolo in obvezno tudi čelado.

     

     

    Foto: Občina Postojna 

    Avtor:Anja Curk Repič