Mesec: maj 2021

  • LIKOVNA NAVDUŠENKA IN ŠAHISTKA SONJA STRLE

    Med likovne navdušence v Loški dolini spada tudi ljubiteljska ustvarjalka Sonja Strle iz Podcerkve, ki jo zanima širše področje kulture. Rada ima glasbo in arhitekturo, je pa tudi članica cerkniškega društva Pa-leta, s katerim ustvarja. Čeprav je člane za nekaj časa ustavil lockdown, so bili vseeno kreativni in so po sprostitvah ukrepov spet začeli ustvarjati skupinsko.

    Sonja rada dela v tehniki linoreza in suhe igle, torej bolj v smeri grafike, pa tudi risanja s svinčnikom in tušem. Imela je tudi nekaj razstav z društvom Pa-leta, samostojno pa je pred nekaj leti v starotrški knjižnici predstavila tudi izdelke iz starih rut in šalov. Kot šahistka se je v redni službi dvakrat udeležila tudi jugoslovanske šahovske olimpijade, kjer so se kar dobro uvrstili, zdaj pa je že vrsto let tudi članica Šahovskega kluba Loška dolina. Več v prispevku.

     

    Avtor:Vesna Kovač
    • Sonja Strle 1
    • Sonja Strle 3
    • Sonja Strle 6
  • PESTER TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE V LOGATCU

    Med 21. in 30. majem oziroma z razširjenim datumom med 20. majem in 20. junijem v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti poteka Teden ljubiteljske kulture. Ker je  letošnje leto posvečeno pisatelju Josipu Jurčiču in skladatelju Josipu Ipavcu, so rdeča nit literatura, bralna kultura in instrumentalna glasba, razlaga vodja Skladove logaške izpostave Tanja Pina Škufca.

    Z več dogodki se je v Teden ljubiteljske kulture vključila tudi logaška izpostava. Razstava ročnih del Karoline Novšak je že nekaj časa na ogled v Upravnem centru Logatec. Posneli so video, v katerem se z branjem svojih nagrajenih prispevkov predstavljajo učenke logaških osnovnih šol, imeli so predavanje in v Galeriji Hiša Sonca postavili novo razstavo z naslovom Sanje v sliki avtorice Ane Furlan Poženel. Pripravljajo se tudi na junijsko srečanje štiridesetih literatov osrednje Slovenije. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NEDELJSKI KLEPET – ANDREJA KRANJEC

    Mlada vsestranska ustvarjalka Andreja Kranjec iz Ilirske Bistrice je vešča v likovni umetnosti, oblikovanju in plesu. Pri tem ustvarja video vsebine in je režiserka, za seboj pa ima že lepo število samostojnih in skupinskih razstav. Predstavila se je tudi na festivalih v tujini in doma. Pohvali se lahko tudi s študentsko Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, na kateri je tudi magistrirala.

    Deluje na področju kulture kot intermedijska umetnica. Sicer je začela s študijem jezikov, a se je hitro preusmerila v umetniške vode. Njena umetnost je večpomenska in izraža svetovljanske nazore. Andreja sodeluje z drugimi društvi in organizacijami znotraj regije. Vodi umetniške delavnice na temo filma in likovne umetnosti, redno pa dela tudi z mladimi. Veselje in smisel do različnih vrst umetnosti gojijo vsi družinski člani. Več v prispevku.

    Avtor:Vesna Kovač
    • plesalke-Andreja Kranjec pg
    • andreja kranjec_kaos in red_8
    • Andreja Kranjec feniks
    • Andreja Kranjec rdeci baloni
    • Andreja Kranjec
    • Andreja Kranjec 1
  • DRUGA PLAT: KATJA PREVEC

    Študentka bibliotekarstva z Rakeka Katja Prevec je običajna mlada ženska. Študij kombinira s študentskim delom. Pravi, da to kar mora, saj želi obdržati avtomobil in imeti dovolj denarja za svoje hobije. Od večine vrstnikov pa se Katja razlikuje v tem, da slabše sliši in da se je pripravljena za gluhe in naglušne tudi izpostaviti.

    Rada jih povezuje. Tiste, ki težav s sluhom nimajo, pa uči, kako se pravilno pogovarjati s slabše slišečimi. Nikoli ne kričimo! Z njimi se pogovarjamo jasno, počasi, izogibamo se narečju in se pri govoru ne pačimo, saj imamo, kot pravi Katja, opravka s čisto »normalnimi« ljudmi. S Katjo Prevec se ni težko pogovarjati tudi zato, ker je dovolj samozavestna in sogovornikom jasno pove, da je naglušna in jih prosi, naj besede ponovijo. »Naglušni in gluhi nismo krivi, da ne slišimo,« poudarja in dodaja, da si tudi oni zaslužijo slišati tako kot vsi drugi.  Klikni in poslušaj. 

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • DOMU NA SLIVNICI KMALU STATUS PLANINSKE KOČE

    V petek so slovesno odprli obnovljeno pritličje Doma na Slivnici. Objekt je, tudi ob veliki meri entuziazma in prostovoljstva, nastajal med letoma 1961 in 1964. Eden zadnjih, ki so oblikovali takratni dom, je bil akademski slikar Lojze Perko. Ta je, kot se za čarovniško goro spodobi, na praskankah v pritličju upodobil slivniške čarovnice. Tudi njegovo delo je obnovljeno in zavarovano pred poškodbami.

    Župan Marko Rupar je poudaril, da dela nikakor niso končana. Cilj občine je popolnoma obnovljena, energetsko varčna in en samo okolju, pač pa tudi obiskovalcem prijazna planinska koča. Ta bo v nekdanji, a modernizirani podobi zaživela po končani sanaciji prihodnje leto. Župan izpostavlja, da je občini v veliko pomoč najemnik, s katerim delata z roko v roki in zato so rezultati vidni že zdaj. Občina računa, da bo objekt kmalu dobil status planinske koče, prošnjo je na Planinsko zvezo Slovenije že naslovila. Poslušaj. 

    Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin