Mesec: april 2021

  • KOŠARKA V CERKNICI IMA DOLGO TRADICIJO

    Košarka ima v Cerknici dolgo tradicijo, saj košarkarski klub deluje od leta 1970. Več kot štiri desetletja zgodovine so prinesla nekaj velikih uspehov, pa tudi obdobij, ko se je bilo treba usesti za mizo in se pogovoriti, kako naprej.

    Nazadnje so se klubski delavci  odločili, da bodo vse moči usmerili v vzgojo mladih košarkarjev in košarkaric. To jim je odlično uspevalo, a pred dobrim letom so se znašli v položaju, ki nas je vse presenetil.  Kako klub deluje v času pandemije, smo povprašali sekretarja Urbana Jernejčiča. Povedal nam je, da trenutno ne trenirajo, saj jim novi ukrepi povzročajo veliko težav.  Namesto tega so se trenerji spomnili športnih izzivov, s katerimi spodbujajo mlade člane kluba in jih ob uspehu tudi nagradijo. Več poslušaj! 

    FOTO: arhiv kluba 

    Avtor:Zasebno: Žiga Pangos
  • OBLIČ MIZARJU, KOPITO ČEVLJARJU

    Čevljarskih delavnic na Notranjskem ni prav veliko, predvsem zato, ker so čevlji dandanes lahko dostopni zaradi masovne proizvodnje. Robert Baraga iz Kozarišč še vedno rad stopi v očetovo staro čevljarsko delavnico, saj se je tam naučil veliko uporabnih stvari in prisluhnil prigodam pohodnikov in obiskovalcev. Njegov oče Anton je deloval v 50-ih letih prejšnjega stoletja in obiskoval obrtno šolo na Rakeku, Robert pa mu je v mladih letih tudi sam večkrat pomagal.

    Čez zimo sta izdelala okrog 20 parov čevljev za posebne priložnosti ali pa navadnih, delovnih čevljev.  Več je bilo popravil. Postopek izdelave je terjal natančnost, večinoma sta uporabljala usnje, delo pa je bilo včasih razdeljeno. Ženske so šivale zgornji del čevljev, moški pa so na čevlje šivali spodnji del oz. podplat. Ročno izdelani čevlji so vedno boljši kot tisti iz masovne proizvodnje, saj tudi po več desetletjih ohranijo prvotni videz. Prisluhni.

    Avtor:Vesna Kovač
    • cevlji R. Barage
    • cevlji
    • na sejmu Robert Baraga
    • Robert Baraga med delom1
    • Robert Baraga - cevljar
    • Robert Baraga 1
  • HEKATON V PIVKI

    Društvo mladi za Pivko  pripravlja projekt z imenom Hek(a)ton. Hekaton je izpeljanka iz angleške besede, ki pomeni, da nekaj v svojem okolju ”shekamo” ali izboljšamo. Na razpis se lahko prijavijo mladi med štirinajstim in dvajsetim letom. Kot je povedal Tibor Pranjič  z Občine Pivka, morajo prepoznati problem, podati idejo za rešitev in povedati, kaj za uresničitev potrebujejo.

    Projekt je zaradi omejenih finančnih sredstev namenjen le mladim iz občine Pivka.  Prav zato pa se dogovarjajo z različnimi organi na področju mladih  iz drugih občin, da bi se hekaton kot stalna praksa razširil po celotni Sloveniji. Poslušaj. 

     

    Avtor:Zasebno: Žiga Pangos
  • ZBIRAJ OLJE, VARUJ OKOLJE

    Javno podjetje Komunala Cerknica je vodilni partner projekta z imenom Zbiraj olje, varuj okolje, s katerim bo zmanjšalo obremenjevanje okolja in naravnih virov z odpadnim jedilnim oljem ter povečalo ekološko osveščenost občanov. To bo dvignilo kakovost življenja občanov, so prepričani v podjetju.

    Vsak prebivalec Slovenije letno proizvede kar 10,5 litrov odpadnega jedilnega olja.Vodja komunalnega sektorja Katarina Vavtar Kovač  razlaga, da bodo v okviru projekta vzpostavili dolgoročno sistematično zbiranje odpadnega jedilnega olja. Posodice bodo dobile gospodinjstva v občinah Cerknica in Bloke. Prevzem odpadnega jedilnega olja bo tudi v zbirnem centru. Poslušaj. 

    Foto: wikihow

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • PRAZNIČNE IN DRUGE JEDI NA BLOKAH

    Na Blokah deluje aktiv kmečkih žena z imenom Zarja pod okriljem Turističnega društva Bloke. Sestavljajo ga gospodinje, žene in dekleta z Blok, ki znajo poskrbeti za kulinarične dobrote na raznih dogodkih in sodelujejo na prireditvah. V kratkem naj bi jih obiskal tudi ilirskobistriški kuhar, s katerim bodo poskrbele za nove kulinarične ideje.

    Zaradi ostrih življenjskih pogojev in vremenskih pogojev je bilo hrane na Blokah bolj malo, zato so se prebivalci morali znajti. Ko se je pozimi zaklalo prašička, je bilo treba varčevati z mesom. V medvojnem in povojnem času je bila kriza velika, vseeno pa so znale gospodinje poskrbeti za dober okus jedi. Najbolj sta uspevala krompir in koleraba, sicer pa so v starih časih veliko jedi gospodinje pripravile tudi iz ajde. Društvo sestavlja okrog 20 članic. Več o bloški prehrani med prazniki in aktivu Zarja nam je povedal vodja Turistično informacijskega centra Bloke, Matej Pakiž. Poslušaj.

    Foto: rodnagruda.si

    Avtor:Vesna Kovač