Novice

TUDI RDEČA SNEŽNIŠKA VRTNICA KOT SPOMIN NA OBISK GRADU

Vrtnice so več kot samo okras naših vrtov, so tudi pomemben del naše kulturno-zgodovinske dediščine. Še posebej tiste z zgodbo. Imajo jo tako tiste vrtnice, ki so nekoč k hiši kot dota prišle z nevesto, kot tiste, ki jih je njega dni v najimenitnejših evropskih vrtnarijah naročala grajska gospoda. Najbolj znana »grajska« vrtnica v Sloveniji je gotovo snežniška gartroža. Bela lepotica je v času knezov Schönburg-Waldenburg rasla v vrtnariji, ki je bila del snežniškega grajskega kompleksa.

V parku se ni ohranila. Strokovna sodelavka Narodnega muzeja Slovenija in upravljavka gradu Snežnik Majda Obreza Špeh jo je našla v Pudobu. Tja jo je od doma prinesla gospa, ki je vrtnico dobila od nekdanjega grajskega vrtnarja. V Nemčiji, od koder je vrtnica prišla v Loško dolino, izvorna sorta ni več ohranjena. Lansko leto pa je strokovnjak iz Arboretuma Volčji Potok Matjaž Mastnak prav v gradu Snežnik predstavil še rdečo snežniško vrtnico, tudi to je našla Špehova. Mastnak je ob tem napovedal, da se bo tudi rdeča  vrnila v snežniški grajski kompleks in res, danes sta že sadiki obeh lahko dragocen spomin na obisk gradu. 

Strokovna sodelavka Narodnega muzeja Slovenija in upravljavka gradu Snežnik Majda Obreza Špeh ne miruje in v širši okolici gradu Snežnik še naprej išče zgodovinske vrtnice.  Če tudi vi veste za posebne, stare vrtnice, po možnosti z zanimivo zgodbo, Matjaž Mastnak pravi, da si bo takšne vrtnice z veseljem ogledal. Poslušaj. 

 

Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • Bela snežniška vrtnica MMP