Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

BO BREZNO TREH SRC RAZKRILO ŠE KAKŠNO SKRIVNOST?

2014-10-30

Brezna so v snežniškem pogorju zelo pogosta, najgloblje do sedaj znano pa je ti. Brezno Treh src. Omenjeno brezno in njegovo raziskovanje med letoma 2009 in 2014  bodo danes ob 18. uri spoznali obiskovalci predavanja v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica. Tudi ostala snežniška brezna in jame jim bosta predstavila člana Društva za raziskovanje jam Ljubljana Tomaž Šuštar in Franci Gabrovšek. Na območju Snežnika, glede na nadmorsko višino, kjer so vhodi v podzemlje, in glede na dejstvo, da so izviri precej nižje, bi lahko pričakovali jame globlje od kilometra. Snežnik zato nudi še veliko izzivov in odkritij, ki odgovarjajo tudi na vprašanja  o strukturi krasa  in pretakanju kraških  voda. Vodo iz prej omenjenega brezna verjetno napaja vodozbirno območje pri Reki.  Poslušaj.

Preberi več

Z BAKLAMI DO RAZVALIN GRADU ŠTEBERK

2014-10-30

Grad Šteberk  je bil eden najpomembnejših oglejskih fevdov na Notranjskem.  Ostanke grajskega palacija datirajo v 12. stoletje, grad se je nato  širil, v renesansi so ga obdali še z obzidjem in grajsko poslopje je postalo eno najbolj obsežnih v širši okolici. Grad so opustili v 16. stoletju, zaradi odmaknjene lege, pa so razvaline  še danes dobro ohranjene, saj jih niso porabili za gradbeni material. Društvo ljubiteljev Križne jame in bližnja Tekavča ograda  v petek vabita na pohod z baklami, do ruševin gradu, ki leži v gozdu v bližini vasi Lipsenj ob Cerkniškem jezeru. Pohodniki   si bodo ogledali še nekaj znamenitosti v okoliških gozdovih. Prisluhni.

Preberi več

MLADI PODJETNIKI USPOSABLJANJE ZAČENJAJO DECEMBRA

2014-10-29

Četrta skupina operacije Podjetno v svet podjetništva je na polovici usposabljanja, na Regionalni razvojni agenciji Notranjsko kraške regije pa se že pripravljajo na prihod naslednje skupine bodočih podjetnikov, ki se lahko na poziv prijavijo do 6. novembra. Deset izbrancev bo svojo podjetniško idejo 4 mesece razvijalo  ob podpori mentorjev. Pogovarjali smo se z Martino Erjavec z RRA in Davidom Leskovcem, ki nam je predstavil svojo izkušnjo. Poslušaj.  

Preberi več

PROJEKT MLADINSKEGA CEHA RAZVESELJUJE V DOMU UPOKOJENCEV POSTOJNA

2014-10-29

72 ur je projekt Mladinskega ceha Slovenije, ki poteka tudi v Postojni, česar so še posebej veseli v tukajšnjem domu upokojencev.  Dvanajst mladih s šestimi nalogami, ki so jih dobili,  lepša vsakdan stanovalcev doma upokojencev. Zadovoljni so obojin, nam je povedala Teja Čeč. Prisluhni.

Preberi več

VZGOJITELJICE PREDŠOLSKE OTROKE VABIJO V NARODNI DOM

2014-10-29

Vzgojiteljice iz enote Tabor Vrtca Logatec otroke vabijo na ogled jesensko obarvane igrice z naslovom Nekoč je bila. V Narodnem domu jo bodo uprizorile   danes ob 17.  uri. Kot je povedala vzgojiteljica Janja Eržen, vrtec, otroci in starši zgledno sodelujejo, tako je prišlo tudi do današnje uprizoritve. Prisluhni.

Preberi več

NOVOLIT SKUPINI JUB-H

2014-10-28

Druga javna dražba nepremičnin in premičnin Novolita v stečaju je uspela. Premoženje je po izklicni ceni 3,10 milijona evrov kupila skupina Jub-H. Ta se je za nakup proizvodnega obrata v Novi vasi na Blokah zavzemala že dlje časa. V skupni so danes poudarili, da tovarna zanje predstavlja strateško naložbo in da bodo ohranili 60 delovnih mest. Predsednik uprave Juba-H Sašo Kokal je dodal, da proizvodni obrat v Novi vasi zanje predstavlja strateško in razvojno naložbo. V tovarni bodo razvijali svoj nov produkt, in sicer pasivne hiše. "Natančnejše načrte naslednjih investicijskih in razvojnih korakov pa želimo najprej predstaviti zaposlenim," je navedel Kokalj. (sta)

Preberi več

BO O ZAPORIH V LOGATCU ODLOČAL REFERENDUM?

2014-10-28

V ponedeljek napovedani začetek zbiranja podpisov za referendum o umestitvi zaporov v logaško  industrijsko-obrtno cono Zapolje je zaradi tehničnih težav preložen na sredo.  Za razpis referenduma morajo v mesecu dni zbrati 500 podpisov. Podpisovanje bo potekalo do  konca novembra, predvidoma v občinski upravni stavbi. Če bo civilna iniciativa uspela, mora občinski svet v 15 dneh razpisati referendum.  Prisluhni.

Preberi več

NENAVADNO VREME VPLIVA TUDI NA RAST GOB

2014-10-28

Člani Mikološkega društva Notranjske so v soboto pripravili razstavo gob, ki so jih nabrali v notranjskih gozdovih  Miha Boštele  je povedal, da je letošnje nenavadno vreme vplivalo tudi na rast gob. Pojavile so se gobe, ki jih na Notranjskem niso našli že deset in več let, pa tudi čas rasti posameznih gob ni tak kot običajno, na razstavi je bila tako na ogled spomladanska mušnica, v gozdovih se pojavlja poletni jurček, lisičke rastejo celo leto.  Zaradi februarskega žledoloma so se spremenila tudi rastišča gob in tisti, ki imajo v gozdovih t.i. punkte, so potegnili  kratko. Poslušaj.

Preberi več

ČISTILNA NAPRAVA V PIVKI SKORAJ KONČANA

2014-10-27

Po izgradnji nove kanalizacije v dolžini 12 kilometrov so se v Pivki lotili postavitve osrednje čistilne naprave, ki je že skoraj končana. Računajo, da bodo odločbo za poskusno obratovanje dobili do 15. Decembra, ko bi začeli s priklopi uporabnikov na omrežje. Čistilna naprava bi po načrtih z rednim delovanjem začela konec leta 2015. Poslušaj prispevek.

Preberi več

ZA BEGUNJSKI VODOVOD NI DENARJA

2014-10-27

Cerkniška občina je letos nameravala nadaljevati z rekonstrukcijo vodovoda v Begunjah, a bo to morala narediti prihodnje leto. Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in turizem jim namreč ni dalo sklepa o sofinanciranju investicije v okviru načrta porabe dodatno razpoložljivih sredstev za sofinanciranje investicij v letošnjem letu. Poslušaj.

Preberi več

ŠKRLJEVA ZBIRKA V POMOČ OTROKOM

2014-10-26

V dvorani   Gradu v vasi Dolnji Zemon pri Ilirski Bistrici je bila  minuli konec tedna dobrodelna prireditev ob predstavitvi pesniške zbirke Obraz v senci  domačega avtorja Janeza  Škrlja. S prostovoljnimi prispevki  so udeleženci dogodka  knjige  lahko prevzeli.  Zbrana sredstva bodo v celoti darovana  v dobrodelne namene.  Polovica prispevkov  bo nakazana  v Anin sklad zob tednu otroka za otroke iz velikih družin, druga polovica pa slepim in slabovidnim otrokom, 15. oktobra  smo namreč obeležili  dan bele palice. Prisluhni.

Preberi več

PIVŠKI SVETNIKI ZA SODELOVANJE

2014-10-25

V četrtek so se na ustanovni seji zbrali občinski svetniki, izvoljeni v Občinski svet Občine Pivka. Strinjali so se,  da  bodo konstruktivno sodelovali  v razpravah, ki bodo  v dobrobit občanov in lokalne skupnosti, ki jo že peti zaporedni mandat vodi Robert Smrdelj. Poslušaj.

Preberi več

TRŽNICA CERKNICA KMALU

2014-10-24

V Cerknici so pred kratkim odprli novo tržnico, ki pa zaenkrat še ni zaživela. Prodajni prostori samevajo in Cerkničani se sprašujejo, zakaj je tako. Kot je pojasnil direktor Komunale Cerknica Anton Kranjc, ki upravlja s tržnico, morajo najprej urediti vse papirje. Na komunali pa niso čakali le na uporabno dovoljenje, pač pa tudi na stojnice, ki so jih končno le dobili. Poslušaj.

Preberi več

MARENTIČ ČESTITKE SPREJEMAL ŽE TRETJIČ

2014-10-24

Postojnska občinska volilna komisija je po dolgih urah napetega pričakovanja včeraj pozno zvečer le zaključila s pregledovanjem dokumentacije na vseh 30-ih občinskih voliščih. Po novem štetju glasovnic je Igor Marentič prednost pred  Jernejem Verbičem povečal za en glas. Marentič, še neuradno novi postojnski župan, je včeraj čestitke sprejemal že tretjič po nedeljskih volitvah. Verbič je ob čestitki Marentiču izrazil željo po nadaljnjem sodelovanju v korist občanov in občine Postojna in mu zaželel, da bi nadaljeval dobro delo vseh, ki so občino vodili v preteklih 12-ih letih. Več v prispevku.

Preberi več

CERKNIŠKI KOŠARKARJI VABIJO NA OGLED DOMAČE TEKME

2014-10-24

Članska ekipa Košarkarskega kluba Cerknica  je prvo tekmo v novi sezoni konec avgusta odigrala na Jesenicah. Danes ob 18.30 pa jo čaka prva domača tekma v tej sezoni. Ekipa je mlada, a v tretji slovenski košarkarski ligi zahod si je pod vodstvom trenerja Aleša Lenassija zadala jasen cilj:  zgornji del prvenstvene lestvice. Poslušaj.

Preberi več

GOBARSKI PRAZNIK NA PREGARJAH

2014-10-24

Ta vikend bo v brkinski vasi Pregarje pri Ilirski Bistrici potekal tradicionalni gobarski praznik. Kulturno turistično društvo Pregarje že deveto leto zapored organizira prireditev za vse ljubitelje narave, nabiranja gob in gobjih jedi.  Po besedah bivšega predsednika Kulturno-turističnega društva  Pregarje  Roka Jurića, je gobarski praznik za vaščane Pregarij izrednega pomena. Je pokazatelj, da društvo dela dobro.  Z leti je postal ena večjih prireditev s širšim obiskom v Brkinih in je priložnost, da domačini obiskovalcem pokažejo neokrnjeno naravo Brkinov. Pomeni tudi promocijo še ene ključnih brkinskih  znamenitosti  – sadjarstva. Več v prispevku. Poslušaj.

Preberi več

KOŠANSKI BALINARJI V SUPERLIGI

2014-10-24

Balinarji iz Košane so postali člani tako imenovane Super lige, v katero so vključeni najboljši balinarski klubi v Sloveniji. Njihov cilj je obstanek v ligi, prvo domačo tekmo bodo člani Balinarskega kluba Košana odigrali jutri v dvorani Rešta v Pivki in sicer proti aktualnim državnim prvakom. Poslušaj.

Preberi več

KDAJ OVK RAZPIŠE PONOVNE VOLITVE?

2014-10-23

Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije: OVK Postojna bo morala presoditi, ali nepravilnosti so in ali bi lahko vplivale na izid; in če gre za takšne nepravilnosti, ki jih ni mogoče odpraviti (npr. neveljavne glasovnice) potem ji ne preostane drugega, kot da na podlagi Zakona o lokalnih volitvah razpiše ponovne volitve in sicer za tisto volišče, kjer je takšna nepravilnost ugotovljena. Te se razpišejo na podlagi obstoječih kandidatur in se morajo opraviti najkasneje v 15-ih dneh od dneva razpisa. Poslušaj.

Preberi več

BODO V POSTOJNI VOLILI ŠE ENKRAT?

2014-10-23

Postojnski povolilni klobčič se vse bolj zapleta. OVK je včeraj ugodila zahtevi volilnega štaba Jerneja Verbiča in za strogo zastraženimi vrati ponovno preštela glasovnice s petindvajsetih volišč v Občini Postojna. Zaradi dveh  nepravilnosti - neujemanja med volilnim imenikom in številom oddanih glasovnic se je zvečer namreč odločila, da bo, namesto na zahtevanih sedmih,  preverila dokumentacijo na vseh 30 voliščih. Medijem,  ki so sicer ostali pred vrati, je predsednica komisije Mateja Geržina povedala da, ponovno štetje spremljajo predstavniki volilnih odborov in volilnih štabov obeh županskih kandidatov. S pregledovanjem bodo nadaljevali danes ob 14. 30.  Kdo je pred vrata, za katerimi na postojnski občini poteka delo komisije, postavil varnostnike, pa ostaja skrivnost. Možnih scenarijev po zaključenem pregledu dokumentacije na vseh 30-ih voliščih je več, po enem od njih bodo Občani občine Postojna župana volili še enkrat. Poslušaj.

Preberi več

PESTRO MED KROMPIRJEVIMI POČITNICAMI

2014-10-23

Pred vrati so krompirjeve počitnice. Več društev in različnih ustanov bo tudi v naši regiji poskrbelo, da otroci ne bodo sami doma. Počitniški program bo tako potekal v Hiši izročila v Dolenji vasi,  v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer in v organizaciji Društva prijateljev mladine ter Centra za socialno delo Ilirska Bistrica. V delavnicah, kuhariji, potepih, peki kruhkov, glasbi ... bodo uživali šolarji. Poslušaj.

Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

19:00 - Novice - Infonet

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/jesen.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Premikanje ure z zimskega na poletni čas in obratno: