Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

NOTRANJSKI PARK IŠČE GORSKE KOSMATINCE

2015-04-19
Aprila na suhih, sončnih travnikih zacvetijo gorski kosmatinci, rože, ki jih pogosto napačno imenujemo velikonočnice, saj sta si cvetoča sorodnika zelo podobna.  Biolog iz Notranjskega regijskega parka Jošt Stergaršek popisuje lokacije, kjer na območju parka rastejo kosmatinci. Veliko rastišč je popisal sam, ker pa je, kljub zaraščanju, suhih travnikov precej, za pomoč prosi tudi občane. Te travnike želijo ohraniti. Elektronski naslov, kamor lahko sporočite lokacijo najdbe pa je jost.stergarsek@notranjski-park.si. Več v prispevku.
Preberi več

DAN ROLANJA V ILIRSKI BISTRICI

2015-04-18

Smučarski klub Snežnik iz Ilirske Bistrice ta vikend odpira poletno sezono. Ker želi klub svoje delo predstaviti širši javnosti, bo organiziral Dan rolanja.  Začel se bo ob 14. uri v parku Nade Žagar. Vse, ki bi se želeli naučiti rolanja in tudi tiste, ki bi radi obnovili svoje znanje, bodo pričakali učitelji rolanja. Pripravili bodo  namreč  brezplačne delavnice za otroke. Več v pogovoru z Majo Uljan.
Preberi več

VOKALNA SKUPINA SLAVNA PRAZNUJE 10 LET

2015-04-18
V okviru Kulturnega društva Slavina deluje tudi Vokalna skupina Slavna, ki bo na koncertu v domačem kulturnem domu to soboto ob 20. uri obeležila 10 let delovanja.  Njeni začetki pa segajo globlje v preteklost, saj so se slavinski pevci v zbor združili že leta 1993. V teh letih se je nabralo veliko koncertov, revij in tekmovanj. Pevci so gostovali so tudi v tujini, po koncertu doma pa se že odpravljajo na koncert v Trento. Slavnostni koncert bodo odpeli pod vodstvom Jelke Bajec, ki je s skupino kot korepetitorka začela sodelovati pred petimi leti, zborovodstvo pa je prevzela tri leta nazaj.  Korepetitorka na slavnostnem koncertu bo Katja Bajec, gost večera pa Vokalna skupina Mezzo iz Novega mesta. Poslušaj.
Preberi več

ANEMARIJA ŠTEFANČIČ S SLOVENSKIMI SAMOSPEVI

2015-04-18
Anemarija Štefančič je januarja diplomirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Zdaj pa na operni smeri dela še magisterij. Kljub oddaljenosti se redno vrača v domačo Loško dolino. Tam svoje znanje kot zborovodkinja predaja  Ženskemu pevskemu zboru Krsnice, Notranjce pa na koncertih uči poslušanja in občudovanja klasične glasbe. V pristavah gradu Snežnik bo to soboto ob 19. uri pripravila koncert slovenskih samospevov. Kot nam je povedala, so samospevi v Avstriji zelo priljubljeni. Sama pa v svoje nastope redno vključuje slovenske. Ko je njena dunajska  profesorica Elena Larina izvedela, kakšen koncert pripravlja Anemarija Štefančič, je bila navdušena. Kar sama se ji je ponudila, da bo prišla v Loško dolini in svojo študentko spremljala na klavirju. Poslušaj.
Preberi več

KO SREČAMO MEDVEDA ...

2015-04-17
Pomlad nas je poklicala v naravo, sonce pa je iz brlogov zvabilo medvede. Kaj storiti, ko se srečamo z medvedom  ozrima, kako se obnašati, da se nam kosmatinec izogne,   nam je povedal Anton Marinčič. Poslušaj.
Preberi več

ČISTA LJUBLJANICA NA CERKNIŠKEM ZAKLJUČENA, DENARJA ZA NOVE ČISTILNE NAPRAVE NI

2015-04-17
Na občini Cerknica so včeraj uradno zaključili drugi sklop projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Ljubljanice, v okviru katerega so zgradili kanalizacijo in čistilno napravo na Rakeku. Veliko gospodinjstev odpadne vode že čisti prek čistilne naprave, na občini pa pričakujejo, da bodo do konca junija nanjo priključili že 95 odstotkov uporabnikov. Investicija na Rakeku je bila vredna okoli 10 milijonov evrov; od tega jih je občina 7,3 milijona dobila od Evropske unije in države, ostalo so zagotovili iz proračuna. Na čistilno napravo bodo priključili še naselja Ivanje Selo, Slivice in Unec.

Na čistilne naprave v cerkniški občini je trenutno priključenih okoli 64 odstotkov prebivalcev. Kanalizacijo morajo zgraditi še v nekaj naseljih, med drugim v Selščku, Begunjah, na Dolenjem Jezeru ter v Žerovnici in Lipsenju, za kar bi občina rabila okoli 21 milijonov. Na občini se zavedajo, da na sredstva iz Evrope ne morejo računati.Težava je, ker morajo občine do leta 2017 zagotoviti kanalizacijo in čiščenje odpadnih voda na čistilnih napravah v večjih naseljih in tudi sicer zagotoviti pravilno čiščenje fekalnih voda.
Preberi več

REVIJA FOLKLORNIH SKUPIN V POSTOJNI

2015-04-17
V Postojni bo danes območna revija folklornih skupin. Na njej bosta nastopili tudi Otroški folklorni skupini Osnovne šole Antona Globočnika ter otroci iz Majlonta.  Na odru Kulturnega doma pa se bodo ob 19. uri predstavile še skupine iz Pliskovice, Pirana, Sežane, Postojne in Ilirske Bistrice. Postojnski Torbarji se bodo vrnili v furmanske čase, njihova postavitev nosi naslov V nedelo pr Demšarji,.  FS Gradina pa  Ilirske Bistrice pa je pa je nastop poimenovala po dveh starih fotografijah: Maškeradni ples 12. februar 1929 – Kino Italija. Poslušaj.
Preberi več

Z ROKO V ROKI DO KAKOVOSTNIH OBROKOV

2015-04-16

V okviru projekta Z roko v roki do kakovostnih obrokov, ki ga izvaja RRA Zeleni kras, sofinancira pa Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pripravljajo tudi delavnice za starše in otroke v vseh šestih občinah naše regije. Na delavnicah bo o pomenu in prednostih uživanja lokalne hrane za naše zdravje in kakovost življenja spregovorila Tamara Urbančič, mentorica kmetijskih krožkov. Danes ob 18h bo delavnica na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna, prihodnji torek pa še v Hiši izročila v Dolenji vas pri Cerknici. Cilj projekta je povečanje količin lokalnih živil in hrane v šolski prehrani. Vsi se zavedamo, da je lokalna hrana veliko boljša, manj predelana in obdelana, manj je transporta, je bolj sveža in bolj zdrava.

Preberi več

NA PLESNEM ODRU 2015 NAGRAJENE PLESALKE IN MENTORICA

2015-04-16

Območna revija mladinskih pevskih skupin občin Cerknica, Loška dolina in Bloke bo danes ob 17. uri v Kulturnem domu Cerknica. Plesni oder 2015 obljublja kakovostne predstave, saj za nekaterimi nagrajenimi Plesonogami stoji mentorica Jelena Milovanovič, dobitnica priznanja Mete Vidmar. Na ogled bo skoraj 22 plesnih miniatur, ki jih bodo izvedli skupine, soli in dueti. Kulturnega društva Rak Rakek in Društva Plesonoga.  Plesalo bo okoli 110 plesalk. Ker jih želijo videti tudi starši, so revijo razdelili na dva dela. Poslušaj.
Preberi več

MLADI EKONOMISTI TRETJIČ PRVAKI

2015-04-16
Na Šolskem centru Postojna je 8. aprila  potekalo 17. državno tekmovanje iz znanja računovodstva. Tekmovanje poteka na dveh ravneh. Na osnovnem nivoju so dijaki tekmovali iz osnov računovodstva, na višjem pa v reševanju naloge s poslovnimi dogodki, ki so že bolj zahtevni in zahtevajo več znanja računovodstva. Ekonomska šola Šolskega centra Postojna je tekmovala s popolno ekipo (Angie Logar in Nataša Gregorec na osnovnem nivoju ter Eva Premrov in Elis Fatur na višjem nivoju z mentorico Martino Marin) in že tretjič zapored osvojila naslov državnega prvaka iz znanja računovodstva. Posamično si je na osnovnem nivoju Angie Logar delila prvo mesto, Nataša Gregorec pa tretje. Eva Premrov je bila na višjem nivoju tretja.
Preberi več

SOKOLI IZ ILIRSKE BISTRICE SO OBISKALI CELO ČEŠKO

2015-04-16


Na današnji dan Ilirski sokoli obeležujejo 110 let od obnovitve telovadnega društva. Domači privrženci zdravega življenja ter telesne aktivnosti so že leta 1867 ustanovili Telovadno društvo Ilirski sokol, po Ljubljani in Kranju, tretje sokolsko društvo na Slovenskem.  Nastopali in gostovali so v kar nekaj krajih, med drugim so obiskali tudi Cerknico in Žiri, odpotovali pa so celo na Češko, kjer je zibelka sokolstva.  Osrednji del večera danes ob 19. uri v ilirskobistriški knjižnici  bo predavanje dr. Tomaža Pavlina. Ob tej priložnosti pa bodo izdali tudi spominsko razglednico na pošti Ilirska Bistrica pa bo v uporabi priložnostni poštni žig. Prisluhni.  
Preberi več

DIPLOME BODO PODELILI DEVETIČ

2015-04-16
Danes  bodo v sejni dvorani Šolskega centra Postojna že devetič svečano podelili diplome 43-im študentom Višje strokovne šole Postojna, ki so uspešno zaključili dveletni študij in si pridobili višjo strokovno izobrazbo, in sicer 18 diplomantom programa poslovni sekretar, 20 inženirjem strojništva ter 5 inženirjem gozdarstva in lovstva. Na šoli pa so zadovoljni, ker je 71 %  diplomantov rednega študija dobilo zaposlitev v podjetjih, kjer so opravljali praktično izobraževanje v  okviru rednega študijskega procesa. Poslušaj.
Preberi več

ŠPORTNIK LETA JE ROK TRŠAN

2015-04-16
Rok Tršan, športnik leta Občine Logatec,  član Tekaškega smučarskega kluba Logatec, je v letu 2014 dosegel zavidljive uspehe, tudi na mednarodni ravni in s tem med drugim ponesel ime logaškega kluba po vsem svetu ter prejel priznanje športnik leta Občine Logatec.  Domača športna zveza je podelila priznanja še vsem logaškim športnikom, ki so v letu 2014 dosegli vidnejše rezultate, ter športnim delavcem in društvom za uspešno delo. Poleg najprestižnejše kategorije, športnik leta – ob tem povejmo, da športnica tokrat ni bila izbrana – je Plaketo za življenjsko delo prejel Drago Arhar ml.,  ki je poleg udejstvovanja v smučarskem športu določeno obdobje aktivno sodeloval pri kreiranju politike in programov nekdanje Zveze telesno kulturnih organizacij in Temeljne telesno kulturne skupnosti Občine Logatec. Bil je soorganizator prvega in naslednjega nočnega teka po ulicah Logatca za občinski praznik, pobudnik številnih kolesarskih akcij in je še vedno aktiven smučarski funkcionar. Več v prispevku.
Preberi več

DAN ZA KRVODAJALCE

2015-04-16
Domače območno združenje Rdečega križa se bo danes na posebnem večeru v Kulturnem domu Postojna zahvalilo krvodajalcem in julilantom podelilo priznanja. Poslušaj.
Preberi več

ARHEOLOŠKA NAJDIŠČA NOTRANJSKE

2015-04-15
Arheolog Valentin Schein  bo danes ob 19.  uri v knjižnici Cerknica spregovoril o arheoloških najdiščih iz občin Cerknica, Loška dolina in Bloke, med njimi je največ železnodobnih gradišč. Novejše izkopanine v večini hrani muzej v Postojni, starejše pa muzeja na Dunaju in v Gradcu.  Med najzanimivejšimi najdbami izpostavlja keramiko iz 10. stoletja pred našim štetjem, ki je osvetlila čas preseljevanja ljudstev iz Istre in Padske nižine proti notranjosti današnje Slovenije. Nekdanji Notranjci so živeli v burnih časih, o čemer pričajo ostanki do treh metrov visokih kamnitih zidov okoli njihovih gradišč. Arheologi ne vedo, če so se prebivalci posameznih gradišč povezovali, vedo pa da so se  kulturno   povezovali z Dolenjsko, s Padsko nižino in predvsem z Balkanom.  Material iz 8. stoletja pr. n. št. je podoben tistemu iz današnje hrvaške Krajine, Like in Bosne. Poslušaj.  
Preberi več

MINISTRICA ZADOVOLJNA Z IZBOLJŠANJEM STANJA V JAMI

2015-04-15
V Postojnski jami so odprli prenovljeno vstopno dvorano  in nov most čez reko Pivko na Velikem domu.  Ministrica za okolje in prostor  Irena Majcen in predsednik upravnega odbora družbe  Postojnska jama   Marjan Batagelj pa sta podpisala aneks h kratkoročnemu programu rabe Postojnskega in Predjamskega jamskega sistema za obdobje med letoma  2014 in 2018. Ministrica je z upravljavcem jame zadovoljna, spregovorila pa je tudi o projektih, ki so pred družbo. Najbolj nujna je obnova jamske železnice, očistiti bo potrebno nekatere kapnike ... Za bolj čisto reko Pivko pa morata poskrbeti občini Postojna in Pivka. Za gradnjo čistilni naprav sta že dobili kohezijska sredstva.  Poslušaj.
Preberi več

PREDSTAVILI LETOŠNJI DOS

2015-04-15
Športno kulturno društvo Notranjc deveto leto organizira mednarodno ultramaratonsko kolesarsko dirko okoli Slovenije, ki velja za eno najzahtevnejših in organiziranih v Evropi. Letos pričakujejo tekmovalce iz enajstih držav sveta. Med njimi najdemo številna znana imena ekstremnega kolesarstva in zmagovalce največjih ultramaratonskih dirk na svetu, tudi Marka Baloha in Eduarda Fuchsa. Poslušaj.
Preberi več

LEKARNA OPOZARJA NA ZAVAJANJE

2015-04-15
V Lekarni Ljubljana so prepričani, da je ministrstvo za zdravje že tretjič odločilo v nasprotju z zakonom, ko je zavrglo njihovo vlogo za verifikacijo poslovalnice v Postojni. Ob tem opozarjajo, da so bili s strani ministrstva zavedeni, da slabo pripravljena zakonodaja vladam omogoča različne interpretacije in jim povzroča poslovno škodo. Poslušaj.
Preberi več

DAN, KO JE LUKA ČEČ NAŠEL PARADIŽ

2015-04-14

Na današnji dan leta 1818 domačin Luka Čeč, ob pripravah na cesarski obisk Postojnske jame, odkril do tedaj neznane razsežnosti postojnskega podzemnega sveta. V Postojnski jami bodo na obletnico odkritja odprli prenovljeno vstopno dvorano in novi most čez reko Pivko na Velikem domu, kjer je Luka Čeč nekoč preplezal steno in, kot je rekel, našel nebesa. Ob tej priložnosti bosta ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj podpisala aneks h Kratkoročnemu programu rabe Postojnskega in Predjamskega jamskega sistema za obdobje 2014 – 2018. Slovesnosti se bo udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Preberi več

RAZSTAVO V PIVKI BO ODPRL PREDSEDNIK ČEŠKE VLADE

2015-04-14

Park vojaške zgodovine bo danes obiskal predsednik češke vlade, kar dokazuje, da je muzej v slovenskem prostoru močno prepoznaven. Gost bo slavnostni govornik na odprtju razstave Vojni fotografi. Razstava treh čeških fotografov sodi v sklop dogodkov, ki obeležujejo 100-letnico prve svetovne vojne. Zajema vsa bojišča takratne avstrijske vojske, tudi soško fronto. Prisluhni.

Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

07:03 - Vsako jutro - Dobro jutro

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/PETER_VESEL__-_Valter_Leban-0544.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Ali vas je strah potovanja z letalom?