Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

DAN ZA SPREMEMBE: OBISK VSAKO LETO VEČJI

2015-03-30
Zadnjo marčevsko soboto je tudi letos po vsej Sloveniji potekal Dan za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija, zamisel pa je nastala v Logatcu. Letos so v Slovenski filantropiji pustili povsem proste roke organizatorjem v posameznih krajih.  V Logatcu so tudi letos izpeljali dražbo, tokrat so dražili planiško kapo, ki jo je za 20 evrov kupil župan Berto Menard. Poslušaj.
Preberi več

OBČINA POPLAVLJENCE OPROSTILA PLAČILA

2015-03-30

Cerkniški svetniki so potrdili predlog občine, da za letošnje leto oprostijo plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju NUSZ) tiste zavezance, ki so bili oškodovani v lanskih poplavah in so na občino podali vlogo za oprostitev plačila NUSZ-ja. To velja tako za občane kot za podjetja, med katerimi sta največ škode utrpela Mineralka in Brest Pohištvo. Na občini so sicer do 4. marca prejeli 170 vlog, od katerih so jih upoštevali 164. Višina nadomestil, ki jih ne bodo obračunali, je dobrih 114.000 evrov, od tega okoli 11 tisočakov za stanovanjsko gradnjo, dobrih 100 tisočakov pa za poslovne in proizvodne namene. Poslušaj prispevek Petre Trček.

Preberi več

OSREDNJA VAJA BO SEPTEMBRA

2015-03-30

Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) brigadir David Humar je v petek predstavil strateške cilje, ki si jih SV prizadeva doseči z letošnjim usposabljanjem in vajami. Osrednja vaja Takojšen odgovor 2015 bo potekala od 9. do 22. septembra, tudi v vojašnici Postojna in na Počku (sicer pa še v Vipavi, na Hrvaškem in v Nemčiji), udeležilo se je bo udeležilo 1200 vojakov. Še prej, od 1. do 6. junija, bo na več lokacijah, tudi na Počku in Baču, potekala vaja Jadranski udar. Na njej bo sodelovalo 250 pripadnikov SV in 200 pripadnikov zavezniških vojske. Slovenska vojska letno sodeluje na 156 vajah in usposabljanjih. 99 jih opravi doma in zanje porabi 913.000 evrov, dober milijon pa odšteje za 57 vaj v tujini.

Preberi več

V PRORAMU OBZORJE 2020 TUDI ELGOLINE

2015-03-30

Evropska komisija je v petek objavila dopolnjeni seznam 387. inovativnih malih in srednjih podjetij, ki bodo prejela 130,6 milijona nepovratnih sredstev iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Na seznam so se iz Slovenije dodatno uvrstila podjetja Polycom, Robotina in Elgoline. Ta so se pridružila 10 obstoječim na seznamu.

Preberi več

PO DOLGEM DELAVNIKU SE PRILEŽE SPROSTITEV

2015-03-29

Poklepetali smo z Jernejem Pavlinom, direktorjem podjetja Oro met, tudi z gospodarstvenikom leta iz radijske akcije Ona ali on. Nismo se pogovarjali le o poslu, tudi o prostem času in o tem, s čim ga zapolni. Poslušaj.

Preberi več

DENAR VPLIVA NA ODLOČITEV O ŠOLANJU

2015-03-28

Otroški parlament otroke in mladostnike vzgaja za demokracijo. Temo za to javno tribuno izberejo osnovnošolci sami. Zasedanja otroškega parlamenta potekajo v šolah, potem se selijo na občinski, regijski in državni nivo. Regijskega je v torek gostila Osnovna šola Pivka. Med temami, o katerih so govorili je zlasti izstopalo vprašanje, kako finančna zmožnost družine vpliva na kakovost šolanja, izobraževanja in uresničitev poklicnih želja. Precej, smo ugotovili v pogovoru z Niko Česnik, učenko 9. b razreda Osnovne šole Pivka, eno izmed dveh parlamentark, ki bosta regijo zastopali v Ljubljani. Poslušaj

Preberi več

Z ŽIVO VOLK O BODYPAINTINGU

2015-03-28

Z Živo Volk, prevajalko, učiteljico in kozmetičarko, smo klepetali o bodypaintingu, ki je, kot je povedala, neke vrste uporniška veja klasičnega ličenja. Poslušaj pogovor.

Preberi več

VOX ILIRICA PRAZNUJE 30 LET

2015-03-28

Dekliški pevski zbor Vox Ilirica iz Ilirske Bistrice letos praznuje okroglih 30 let. V samih začetkih skupine, v poznih osemdesetih in začetkih devetdesetih let, so dekleta sestavljala oktet v okviru glasbene šole, potem pa je zaradi večjega zanimanja oktet prerasel v zbor. Trenutno Vox Ilirico sestavlja 16ih aktivnih članic, vodi pa jih Elena Sedmak. Z Evo Logar je spregovorila o zboru in programu sobotnega koncerta. Več v prispevku.

Preberi več

DOBRODOŠEL, PETER, NAŠ JUNAK!

2015-03-27

Cerkničan Peter Vesel je v paru z Nemko Ivonne Kraft v mešanih dvojicah svojil etapno gorsko kolesarsko dirko Cape Epic v Južni Afriki. Poznavalci kolesarjenja se jima klanjajo, saj je ta dirka v svetu gorskega kolesarstva cenjena tako kot v cestnem francoski Tour. Kolesarski junak se je včeraj vrnil v domačo Cerknico, kjer ga je pred hišo pričakal kup navijačev, Cerkničanov in seveda družina. Sprejema je bil zelo vesel. Kljub temu, da ima v žepu prestižno lovoriko, miroval ne bo, je povedal za Radio 94. Poslušaj.

Preberi več

DAN ZA SPREMEMBE V ILIRSKI BISTRICI

2015-03-27

Jutri bo po celi Sloveniji potekal 6. dan za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija. Letos so se za sodelovanje pri tej vseslovenski prostovoljski akciji odločili tudi člani Mladinskega kluba Nade Žagar iz Ilirske Bistrice. K sodelovanju so povabili še več društev, s katerimi želijo krepiti solidarnost, prostovoljstvo in humanitarnost v Ilirski Bistrici, kjer bodo organizirali medgeneracijsko druženje in zbiralno akcijo. Več v prispevku Eve Logar.

Preberi več

ŠPORTNIKA LETA FRANCI VELIŠČEK IN ALENKA JAKŠA

2015-03-27

V cerkniškem kulturnem domu so sinoči podelili priznanja najboljšim športnikom lanskega leta. Najvišji priznanji sta prejela člana Kegljaškega kluba Brest Cerknica, med ženskami Alenka Jakša, med moškimi pa Franci Velišček. Sinoči so podelili še vrsto priznanj zaslužnim športnikom. Priznanje za najboljšo moško ekipo je prejel Nogometni klub Cerknica, za moški in ženski športni kolektiv leta 2014 so razglasili moško in žensko ekipo kegljaškega kluba Brest. Več v prispevku Petre Trček.

Preberi več

SODIŠČE PORODNIŠNICI NALOŽILO ZA 400 PLAČ ODŠKODNINE, TA SE BO PRITOŽILA

2015-03-26

Okrožno sodišče v Kopru je postojnski porodnišnici zaradi napake porodničarja naložilo plačilo odškodnine v višini 400 povprečnih neto plač, kar skupaj z obrestmi znaša 845.000 evrov, poroča današnje Delo. Zaradi zdravniške napake delavcev postojnske porodnišnice je namreč otrok pri porodu utrpel hude poškodbe s trajnimi posledicami.Sodišče je razsodilo, da je porodničar naredil strokovno napako, ko Novogoričanki, ki je vložila odškodninski zahtevek, pri porodu marca 2005 ni želel opraviti carskega reza. Kot poroča Delo, je porodničar v nasprotju s porodničino voljo vztrajal pri vaginalnem porodu, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez in tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnih porodom. V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so potrdili, da so sodbo prejeli in napovedali pritožbo. Iz nje, kot so zapisali v izjavi za javnost, sicer - nedvoumno in jasno izhaja, da v primeru poroda l. 2005 ni nobenega dvoma o tem, da bi bila pri porodu storjena zdravniška ne druga napaka, ki bi povzročila poškodbe, ampak je prišlo do zdravstvenega zapleta. Po besedah direktorja Aleksandra Merla je za postojnsko bolnišnico sporna odločitev sodišča, ki je - odškodninsko odgovornost oprlo na domnevno opustitev pojasnilne dolžnosti.

Preberi več

ZNANJE JE MOČ, TUDI V SUDANU

2015-03-26

Na Osnovni šoli Antona Globočnika Postojna bo danes ob 16. uri prireditev, ki jo bodo obiskovalci lahko spremljali z vsemi petimi čutili ter spoznavali razlike med Slovenijo in Sudanom. Celo afriške drevesne smole bodo vonjali. Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar jim bosta v zameno za prostovoljne prispevke ponudila fotografije, denar pa namenila gradnji šole na kriznem območju. Več v prispevku.

Preberi več

NOTRANJCI PONOSNI NA MLADE FOLKLORNIKE

2015-03-26

V Osnovni šoli Stari trg bodo danes zaplesali najmlajši folklorniki iz občin Cerknica, Loška dolina in Bloke. Cerkniška izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti bo ob 17. uri pripravila območno srečanje otroških folklornih skupin z imenom Poprej v Starih časih. Predstavilo se bo kar pet skupin iz osnovni šol Stari trg, Nova vas, Cerknica in Unec. Poslušaj.

Preberi več

ZA POPRAVILO CEST MANJKA DENARJA

2015-03-25

Cesta med Planino in Uncem je do meje z občino Cerknica v slabem stanju. Je tudi ozka, vozniki pogrešajo še odbojne ograje. Občina Postojna je pred leti sicer želela, da cesta preide v upravljanje države, a direkcija za ceste je ni želela prekvalificirati. Občina bo cesto obnovila sama, na najbolj kritičnem odseku je že nekaj novega asfalta. Občina Postojna pa je že asfaltirala cesto od Štivana do gradu Prestranek, denar pa je našla tudi za del ceste proti Landolu. Urediti mora še nekatere gozdne ceste, za kaj več pa denarja ni. Poslušaj.

Preberi več

V LOGATCU RESNO O PASJIH IZTREBKIH IN PSIH NA POVODCIH

2015-03-25

V Logatcu sta občinska inšpekcija in Policija težave z nevestnimi lastniki psov vzeli resno in jih opozarjata na njihove dolžnosti. Mednje sodi tudi odstranjevanje iztrebkov z javnih površin. Lastnike lahko pozabljivost olajša za 400 evrov. Slednje bo preverjal občinski inšpektor, pri kontroli pa se bo oprl na Odlok o načinu opravljanja gospodarske javne službe urejanja in čiščenja javnih površin v občini Logatec.

Preberi več

V BRUSLJU O REDKIH RAKIH

2015-03-24

Z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom smo spregovorili o včerajšnjem seminarju za politične voditelje držav kandidatk zahodnega Balkana ter o današnji konferenci o redkih rakih, katere gostitelj je. Kot je povedal, je redkih rakov v Evropi vse več, farmacevtske industrije pa, ker niso dobičkonosni, ne zanimajo. Poslušaj.

Preberi več

RAVBARČKI NAVDUŠENI NAD NOVIM VRTCEM

2015-03-24

Enota postojnskega vrtca Ravbarček v Planini je obnovljena in danes ob 17. uri bodo pripravili še slovesno odprtje. V enoti, ki gostuje na podružnični šoli Antona Globočnika so zadovoljni vsi, zaposleni in 31 Ravbarčkov, kot imenujejo otroke, ki vrtec obiskujejo v Planini. Poslušaj.

Preberi več

SVETLOBA KOT NAVDIH

2015-03-24

Pivka se poleti duši v pločevini, saj se skozi kraj vije kolona morja željnih turistov. O obvoznici se pogovarjajo že dolgo, in kot kaže, bo zgodba dobila še daljšo brado, saj ima direkcija za ceste prazno blagajno. Ker se Pivčani bojijo, da bodo odgovorni sprostili tovorni promet, bodo pri obvoznici vztrajali. Prisluhni.

Preberi več

PRI OBVOZNICI BODO VZTRAJALI

2015-03-23

Pivka se poleti duši v pločevini, saj se skozi kraj vije kolona morja željnih turistov. O obvoznici se pogovarjajo že dolgo, in kot kaže, bo zgodba dobila še daljšo brado, saj ima direkcija za ceste prazno blagajno. Ker se Pivčani bojijo, da bodo odgovorni sprostili tovorni promet, bodo pri obvoznici vztrajali. Prisluhni.

Preberi več