Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

SE BO ODVOZ ODPADKOV POCENIL?

2015-01-27
V Ilirski Bistrici so se cene komunalnih storitev nazadnje spremenile pred enim letom. Takrat so dvignili cene zbiranja in odvoza mešanih komunalnih odpadkov. Direktor  Komunalnega podjetja Igor Batista računa, da bi se stroški odvoza komunalnih odpadkov lahko bistveni znižali, če bodo Bistričani začeli ločevati odpadke. Z 20-odstotki ločeno zbranih odpadkov so daleč pod slovenskim povprečjem. Res pa je, da še nimajo individualnih zabojnikov. Poslušaj.
Preberi več

NA OLIMPIJSKEM FESTIVALU KAR PET NAŠIH ŠPORTNIKOV

2015-01-27
23 slovenskih športnikov in 15 športnic nastopa na olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem), ki od nedelje 25. do nedelje 31. januarja poteka v avstrijskem Vorarlbergu in Liechtensteinu. Med nastopajočimi je kar pet športnikov iz notranjsko-primorske regije. Smučarski klub Loška dolina zastopata biatlonca Nace Žnidaršič in Urška Poje. Logatčani pa bodo najbolj na trnih, ko bo nastopal nordijski kombinatorec Jaka Matko, član SSK Logatec. V alpskem smučanju sta naša aduta Krištof Fabjan in Matevž Rupnik iz Smučarskega društva Postojna, ki sta včeraj nastopila na veleslalomu. Vmesni časi so napovedovali odlično uvrstitev, dišalo je po žlahtni kovini, a napak je bilo na koncu preveč. Matevž je odstopil, Krištof pa naredil preveč napak. Zanju bomo držali pesti še v petek, ko bo na vrsti slalom.
Preberi več

ČASTNI ČLAN AEROKLUBA POSTOJNA JE JOŽE POLJŠAK

2015-01-26
Letošnji občni zbor pilotov in članov Aerokluba Postojna je minil v prijetnem vzdušju., saj je klub dobil častnega člana.  Naziv so podelili  dolgoletnemu članu in pilotu Jožetu Poljšaku. Njegova letalska pot se je pričela v jadralnem  letalu  roda  leta 1957 se nadaljevala v šoli rezervnih vojaških starešin ter se uspešno zaključila v JAT-u Jugoslovanskem aerotransportu z nazivom  kapitan  na letalu boeing  727.
Preberi več

ZMAGALA STA SOSEDA Z GLOBOČNIKOVE

2015-01-26
V Kulturnem domu Postojna so v soboto zvečer razglasili zmagovalce zdaj že tradicionalne akcije Postojna v prazničnih lučeh. Po besedah predsednice komisije za ocenjevanje v akciji Anite Kranjc je bila konkurenca letos zares močna, občani pa so pokazali, da domišljija in inovativnost preprosto nimata meja.  Zdi pa se, da je bila med vsemi težkimi najtežja odločitev o najlepše praznično okrašenem objektu in njegovi okolici, saj so v tej kategoriji razglasili kar dva zmagovalca, tako rekoč soseda z Globočnikove ulice, in sicer Nado in Ernesta Zakarijo ter Ano in Dejana Glavača. Drugo mesto v tej kategoriji je pripadlo Jerneju Kalanu, tretje pa Iztoku Jagerju. V kategoriji za najlepše praznično urejen poslovni objekt v občini je zmagal Dom upokojencev Postojna, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstila Turistična kmetija Žlajf in Kmetija Zajc MPT. Komisija je podelila tudi dve posebni nagradi, in sicer za izvirno okrasitev javnih površin in izvirno izdelavo novoletnih jelk. Prva je šla v roke Sanje in Iztoka Likarja iz Sajevč, druga Borutu Gorjancu iz Orehka. Poslušaj.
Preberi več

S SLIVNICE ŽELIJO POGLEDATI ENKRAT NA MESEC

2015-01-26
Poleti je izšla prva številka Slivniških pogledov, časopisa občine Cerknica,  ki izhaja na dva meseca.  V oblikovanje njegove vsebine se vključuje vse več občanov, ki so dejavnih v različnih društvih in ustanovah. V eno številko se tako vključi tudi do 60  oseb. Zainteresirani se uredništvu še vedno lahko oglasijo po elektronski pošti ali se za objavo v časopisu obrnejo na občino Cerknica.  Zanimanja je precej in ker časopis izhaja na dva meseca, se zgodi, da so novice v njem prestare. Urednica Sergeja Širca si želi, da bi časopis postal mesečnik. Več v prispevku.
Preberi več

SANACIJA VRTCA ŠKRATEK

2015-01-26
Občina Postojna bo že ta teden izbrala izvajalca, ki bo saniral vrtčevsko enoto Škratek. V enoti, ki deluje v stari porodnišnici, je občina izmerila višje vrednosti radona od dovoljene mejne. Župan Igor Marentič napoveduje aktivno prezračevanje zemljine - lokalno pod celotnim objektom. To bo dolgoročno rešilo izhajanje radona iz podzemlja, kar je sicer zelo značilno za kraški svet. Prisluhni.
Preberi več

AKCIJA GASILSKIH PROSTOVOLJK PODALJŠANA

2015-01-26
Članice Gasilke zveze Postojna so se odločile podaljšati akcijo, v kateri zbirajo vse, kar potrebujejo živali iz zavetišč. Vašo pomoč še vedno pričakujejo v Gasilskem domu Postojna in Sponkci v Pivki. Kaj potrebujejo brezdomne živali, smo vprašali Petro Šajn. Poslušaj.
Preberi več

KOVOD NAGRADIL NAJLEPŠE FOTOGRAFIJE

2015-01-23
Podjetje Kovod Postojna je ob zaključku lanskega leta organiziralo fotografski natečaj z naslovom Voda v jeseni. V četrtek so odprli razstavo desetih najboljših fotografij in  najboljšim trem avtorjem podelili nagrade. Za najlepšo fotografijo so razglasili  Ogledalo avtorice Barbare Penko iz Pivke. Na drugo mesto se je  s fotografijo Palško jezero uvrstila Martina Smrdelj iz Trnja, tretjeurvrščeni avtor  Postojnčan Samo Petrič pa je na natečaj poslal fotografijo z naslovom Počitek. V. d. direktorja David Penko je povedal, da so v Kovodu želeli  pomen  varstva narave in vode kot osrednje dobrine našega vsakdana širši javnosti približati tudi skozi fotografijo. Poslušaj.
Preberi več

NA CERKNIŠKEM JEZERU 20 VRST VODNIH PTIC

2015-01-23
Notranjska sekcija društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter Notranjski regijski park sta se minuli konec tedna pridružila januarskemu štetju vodnih ptic in na Cerkniškem jezeru odkrila kup redkosti in celo raco brez pigmenta. Našteli so 20 vrst vodnih ptic, najbolj pa so bili veseli dveh odraslih orlov belorepcev in redkih rac konopnic in kostanjevk.  Presenetilo so jih tudi nekatere visoke številke, saj so našteli kar sto dva laboda grbca in 46 velikih belih čapelj. Več v prispevku.
Preberi več

V MCP ILUSTRACIJE NINE BELINGAR

2015-01-23

Danes ob 19. uri bodo v Mladinskem centru Postojna odprli prvo letošnjo razstavo. Zaznamovala jo bo japonska kultura stripa, za katero so značilne velike oči, pisani lasje likov in ogromno detajlov. Ilustratorka Nina Belingar se ji posveča že od srednje šole. Poslušaj...

Preberi več

V BRUSLJU SO POOSTRILI VARNOST

2015-01-22
V Bruslju so po policijski akciji prejšnji teden poostrili varnost. Evropska poslanka Romana Tomc nam je povedala, da so jo presentili celo oboroženi vojaki. SIcer pa smo se z njo pogovarjali o odborih, s katerimi se ta teden ukvarjajo v Bruslju, pa tudi o zaposlovanju in socialnih zadevah, področju, v katerega je še posebej vpeta. Poslušaj.
Preberi več

ŠTUDIJSKI KROŽKI O ZGORNJI PIVKI

2015-01-22
Na področju Zgornje Pivke bodo udeleženci v obliki  študijskih krožkov spoznavali naravno in kulturno dediščino območja.  Srečanja bodo potekala od marca do junija in bodo  razdeljena na posamezne tematske sklope.  Prvo srečanje bo namenjeno podrobnejši predstavitvi delovanja študijske oblike druženja ter vsebinskemu načrtu izvedbe krožka. V okviru posameznih srečanj bodo udeleženci izmenjavali svoja znanja in izkušnje. Rezultate študijskega dela bodo na koncu srečanj predstavili v publikaciji.
Preberi več

O VINKU BAVCU TUDI V POSTOJNI

2015-01-21
Zadnje delo poznavalca starejše slovenske fotografije Dejana Vončine je monografija z naslovom Fotografi družine Bavec, ki jo bo predstavil danes ob 18. uri v prostorih Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni.  Osrednji lik dela  je ustanovitelj obrti Vinko Bavec, po rodu iz Markovca v Loški dolini. Vončina je za Vinka Bavca izvedel med pisanjem knjige o slovenski odporniški fotografiji, pritegnila sta ga tudi njegovo notranjsko poreklo in dejstvo, da je kljub partizanski fotografiji in nabavljanju fotografskega materiala za partizane, ostal  neznan. Poslušaj.
Preberi več

VOJAŠKA VOZILA NA POTI

2015-01-21
V četrtek in petek bo med mejnim prehodom Fernetiči in postojnsko Vojašnico barona Andreja Čehovina nekoliko povečan promet vojaških vozil. Ta bodo namreč odšla na usposabljanje Okretni velikan, sporoča Slovenska vojska. V dveh dneh se bo proti vojašnici v Postojni odpravilo 71 vojaških vozil. Od četrtka do nedelje, 1. februarja, bo vojaškega prometa več tudi na relaciji okoli vojašnice, letališča Divača in Počka ter na območju samega vadišča. Tam bo potekalo kupno usposabljanje rodovskih enot 1. brigade Slovenske vojske in 173. zračno-desantne brigade oboroženih sil ZDA. Vojaška vozila se bodo proti mejnemu prehodu Fernetiči vrnila v ponedeljek, 2. februarja.
Preberi več

KOVOD V VRTCIH IN ŠOLAH

2015-01-21
Podjetje Kovod Postojna je januarja z učnimi uricami v šolah in vrtcih v občini Postojna in Pivka  otroke seznanjalo s ključnimi dejstvi v skrbi za čisto pitno vodo. Strokovna delavka  Kovoda Irena Sušelj Šajn je povedala, da je bilo druženje z najmlajšimi uporabniki  svojevrstno doživetje, otroci pa so se razveselili lesenega obeska vodnega škrata Vodka, učnega gradiva in predstavitve, ki bodo v razredih opominjale na  pomen pitne vode. Februarja bodo izbrali najboljše razrede, ki bodo z najbolj izvirne izdelke na temo učne ure nagrajeni oziroma se bodo odpravili na izlet.  Kot je povedal v.d. direktorja podjetja Kovod David Penko, so zadovoljni z odzivom šol. ťV  prvi fazi izobraževanja do  bili povabljeni v kar 32 oddelkov šol in vrtcev v Postojni in Pivki, kar  zajema 1000 otrok. Glede na  interes in potrebe, predvsem pa zanimanje otrok in učencev   jim bomo  še naprej namenjali precejšnjo pozornost,Ť je napovedal in dodal, da bo za otroke kmalu začela delovati spletna stran vodko.si.
Preberi več

PRI CERKNICI PRIJELI TIHOTAPCE CIGARET

2015-01-20
Policisti Policijskih postaj Ribnica in Cerknica so 15. januarja popoldan med opravljanjem nalog javne varnosti ter nalog s področja varnosti cestnega prometa na cesti Ribnica-Cerknica ustavili tri kombinirana vozila reg. oznak Nemčije in Madžarske, ki so vozila proti Cerknici. Pri pregledu vozil so policisti v tovornem vozilu našli okoli 64.000 škatlic cigaret. Cigarete kitajskega porekla niso bile označene z znaki, ki dokazujejo plačilo trošarine. Voznikom, državljanom Madžarske, starim 21, 34 in 43 let so policisti tovor zasegli. S kazensko ovadbo zaradi so jih zaradi suma tihotapstva privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor.
Preberi več

ŠOLARJEM PREDSTAVILI POKLICE

2015-01-20
Na osnovni šoli Antona Globočnika Postojna so v četrtek učencem osmih in devetih razredov ter njihovim staršem predstavili poklice in srednje šole. Šolski center Postojna je predstavil s programe gimnazije, strojnega ekonomskega in računalniškega tehnika, triletni program avtoserviserja in orodjarja. Srednja gozdarska in lesarska šola iz Postojne je predstavila program gozdarskega tehnika, gozdarja in mizarja, zdravstvene nege, zdravstvenega tehnika in bolničarja. S programom tehniške gimnazije, računalniškega tehnika in elektrotehnika se je predstavila srednja Vegovo šola iz Ljubljane. Srednja šola iz Sežane je poleg gimnazije in ekonomskega tehnika ponudila tudi izobraževanje za aranžerskega tehnika. Program predšolske vzgoje je predstavila Srednja šola iz Ajdovščine. Predstavniki vojske in policije so opisali možnosti zaposlovanja in izobraževanja pri njih. Predstavitev je uspela, zato na šoli upajo, so sporočili, da bo postala tradicionalna.
Preberi več

NA BLOKAH MANJŠI PRORAČUN

2015-01-20
Na  Blokah so sprejeli osnutek občinskega proračuna za letošnje leto, ki pa je precej manjši od lanskega. Predvidevajo, da bo občina letos imela za milijon 750 tisoč evrov prihodkov. Za primerjavo: lani so v proračun dobili dobrih 2,3 milijona evrov. Župan Jože Doles je povedal, da so prihodki toliko manjši predvsem zaradi tega, ker letos ni evropskih razpisov, na katere bi lahko prijavili kake večje projekte. Več v prispevku.
Preberi več

BISTRIŠKI KOŠARKARJI: TO JE REALNO STANJE

2015-01-20
Košarkarski klub Plama Pur, ki je lani navduševal, letos ne najde stika z najboljšimi. Trener Martin Novak pravi, da  je to realno stanje. Bistriški košarkarji med 12 ekipami trenutno zasedajo 9. mesto.  Pred njimi so štiri gostovanja, naslednjo domačo tekmo pa bodo odigrali šele 7. februarja.  Zadovoljni so, ker se po poškodbi na parket vrača Robi Hreščak. Poslušaj.
Preberi več

ODŠKODNINE NISO POZABLJENE

2015-01-19
Ministrstvo za obrambo napoveduje, da bo  letos objavilo javno naročilo nad obratovanjem osrednjega vadišča Slovenske vojske.  Na Počku bodo preverjali hrup in onesnaženost zraka ob večjih vajah, neprekinjen nadzor pa bo pri preverjanju kakovosti vode, gozda, narave in biotske raznovrstnosti ter tal.  Župan občine Postojna Igor Marentič je povedal, da so na občini ustanovili posebno koordinacijsko skupino, ki bo preverjala izvajanje sporazuma glede uporabe Počka, z ministrom Jankom Vebrom so se že srečali. Koordinacijska skupina se ne usmerja le v okolje, tudi na obljubljeni denar ni pozabila. Marentič izpostavlja odškodnine. Prisluhni.
Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

20:05 - Ta večer vrtimo

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/RADIO_94_OSEBNOST_LETA_2014__-_Valter_Leban-2399.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Kdo si zasluži naziv Ona ali on 2015, dejanje meseca januarja?