Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

POTAPLJAŠKE ZGODBE CIRILA MLINARJA CICA TUDI V KNJIGI

2016-02-08
Ciril Mlinar Cic je podvodni snemalec, fotograf in pisec, ki je bil prvi, ki je človeško ribico posnel v naravnem okolju, prvi, ki je posnel brejo človeško ribico in prvi, ki je posnel črnega močerila. Njegove potapljaške in snemalne zgodbe pa se ne pišejo le v kraških jamah, pač pa tudi na morju. Redno jih zapisuje, del pa jih je objavil v knjigi Podvodje, ki jo bo  na slovenski kulturni praznik, ob 18. uri predstavil v Notranjskem muzeju Postojna.  Z njim se bosta pogovarjala Matej Bogataj in Mate Dolenc, odprli pa bodo tudi priložnostno istoimensko razstavo kustosa Slavka Polaka. Cirila Mlinarja Cica smo pred mikrofon povabili tudi na Radiu 94 in izvedeli veliko zanimivega o naših jamah. Poslušaj.
Preberi več

PODGRAJSKI ŠKOROMATI GREDO NA SARDINIJO

2016-02-05
Škoromati veljajo za najstarejše pustne maske  na Slovenskem, prvič so bili omenjeni že leta 1340, ohranili so se na južnem obrobju Brkinov in Podgrajsko-Matarskem podolju. Na pustno soboto ali nedeljo škoromati pobirajo darove po hišah, na pepelnično sredo pa pusta pokopljejo ali zažgejo. Pustna skupina iz Podgrada Podgrajski škormati bo  ob letošnjem pustu med drugim gostovala na Sardiniji. Dopisnici Anji Hofman jo je predstavil predsednik društva Mitja Ivančič. 
Preberi več

ERIK VALENČIČ O GENOCIDU NAD ASIRSKIMI KRISTJANI

2016-02-05
Novinar in vojni reporter Erik Valenčič se je vrnil iz Turčije in Iraka, kjer je snemal dokumentarni film o genocidu nad kristjani, že decembra pa je izdal roman Sence ne gorijo. Danes se bo ustavil v domači Ilirski Bistrici in v knjižnici Makse Samsa ob 18. uri predstavil tako knjigo kot svojo zadnjo pot na vojna območja.  Tako v Turčiji kot Iraku in Siriji, kamor novinarju tokrat ni uspelo priti, živijo asirski kristjani, eno najstarejših ljudstev na svetu, ki je Jezusov nauk sprejelo že leta 31, torej za časa Jezusovega življenja. Pogovarjali smo se o njihovem položaju, slepomišenju in igricah  Zahoda, pa tudi o romanu  Sence ne gorijo. Med izpostavljenimi temami romana sta naraščanje socialne in ekonomske neenakosti po vsem svetu. Njen rezultat so ekstremizmi.
Preberi več

V ZDRAVSTVENEM DOMU POSTOJNA SO BILI NA NESREČO DOBRO PRIPRAVLJENI

2016-02-05
Po sobotnem verižnem trčenju na primorski avtocesti se še kar nizajo vprašanja in komentarji, dopolnjujejo ugotovitve in delajo različne analize. Tudi v Zdravstvenem domu Postojna, kjer lahko po dobrem letu od prejšnje množične nesreče ponovno ugotovijo, da so odlično pripravljeni, čeprav bi lahko ob boljši opremljenosti delo opravili še bolje Pogovarjali smo se z direktorico Irena Vatovec Progar in dipl. zdravstvenikom Gregor Vidrih, ki je vodil reševalni del intervencije. Poslušaj.
Preberi več

POČITNICE Z NOTRANJSKIM PARKOM

2016-02-05
Notranjski regijski park je že večkrat pripravil raziskovalne počitnice za osnovnošolce, na katerih šolarji od  1. do 9. razreda z mentorji spoznavajo naravne,  kulturne in zgodovinske danosti okolja, v katerem živijo.  Med zimskimi počitnicami park osnovnošolce v svojo družbo vabi štiri dni. Počitnice bodo  od 16. do 19. februarja preživljali s strokovnima sodelavcema parka Markom Cvetkom in mag. Dejvidom Tratnikom.  Tratnik nam je povedal, da opažajo, da veliko šolarjev prosti čas preživi pred zasloni, in so, ko pridejo na park, nad okolico svojega doma tako presenečeni, da se počitnic redno udeležujejo. Poslušaj.
Preberi več

PUSTNI PLES V POSTOJNI

2016-02-05
Pustni ples v Postojni ima več kot 100-letno tradicijo, ki se je žal vmes za dobri dve desetletji prekinilo. Ponovno jo obuja Mladinska sekcija Turističnega društva Postojna. V torej se bodo maškare naplesale ob igranju skupine Venera. Poslušaj.
Preberi več

NEMO GLEDALIŠČE VRBIŠKIH ŠJM

2016-02-04
Tradicionalna pustna skupina Vrbiške šjeme prihaja iz vasi Vrbica blizu Ilirske Bistrice. Vrbiške šjme so med drugim zapisane v Registru žive kulturne dediščine. Pustno skupino sestavljajo bele in črne šeme z usnjenimi naličji, najbolj značilna lika pa sta bel in črn lovec. Na pustno nedeljo nastopajo v Vrbici in Ilirski Bistrici, v torek je poberija po vasi, v sredo pa pusta sežgejo. Anja Hofman je pred mikrofon povabila predsednika društva Borisa Čekado. Poslušaj.
Preberi več

BISTRIŠKE SVETNIŠKE VOLITVE POD LUPO KPK

2016-02-04
Iz Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da bodo  preverili, ali pri volitvah v državnih sveta leta  2012 v Ilirski Bistrici obstajajo sumi kršitve Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Če bi komisija ugotovila, da obstajajo sumi storitve kaznivega dejanja, pa bo zadevo predala policiji. Več v prispevku.
Preberi več

RAZSTAVA MARTINA PETRIČA SREDI MESTA

2016-02-04
Z žaganjem babe se bo v Cerknici začel pustni teden. Debeli četrtek pa bo zaznamovalo tudi odprtje pustne razstave akademskega oblikovalca Martina Petriča. Petrič bo svoja dela razstavil kar na prostem sredi mesta. Poslušaj prispevek.
Preberi več

GASILCI ZADOVOLJNI S FINANČNO PODPORO OBČINE

2016-02-03
Minuli teden so predstavniki občine Postojna, prostovoljnih gasilskih društev in Gasilske zveze Postojna podpisali anekse  k pogodbi o opravljanju javne gasilske službe, za kar občina namenja 520.000 evrov.  Župan Igor Marentič in gasilci so se pogovarjali tudi o novem gasilskem domu in nakupu avtolestve. Oboji verjamejo, da so cilju vse bližje. Zemljišča za objekt so kupljena, prijava za avtolestev pa oddana na razpis. Prisluhni.
Preberi več

KUPONI ZA BREZPLAČEN ODVOZ ODPADKOV

2016-02-03
Podjetje Publicus, koncesionar za gospodarjenje z odpadki v občinah Postojna in Pivka, je tradicionalni spomladanski odvoz kosovnih odpadkov nadomestil z brezplačnim odvozom za vsa gospodinjstva na podlagi kupona. Prisluhni.
Preberi več

IVANA HREŠČAK - NAJBOLJŠA SLOVENSKA ŠAHISTKA

2016-02-03
Postojnčanka Ivana Hreščak je lani prvič postala članska državna prvakinja v šahu. Članico Šahovskega društva iz Postojne smo povabili pred mikrofon. Prisluhni.
Preberi več

DRUŠTVO LIPA DELUJE ŽE DVAJSET LET

2016-02-03
Pred mikrofon smo povabili š  predsednico Kulturnega društva Lipa Ireno Margon. Društvo iz Pivke deluje že 20 let. Vsa ta leta šteje okoli 30 članov. Pred dvema desetletjema so na Pivškem kulture dogodke predstavljali le nastopi pevskih zborov, zato so se člani društva odločili, da obogatijo  kulturno bero v domači občini. Poslušaj.
Preberi več

SMUČARSKI KLUB KALIČ

2016-02-02
Smučarski klub Kalič Postojna je v nedeljo organiziral tekmo za Primorski smučarski pokal na Cerknem -  že 8. tekmo za Miškotov pokal, v spomin na dolgoletnega člana kluba Draga Čigona - Miškota. Tekmovanja se je udeležilo preko 170 tekmovalcev oziroma 13 klubov iz Slovenije in Italije. Kljub slabemu vremenu in težkih ter neugodnih razmerah je organizatorju uspelo izpeljati tekmovanje. Še posebej pa so se izkazali Alina Leskovec, ki je zmagala  v kategoriji baby sprint , Raisa Leskovec je bila v kategoriji naraščajnice druga, Neža Čigon je med članicami zmagala, Urška Miklavec je osvojila 3. mesto v kategoriji dame, Matjaž Čigon pa je bil med veterani drugi. (Alenka Bratož)
Preberi več

MINSOVCI NA DVEH TURNIRJIH

2016-02-02
Ta konec tedna so se člani Lokostrelskega kluba MINS izkazali na dveh tekmah. Na Reki je potekal tradicionalni lokostrelski turnir v maskah. Tekma je potekala v zabavnem vzdušju, rezultati pa so bili tudi na Kantridi vzpodbudni. Tako so na tekmi slavili Nala Jurca, Matic Jager, Stane Natlačen in Aljaž Kaluža z novim osebnim rekordom 537 krogov, drugo mesto sta osvojila Igor Gajić in Mulec Matevž, Nehvaležno četrto mesto je osvojila Nina Hočevar. Posebne pozornosti pa so bile deležne Vita Kontić, Maruša Rusjan in Jasmina Kuhar, ki so v kategoriji članic goli lok osvojile prva tri mesta. Dobrodošla je bila tudi tekma v Škofji Loki. Ker se bližajo odločilne tekme zimske sezone: finale pokala prihodnjo soboto v Mariboru, šolsko državno prvenstvo in državno prvenstvo ter absolutno državno prvenstvo konec februarja, je ta turnir pravi pokazatelj v kakšni formi so MINS-ovi tekmovalci . Na najvišjo stopničko sta stopili Tinkara Kogej Kardinar in Vita Kontić, drugo mesto so osvojili Rok Bizjak ter Maruša in Jaka Rusjan, bron pa so osvojili Nala Jurca, Nik Bizjak, Iva Rusjan, Sonja Kocjančič in Mitja Podkrajšek. (Konrad Jurca)
Preberi več

DVA BRONA ZA LOGAŠKE SKAKALCE

2016-02-02
Mladi člani Smučarko-skakalnega kluba Logatec ťLovci na daljaveŤ so na državnem prvenstvu za dečke do 11. leta v Tržiču osvojili bronasti medalji. Med posamezniki si je tretje mesto priskakal Nik Gostiša Lah, tretja pa je bila prva ekipa kluba v postavi Nik Gostiša Lah, Kristijan Žerjal, Jan Bricelj in Andraž Krašna. Druga ekipa v postavi Tim Drmota, Žiga Šabec, Matic Žibert in Janez Simonišek je osvojila 16. mesto. Med posamezniki v konkurenci D-11 so odlične rezultate dosegli še Kristijan Žerjal, ki je bil sedmi, Jan Bricelj z devetim mestom, štirinajsti je bil Andraž Krašna 14, Žiga Šabec štiriindvajseti in Janez Simonišek osemintrideseti. V konkurenci dečkov do 10. leta sta Tim Drmota in Matic Žibert zasedla devetnajsto oziroma petintrideseto mesto. (SSK Logatec)
Preberi več

DARS JE RAVNAL PO PROTOKOLU

2016-02-02
Dars je po ugotovitvah policije ob sobotnem verižnem trčenju na primorski avtocesti ravnal po veljavnih protokolih. Po besedah Ulricha Zorina so na meglo že dopoldne opozarjali tako preko spleta kot radijskih valov ter t vsemi spremenljivimi znali na samo avtocesti. Dodal je še, da so v trenutku začeli z znaki za splošno nevarnost in napisi megla tudi v tujih jezikih. Poslušaj.
Preberi več

JE VOJKO TOMŠIČ NA SODIŠČU LAGAL?

2016-02-02
Na četrtkovi seji občinskega sveta v Ilirski Bistrici je izjava  svetnika Vojka Tomšiča zasenčila tudi sprejetje odloka o občinskem prostorskem načrtu ter  proračunov za letošnje in prihodnje leto. Tomšič je na seji dejal, da je na sodišču lagal v prid aktualnega župana Emila Rojca.  Slednjega so lani oprostili v zadevi zlorabe uradnega položaja in kratenja človekovih pravic   povezavi z  volitvami v državni svet, Rojc je Tomšičeve navedbe označil za natolcevanje brez dokazov.  Več v prispevku.
Preberi več

FRANC TOMINEC - VSESTRANSKI UMETNIK IZ STRMICE

2016-02-02
Franc Tominec iz Strmice je slikar, fotograf, poet in ustanovitelj Kulturnega društva Vse-eno. Eno izmed svojih štirih pesniških zbirk je izdal tudi v tujini. KD Vse-eno letos obeležuje 5-obletnico, pozanimali smo se, ali ob obletnici pripravlja tudi kakšno novost. Poslušaj.
Preberi več

MIGRANTI MED NAMI

2016-02-01
Slovenska filantropija je minuli četrtek  v Logatcu pripravila posvet o vključevanju migrantov v družboz naslovom Migranti med nami. Na njem so spregovorili o tem, na kakšen način se lahko begunci, migranti in drugi tujci vključujejo v vsakodnevno življenje v Sloveniji, kako bi lahko njihovo integriranje olajšali, predstavili pa so tudi nekaj primerov dobrih praks v tujini in doma.  Primere dobrih praks je predstavil Urban Jeriha z Inštituta za politike prostora. Med drugimi je predstavil izkušnje iz Satriana, majhnega kraja na jugu Italije, ki je v svojo sredino sprejelo begunce. Satriano je eden od številnih, ki se je vključil v mrežo SPRAR, ki jo vodi notranje ministrstvo. Domačini so medse sprejeli begunce in z njimi sobivajo, v zameno pa od kraj od ministrstva prejema 35 evrov na dan za vsakega begunca. Na posvetu o migrantih, minuli četrtek v Logatcu, je spregovoril tudi Franci Jazbec iz društva Odnos, kjer vodijo program integracije za ljudi, ki so jim že priznali status mednarodne zaščite. Prepričan je, da na migracije, migrante in begunce ne smemo gledati kot na težave pač pa kot na izzive in nove priložnosti. Poslušaj.

 
Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

07:03 - Vsako jutro - Dobro jutro

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/12466088_1109919539042991_3980935097518782478_o.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Ali podpirate slovenske policiste, ki še vedno stavkajo?