Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

TVEGANJE JE ZMANJŠALA VEČJA KULTURA VOZNIKOV MED POSTOJNO IN PIVKO

2014-11-28

Skoraj 60 odstotkov slovenskih glavnih in regionalnih cest je v projektu ocenjevanja cest ocenjenih z eno ali dvema zvezdicama, ki sta najslabši oceni na petstopenjski lestvici. Najbolje so ocenjene avtoceste, dve tretjini oziroma 700 kilometrov teh cest sta dobili tri zvezdice. Sodelujoči v projektu za izboljšanje stanja želijo sodelovanje države. Projekt, poimenovan SENSoR, je evropsko financiran projekt ocenjevanja cest glede na njihovo stanje in stanje infrastrukture ob cesti ter glede na stopnjo tveganja prometnih nesreč, ki ju ocenjuje s podeljevanjem zvezdic.  V dejavnike tveganja poleg stanja cest spadajo še kultura voznikov in stanje vozil. Zato se je na nekaterih odsekih, denimo med Postojno in Ilirsko Bistrico, stopnja tveganja v zadnjih letih znižala, zasluge za to v AMZS pripisujejo predvsem številnim preventivnim akcijam. Tudi pri podeljevanju zvezdic, kjer se ocenjuje le stanje cest, so jo najbolje odnesle avtoceste. Skoraj 30 odstotkov glavnih in regionalnih cest ima le po eno zvezdico.. Med glavnimi in regionalnimi cestami pet zvezdic ni podeljenih. Med najbolj nevarnimi sta tudi cesti    Tolmin-Logatec  in Kozina-Starod.

Preberi več

TRIJE JUBILEJI BISTRIŠKE KNJIŽNICE

2014-11-28

Knjižnica Makse Samsa v Ilirski Bistrici v soboto prireja osrednjo prireditev ob praznovanju kar treh obletnic. Letos mineva 150 let od ustanovitve bistriške čitalnice, 110 let od rojstva Makse Samsa in petdeset let knjižnice kot samostojne kulturne ustanove. Knjižnica je v zborniku Sledi v času, ki ga je izdala ob tej priložnosti,  zajela  zgodovino čitalnice, knjižnice, pozornost je namenila  tudi Maksi Samsa in aktualnemu  dogajanju v knjižnici.  V soboto ob 18.30 bodo  na praznovanju obletnice v Domu na Vidmu  sodelovali predstavnica ministrstva za kulturo Tatjana Likar, akademik Ciril Zlobec, direktorica knjižnice Damijana Hrabar in novinar Danijel Cek.  Več v prispevku Eve Logar.

Preberi več

DELAVCI JAVOR FURNIRJA V STRAHU PRED PRIHODNOSTJO

2014-11-28

Proizvodnja v Javor Furnirju, hčerinski družbi družbe Javor Pivka stoji že več kot štiri mesece. Delavci so doma, plačo dobivajo po obrokih, že več kot eno leto jim niso plačali prispevkov. V strahu čakajo na nadaljnje poteze stečajnega upravitelja Milana Šilca. Prav njegovi odzivi v medijih na situacijo v družbi pa so jih spodbudili, da – iz strahu pred ukrepi anonimno – stopijo v javnost.  Likvidacijski upravitelj Milan Šilc pa informacij v zvezi z likvidacijskim postopkom, v korist vseh upnikov – kot je zapisal v odgovoru na naše vabilo k pogovoru, do nadaljnjega ne daje. Poslušaj prispevek.

Preberi več

OBRH BO UREJAL BORUT KRAŠEVEC

2014-11-28

Sinoči so se občinski svetniki v Loški dolini dobili na svoji drugi redni seji. Dnevni red ni bil obsežen. Med drugim so se odločili, kako bodo razdelili namenska sredstva, ki so se na računu občine zbirala za odpravo posledic letošnjih poplav. V Loški dolini so sinoči imenovali odbore in komisije, ki bodo v naslednjih štirih letih pomagale pri delu občinskega sveta.  Svetniki so potrdili še urednika občinskega glasila Obrh, ki je po novem Borut Kraševec.  Poslušaj.

Preberi več

BAZEN V LOGATCU ODPIRA VRATA

2014-11-28

Po koncu manjših popravil in obnovitvenih del v bazenu in pripadajočih prostorih  jutri ob 10. uri ponovno odpira vrata bazen v Logatcu.   Občina Logatec se je avgusta, po odkupu bazena, odločila, da ga takoj preda namenu.  Bazen v Logatcu  je bil  zgrajen v sodelovanju s šolami in vrtci  in primeren za učenje plavanja ter izvedbo različnih programov, tudi za rekreativne plavalce, starejše in mlajše občane.  Zaprt je bil štiri leta, pogrešali so ga predvsem starši šoloobveznih otrok, šole in vrtci, zato je občina Logatec, ob soglasju občinskega sveta, našla denar za odkup bazena.  Poslušaj.

Preberi več

UNŠKI GASILCI IZDALI KOLEDAR

2014-11-27

Gasilci PGD Unec so odvrgli del oblačil in izdali koledar, s katerim  zbirajo denar za novo vozilo. O delovanju društva in nastajanju koledarja smo se  pogovarjali z Jožetom Šlajnarjem in Alešem Urbasom. Poslušaj.

Preberi več

PLAZ V ILIRSKI BISTRICI MIRUJE, SANACIJA BO ZAHTEVNA

2014-11-27

Na Ilirskobistriškem niso bili bitke le z naraslimi vodami, pač pa tudi z zemeljskimi plazovi. Najbolj  problematičen je plaz v sami Ilirski Bistrici, nad kmetijo Kozlek na Rozmanovi ulici.  Bistriški gasilci so del zemljišč prekrili s folijo. Ker bi plaz lahko zgrmel v potok in ga zajezil, so  skopali jarek, v katerega bi preusmerili vodo. Plazenje je prejšnji teden zaustavilo suho vreme.  Če bodo padavine obilnejše in dolgotrajnejše,  pa se  stanje hitro poslabša.  Plaz je obsežen, sanacija terena bo morala potekati projektno. V Ilirski Bistrici računajo na pomoč Agencije za okolje, saj je vodotok v njeni pristojnosti. Poslušaj.

Preberi več

OBČINA ŽELI ZBRATI DOVOLJ DENARJA ZA PLAČILO ELEKTRIKE

2014-11-27

V minulih poplavah je voda  najdlje vztrajala v Loški dolini, kjer je poplavilo 25 hiš in prav toliko gospodarskih objektov. Začela se je mukotrpna in draga sanacija. Stroški bodo visoki tudi zaradi večje porabe električne energije, saj hiše sušijo razvlažilniki. Občina Loška dolina je zato odprla poseben račun. Denar, ki se steka nanj, pa bo namenila občanom za poplačilo elektrike V Loško dolino prihaja pomoč tudi v materialni obliki oziroma ponudbe, posrednica pa je kar občina. Več v prispevku.

Preberi več

BODO PTICE PREGNALI LOVCI?

2014-11-27

Izjemne količine vode so na Cerkniško jezero privabile jate ptic, nekatere so stare in stalne znanke jezera, spet druge pa tudi v slovenskem merilu redke.  Ptice bodo na jezeru ostale do spomladanske selitve, če jih januarja ne bodo pregnali lovci. Številčnost in vrste spremlja tudi Notranjski regijski park. Kot pojasnjuje Tine Schein, se na jezeru zbirajo ptice, ki bodo tam prezimile oziroma so v mirovanju. Poslušaj prispevek.

Preberi več

POSTANITE BOŽIČEK ZA EN DAN

2014-11-26

Dobrodelna akcija Božiček za en dan je zaživela lani. Ideja projekta je preprosta: izdelaš majhno škatlo, jo okrasiš, napolniš z darili in odneseš na zbirno mesto. V projekt, ki bo mnogim socialno ogroženim otrokom iz Slovenije in drugih držav priskrbel darila, se je ponovno vključil tudi Mladinski center Postojna, kamor že prihajajo prva darila. V projekt se vključite  z registracijo na spletni strani www.bozicekzaendan.si, kjer si izberete otroka, ki ga želite obdarovati. Prisluhni.

Preberi več

ŠKODO OCENJUJEJO V MILIJONOH

2014-11-26

V občinah na Notranjskem so po nedavnih poplavah že ocenili nastalo škodo in najnujnejše sanirali. Po besedah župana Loške doline Janeza Komidarja je v njihovi občini nastalo za okoli milijon evrov škode, največ na stanovanjskih in gospodarskih objektih. V občini Cerknica je škode še več in je ocenjena na 2,8 milijona evrov, poroča STA. Poslušaj.

Preberi več

/uploads/news/Papez-EU-03.jpg PAPEŽ FRANČIŠEK V EU PARLAMENTU

2014-11-25

Papež Frančišek je danes obiskal Evropski parlament in nagovoril poslance, v okviru štiriurnega obiska pa bo v Strasbourgu obiskal še Svet Evrope. Papež je med obiskom institucije stare celine, ki jo še naprej pesti kriza, pozval, naj si prizadevajo za socialno pravičnost in ostanejo odprte do tujcev.

Preberi več

JE V KRIŽNI JAMI PLENIL JAMSKI LEV?

2014-11-25

V soboto so v cerkniški knjižnici predstavili knjižni zbornik o paleontologiji, zoologiji in geologiji Križne jame, ki so ga pripravili strokovnjaka z avstrijskega inštituta za paleontologijo Martina Pacher in Gernot Rabeder in slovenska geologinja Vida Pohar. .Povzema ugotovitve večletnih raziskav, v sodelovanju z dunajsko in ljubljansko univerzo pa ga je izdala Založba avstrijske akademije znanosti.Znanstveniki so v letih 2009 in 2011 raziskovali ostanke jamskega medveda v Križni jami. Med prvimi izkopavanji pred okoli 150 leti so v njej odkrili 100 spodnjih čeljusti in 60 lobanj, ki pa se do danes niso ohranile. Zdaj so raziskovalci našli štiri fosile, med drugim pa tudi največjo znano lobanjo jamskega medveda vrste Ursus ingressus, dolgo 62 centimetrov.Poleg ostankov jamskega medveda so v Križni jami našli še paleontološke ostanke kune, rosomaha, volka in prstni členek, ki je zelo verjetno pripadal jamskemu levu, ki je bil pri nas zelo redek. Poslušaj pirispevek.

Preberi več

PODARITE IN IZBERITE SI RABLJENO IGRAČO

2014-11-25

Cerkniške mame so se že tretjič zapored odločile pripraviti sejem rabljenih igrač, letos jim bodo na pomoč priskočili tudi taborniki Rodu Jezerska ščuka. Otroci si bodo nove stare igrače lahko brezplačno izbrali v soboto na Miklavževem sejmu.  Do četrtka pa jih organizatorji akcije prosijo, da  za sejem oddajo kakšno igračo, ki so jo že prerasli. Škatle so že postavljene po vseh šolah in vrtcih v občini. Poslušaj.

Preberi več

VANDALI SO SE ZNESLI NAD MARTINOM KRPANOM

2014-11-24

Neznanci so na spomeniku Martina Krpana v Cerknici v soboto zvečer zažgali pnevmatiko. Na srečo premoženjska škoda na delu akademske kiparke Milene Braniselj ni nastala, policisti zato dogodek obravnavajo kot prekršek.
Vandalizem, pojasnjuje Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana,  je zajet v Zakonu o varstvu javnega reda in miru (Kot prekršek, od julija 2006) . Kdor namenoma poškoduje, prevrne, odstrani ali kako drugače v nasprotju z namenom uporabe ravna s spominskimi obeležji in z objekti javne infrastrukture, kot so: komunalna infrastruktura, javna razsvetljava, cestnoprometni znaki, priprave in naprave na rekreativnih površinah, igrala na otroških površinah in podobne javne naprave, se kaznuje z globo od 208,65 € do 417,29 €. V primeru kaznivega dejanja, Kazenski zakonik predvideva kaznivo dejanje Poškodovanje tuje stvari. Pregon slednjega se začne  na predlog oškodovanca. Na občini Cerknica so nam povedali, da bodo neznanega storilca najverjetneje kazansko ovadili.

Preberi več

REŠITEV ZA GLASBENO ŠOLO NA RAKEKU

2014-11-24

Oddelek Glasbene šole Frana Gerbiča na Rakeku nima svojih prostorov, pač pa popoldan gostuje v tamkajšnji osnovni šoli. To ne ustreza nobeni izmed šol, občina pa v prostorih šole ne more odpreti novega prepotrebnega oddelka vrtca.  Odgovorni z občine Cerknica so si že ogledali potencialne prostore na za oddelek glasbene šole nad knjižnico na Rakeku.  Več v prispevku.

Preberi več

OBČANI VIŠJIH CEN NE BODO OBČUTILI

2014-11-24

Nove cene socialnovarstvenih storitev Centra za socialno delo Cerknica, ki Bločanom nudi organizirano pomoč na domu in dostavlja kosila tistim, ki poleg tega obroka potrebujejo še kako njihovo storitev bodo višje, a ne za uporabnike, saj jih bo subvencionirala občina. Poslušaj.

Preberi več

AEROKLUB POSTOJNA ZADOVOLJEN S SEZONO

2014-11-23

Trideset jadralnih pilotov iz osmih letalskih centrov in aeroklubov iz vse Slovenije se je  že na    začetku leta  prijavilo na zahtevno tekmovanje v preletih. Zaključek državnega prvenstva v jadralnem letenju  -  v preletih  je organiziral Aeroklub Postojna. Prvi dve mesti sta sicer osvojila Boštjan Pristavec in Boris Žorž z Alpskega letalskega centra Bled, tretji je bil Slovenjgradčan Avgust Potušek.  Priznanje za rekordni prelet med tremi točkami 1003,5 km in značko pa je prejel  tudi Luka Žnideršič iz Aerokluba Postojna. Več v prispevku.

Preberi več

DOBRODELNI KONCERT ZA POPLAVLJENCE V ILIRSKI BISTRICI

2014-11-22

V Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici bo v nedeljo ob 17. uri dobrodelni koncert za prizadete v poplavah, na katerem bodo nastopili: Primorski fantje, Koktelsi, Akordi, Biseri, Brkinski trio, Harmonikarski orkester Nika Polesa, Klapa Škvadra, Vipavski tamburaši in Volk Folk. Poslušaj prispevek s predstavnico KD Grad Iris Dolgan Primc.

Preberi več

KOMIDAR IN KANDARE NA EVROPSKEM PRVENSTVU

2014-11-21

Tudi dva Notranjca sta del slovenske reprezentance v malem nogometu za rekreativce, ki v ponedeljek  potuje na evropsko prvenstvo miniEURO 2014 v Herceg Novi v Črno goro. To sta Nejc Komidar in Jure Kandare. Slovenska reprezentanca pričakuje letos preboj iz skupinskega dela ter napad na najvišja mesta. Poslušaj prispevek.

Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

12:00 - Novice - Infonet

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/10734216_827212140662926_7764437604979665131_n.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Premikanje ure z zimskega na poletni čas in obratno: