Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

DOBRODELNI KONCERT ZA POPLAVLJENCE V ILIRSKI BISTRICI

2014-11-22

V Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici bo v nedeljo ob 17. uri dobrodelni koncert za prizadete v poplavah, na katerem bodo nastopili: Primorski fantje, Koktelsi, Akordi, Biseri, Brkinski trio, Harmonikarski orkester Nika Polesa, Klapa Škvadra, Vipavski tamburaši in Volk Folk. Poslušaj prispevek s predstavnico KD Grad Iris Dolgan Primc.

Preberi več

KOMIDAR IN KANDARE NA EVROPSKEM PRVENSTVU

2014-11-21

Tudi dva Notranjca sta del slovenske reprezentance v malem nogometu za rekreativce, ki v ponedeljek  potuje na evropsko prvenstvo miniEURO 2014 v Herceg Novi v Črno goro. To sta Nejc Komidar in Jure Kandare. Slovenska reprezentanca pričakuje letos preboj iz skupinskega dela ter napad na najvišja mesta. Poslušaj prispevek.

Preberi več

CERKNIŠKE KOŠARKARICE V DRUGEM KROGU POKALA ZA ČLANICE

2014-11-21

Članice Košarkarskega kluba  Cerknica so se kljub minimalnem porazu na zadnji tekmi v Rogaški Slatini uvrstile v drugi krog pokala za članice. Cerkničanke so si napredovanje zagotovile z boljšo razliko med danimi in prejetimi točkami in tako v začetku januarja naslednjega leta, 6. januarja, prihajajo v Cerknico večkratne pokalne in državne prvakinje košarkarice Athlete Celje.  Prisluhni.

Preberi več

POMAGAJMO KATJI ZALAR

2014-11-21

18-letna Katja Zalar  je uspešna učenka srednje ekonomske šole v Kamniku. Je komunikativno dekle, ki rado bere in posluša glasbo, njena najboljša prijateljica pa je kobila Dolly. Jahanje je Katjina najboljša terapija, saj je podobna človekovi hoji in gibanju. Katja Zalar iz Begunj pri Cerknici se je rodila z diagnozo cerebralna paraliza. Danes se lahko giblje le tako, da se premika po kolenih. Svoj voziček pa upravlja z računalnikom. Edino možnost, da se Katja Zalar vrne in ostane v Begunjah, predstavljajo donacije.  5-članska družina Zalar za prevoz Katje in njenega vozička potrebuje kombinirano vozilo s prilagojeno dvižno rampo in stopniščni vzpenjalec, česar sama ne more kupiti. Katji Zalar že lahko pomagate, saj je   račun zanjo odprlo Humanitarno društvo Vesele nogice, svoj račun pa ima odprt tudi Katja. Denar za Katjo bodo zbirali tudi na stojnicah s prazničnimi darili. Prisluhni.

Preberi več

ZBORNIK O MLEKARNI V TRNOVEM

2014-11-21

Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Ilirska Bistrica danes ob 18. uri vabi v Galerijo Doma na Vidmu, na večer, ki bo posvečen trnovski mlekarni. V sodelovanju z Muzejskim društvom Vrhnika bodo predstavili 12. številko zbirke Ilirske teme, v kateri so ponatisnili in dopolnili publikacijo zgodovinarja Vlada Valenčiča o zadružni mlekarni v Trnovem, ki je delovala med letoma 1896 in 1994.  Stavba je delo arhitekta Ivana Jagra, ki  je deloval večinoma v ZDA in je danes znan kot graditelj Minneapolisa.  Na predstavitvi bosta sodelovala Nataša Oblak Japelj iz Muzejskega društva Vrhnika in Vili Gombač iz Društva za krajevno zgodovino in kulturo Ilirska Bistrica. Gombač poudarja, da Jagra stroka uvršča ob bok najvidnejšim slovenskim arhitektom, denimo Fabianiju. Trnovska mlekarna je danes edini zidani objekt Ivana Jagra, ki še stoji na Slovenskem. Zvečer ne bodo le predstavili zbornika, Muzejsko društvo Vrhnika bo ob tem pripravilo še predavanje o bratih Jager, drugi, Franc, duhovnik in čebelar, je v ZDA postal tudi univerzitetni profesor. Ob tem bodo v Domu na Vidmu postavili tudi razstavo, predmete, povezane s trnovsko mlekarno si bo moč ogledati štiri tedne.

Preberi več

DRUGA PLAT JAVOROVE ZGODBE

2014-11-20

Sredi leta  2012 je po uvedbi likvidacijskega postopka v družbi Javor Pivka delo izgubilo več kot 50 zaposlenih, ki vse do danes niso prejeli dolgovanih plač, regresov in odpravnin in to kljub sklenjeni sodni poravnavi, s katero so se celo odrekli delu svojih terjatev. Likvidacijski upravitelj Milan Šilc se je na pobude nekdanjih zaposlenih tokrat prvič odzval, in sicer s pismom, v katerem delavce obtožuje  izsiljevanja in  ogrožanja delovnih mest tistih zaposlenih v odvisnih družbah Javor Pivka, ki trenutno še delajo. Šilc je že drugo leto zapored Davčni upravi RS poslal lažne podatke o tem, da jim je izplačal dolgovane plače iz leta 2012, kar se je poznalo na informativnih izračunih dohodnine.  Inšpektorat RS za delo je  delodajalcem iz skupine Javor naložil več  glob, tudi po prijavah v zadnjih mesecih, ko so zaradi  ugotovljenih kršitev glede plačil ponovno ukrepali, vendar pa, kot pojasnjujejo na Inšpektoratu,  vsi postopki še niso zaključeni. Zgodbo o izigravanju bivših zaposlenih pa tudi davčnih, inšpekcijskih in pravosodnih organov želijo, kot pravi ena od podpisnic izjave, Asta Smrdelj,   predstaviti javnosti… Poslušaj.

Preberi več

BISTRIŠKI SVETNIKI O POPLAVAH

2014-11-20

V torek je v občini Ilirska Bistrica potekala druga seja občinskega sveta. Poleg potrditve komisij so se župan in svetniki dotaknili tudi poplav, ki so ogrožale veliko število občanov. Glavna tema razprave je bilo najbolj ogroženo območje, Koritnice, Bač in Knežak.  Občino pa ogroža tudi reka Reka.   Kot je poudarl župan Emil Rojc,  se zaveda, da se bodo naravne nesreče še  ponavljale, zato so ukrepi potrebni. Sredstva za reševanje področja zgornje Pivke ocenjuje na nekaj 100.000 evrov. Investicija za zaščito porečja reke Reke bo pa bistveno  višja.  Suhi zadrževalnik v Vrbici  bi lahko zadrževal val iz reke Reke,  ki bi tako težje poplavila območje Jasena in Žabovce. Končna vrednost tega projekta bi bila blizu 2 milijona evrov.  Prisluhni.

Preberi več

ŽLED NI LE PUSTOŠIL IN SIROMAŠIL!

2014-11-20

Založba Fran iz Celovca je razpisala natečaj za literarno pisane spomine na žled, ki je februarja prizadel velik del Slovenije.  Urednika Andreja Blažič Klemenc in Franc Merkač sta izbrala 30 pripovednih enot in knjigi Žled - Kratke zgodbe izkustva skozi srhljivo ledeno ujmo in čarobnost žleda v Sloveniji 2014 dodala tudi fotografije in objavila likovne podobe žledu, ki knjigi dodajo še dokumentarno in estetsko razsežnost. Tema natečaja je nagovorila pisce iz domala celotne Slovenije, največ prav iz najbolj prizadete, to je naše regije.  Založnik je, v pravkar izdani knjigi,  želel  preseči predstavo, da je žled bil samo nekaj slabega, kar je pustošilo, osiromašilo in prikrajšalo. Poslušaj.

Preberi več

/uploads/news/Veber.jpg MINISTER ZA OBRAMBO NA PRIZADETIH OBMOČJIH

2014-11-19

Minister za obrambo Janko Veber je danes obiskal prizadeta območja v poplavah v občini Ilirska Bistrica. Ogledal si je  zemeljski plaz v Ilirski Bistrici ter poplavljeni vasi Bač in Knežak. O obisku, pomoči pripadnikov slovenske vojske na prizadetih območjih, tudi pri sanaciji, je spregovoril tudi v studiu Radia 94. Poslušaj.

Preberi več

SANACIJA DOMOV PO POPLAVI, KI JE ŠE NI BILO

2014-11-19

V Loški dolini, kjer se začenja sanacija po poplavah,  tudi najstarejši domačini  ne pomnijo poplav, kot smo jim bili priča.   Pod vodo je bilo 50 objektov, pol stanovanjskih hiš in pol gospodarskih poslopij. Domačini so začeli pospravljati v ponedeljek. Najprej morajo odpeljati vse, kar je voda uničila, po vaseh so že postavljeni zabojniki. Sledilo bo dolgotrajno izsuševanje z razvlažilniki in  toplotnimi topovi.  Občina Loška dolina je odprla račun, na katerem zbira sredstva za pomoč po poplavah,  pomoč je ponudilo več organizacij. Žal  kriznih situacijah nemoč ljudi izkoriščajo tudi goljufi. Župan Janez Komidar opozarja, naj občani preverijo, kdo jim pomoč ponuja. Želi si tudi, da bo  pomoč razdeljena pravično, na občini si želijo, da je organizirana in koordinirana. Loško dolino je prizadela že četrta naravna nesreča letos, ki bo posegla tudi v občinsko blagajno.  Že v začetku leta so se borili z dvema poplavama in žledom. Prisluhni.

Preberi več

BO RAKOV ŠKOCJAN PROTOKOLARNI PROSTOR?

2014-11-19

Včeraj si je ministrica za delo Anja Mrak Kopač ogledala učno pot v Rakovem Škocjanu, ki jo je po žledolomu očistilo in uredilo osem delavcev prek javnih del pod vodstvom delavca Notranjskega regijskega parka. Pri delih je park sodeloval z Zavodom za varstvo narave pa tudi z občino. Ministrica je pozdravila njihovo sodelovanje, projekt v Rakovem Škocjanu  pa označila kot primer dobre prakse Dodala je, da je cerkniška občina tudi sicer dobra pri zaposlovanju javnih delavcev, za kar je letos od države pridobila okoli 150 tisoč evrov. Javni delavci so v  naravovarstvenem smislu naredili ogromno in koristno delo ter  hkrati Rakovemu Škocjanu vrnili estetsko in rekreativno vrednost, meni direktor parka Matevž Podjed. Direktor Zavoda za varstvo narave Darij Krajčič pa je povedal, da so s parkom in občino v zadnjih štirih letih v Rakovem Škocjanu izpeljali kar nekaj obnovitvenih del. Želi si, da bi naravni park postal primeren za protokolarni prostor. Poslušaj.

Preberi več

BO KONEC TEDNA PRITEKLA ČISTA VODA?

2014-11-18

Javno podjetje Kovod Postojna danes nadaljuje čiščenje celotnega vodovodnega sistema, s katerim je začelo v petek.  Analize so pred tednom pokazale presežene vrednosti motnosti in mikrobiološke neskladnosti pitne vode. V  vodarni v Malnih so danes odvzeli nove vzorce vode, dezinfekicji  bo sledil vnovičen odvzem. Če bosta vzorca ustrezna, bi lahko konec tega tedna preklicali ukrep  prekuhavanja vode. Posamezni paraziti, ki so jih v sistemu zaznali prejšnji teden, so lahko še vedno živi, vendar imajo zaradi prehoda skozi UV filtracijo poškodovan DNK in se ne morejo razmnoževati. UV nadgradnja sistema, iz leta 2012 je tudi tokrat omejila razsežnosti pojava, a sistem potrebuje nadgradnjo, ki bi jo prinesla obnova vodovoda Postojna-Pivka.  Ta vsebuje tudi rekonstrukcijo vodarne. Poslušaj.  

Preberi več

PRIPRAVILI PROTIPOPLAVNE VREČE ZA LAZE

2014-11-18

V Logatcu budno spremljajo naraščajoče Planinsko polje, saj se še dobro spomnijo poplav, ki so prizadele Laze. Župan Berto Menard je že izdal navodila in v soboto so prostovoljci, ob navodilih Damjana Baruta s tamkajšnje civilne zaščite,  napolnili večino protipoplavnih vreč. Občini Logatec so se sicer tokratne poplave ognile, na območju Vrha Svetih Treh Kraljev pa poteka sanacija cest, ki so jih odnesla neurja 22. oktobra. Več v prispevku.

Preberi več

OBNOVILI UČNO POT V RAKOVEM ŠKOCJANU

2014-11-18

Notranjski regijski park, ki se je pred dnevi  uspešno predstavil na sejmu Narava-zdravje v Ljubljani, je zaključil obnovo v žledu poškodovane naravoslovne učne poti v Rakovem Škocjanu. Javni zavod in krajinski park bosta danes obiskala ministrica za delo Anja Kopač Mrak in Darij Krajčič, direktor Zavoda za varstvo narave, saj so ustanove pri obnovi poti dobro sodelovale. Poslušaj.

Preberi več

OZIMNICO MORAMO ZAVREČI

2014-11-17

Voda, ki je v minulih dneh zalila mnoge domove, je poplavila tudi kleti, v katerih je takole na pragu zime tudi ozimnica. Jo lahko ohranimo, smo vprašali Ireno Veninšek Perpar, zdravico epidemiologinjo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Nevarnost, je povedala,  pa preži tudi v hišah in  stanovanjih, če jih zapustimo in za nekaj dni zapremo.  Marsikje je treba vodo prekuhavat. Je to zadosten ukrep, tudi če so v vodi paraziti, smo vprašali epidemiologinjo. Poslušaj.

Preberi več

STRAH VZBUJAJOČ PLAZ NA ROZMANOVI

2014-11-17

V občini Ilirska Bistrica se v zadnjih desetih dneh niso soočili le s hudourniško poplavo reke Reke in z naraščajočo podtalnico, kateri so se pridružile površinske vode. Sprožili so se tudi trije plazovi. Najbolj problematičen je plaz na Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici. Če se ta sproži, lahko zajezi potok. Na Baču in v Knežaku so se razmere umirile, je za Radio 94 povedal župan Emil Rojc. Na cestah Knežak-Koritnice in Bač-Koritnice so za osebna vozila postavili začasna mostova. Ta teden, ko se težave umirjajo, in bo tudi več časa, bodo na Ilirskobistriškem sešteli stroške. Prišteti jih bodo morali k zimskim, takrat so jih naračunali za 200 tisočakov.
Sanacijo so že začeli na Cerkniškem, kjer je narasla Cerkniščica  7. novembra zalila kar 300 objektov, od tega 200 stanovanjskih. Voda umika tudi iz Loške doline, kjer je bilo pod vodo 25 hiš in prav toliko gospodarskih objektov. Ponoči se je vodna gladina znižala še za 38 centimetrov. Na Planinskem polju in na Cerkniškem jezeru pa gladina vode počasi zvišuje, v zadnjih 24 urah pa je narasla za nekaj centimetrov. Poslušaj. 

Preberi več

V KOZAREC PREGLOBOKO POGLEDA 17-ODSTOTKOV VOZNIKOV

2014-11-17

Komandir Policijske postaje Postojna Bojan Žolger je zadovoljen s stanjem na področju kriminalitete. Letos so obravnavali 837 kaznivih dejanj, njihova preiskanost je 53-odstotna. Največ je t.i. bagatelne kriminalitete. Na  področju javnega reda in miru letno naštejejo čez 200 prekrškov.  Ker je Policijska postaja Postojna je na prometno zahtevnem področju, saj leži na pomembnem cestnem križišču, je tukaj tudi število prometnih nesreč  visoko. Lani in letos pa so že zabeležili po tri smrtne žrtve v prometu. Letos so obravnavali več kot 80 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. prednosti in nepravilna prehitevanja.  Komandirja skrbi podatek, da je delež voznikov, ki sedejo za volan vinjeni, 17-odstoten. Voznike ob tem opozarja na zmanjšano vidljivost v jesenskem času in najobčutljivejše udeležence v prometu – pešce. Prisluhni.

Preberi več

NA POSTOJNSKEM POSADILI NAJVEČ GOZDA

2014-11-17

Več kot 500 prostovoljcev in 300 tabornikov je pod strokovnim vodstvom zavoda za gozdove v soboto posadilo 12 hektarjev novih gozdov. V akciji  obnovimo gozdove, ki je nastala po uničevalskem žledolomu,  so pogozdovali na  17 lokacijah po Sloveniji, največ sadik, 6000 od 28-ih tisoč,  so posadili na Postojnskem. Kljub visoki številki, pa to pomeni le 1,3 odstotka vseh površin, predvidenih za umetno obnovo.  Potrebovali bi še 2,5 milijona sadik. Zveza tabornikov je v akciji obnovimo gozdove njihov nakup že zbrala 30 tisočakov, del sadik bodo posadili spomladi. Z sms sporočilom pa je še vedno mogoče prispevati evro za nakup sadike.

Preberi več

ČAROBNO PREDNOČJE MARIČKE ŽNIDARŠIČ JE MEFA SPREMLJAJO VSE OD GIMNAZIJSKIH LET

2014-11-16

Danes ob 18. uri se bodo v knjižnici v Loški dolini, ki nosi njeno ime spomnili na stoletnico rojstva pesnice Maričke Žnidaršič. Pesnica Notranjske je kantavtorja Draga Misleja Mefa nehote oz. nevede spremljala desetletja. Na Mefovem predzadnjem albumu je tudi čudovita balada Prednočje. Mef je zapisan kot avtor besedila, saj ob izidu albuma ni vedel, da prepeva verze Maričke Žnidaršič. Skrivnost sta mu, ob pripravah na današnjo slovesnost, razkrila Sonja Dolenc in Andrej Rijavec. Prisluhnite klepetu in pesmi.

Preberi več

POČASTILI BODO SPOMIN NA MARIČKO ŽNIDARŠIČ

2014-11-15

Na prireditvi To je moj svet in taka v njem sem jaz se bodo to nedeljo ob 18. uri v knjižnični enoti v Starem trgu, ki nosi njeno ime, spomnili na 100. obletnico rojstva pesnice Maričke Žnidaršič. Na slovesnosti bodo sodelovali župan občine Janez Komidar, direktorica Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica Marija Hribar, Tone Avsec, Andrej Rijavec, članice Bralnega krožka Fran Milčinski, dramska igralka Marjana Brecelj, Ivana Kranjc in Ženski pevski zbor Krsnice. Naslov prireditve To je moj svet in taka v njem sem jaz, govori o vklenjenosti pesnice v domačo pokrajino, je povedala vodja starotrške knjižnice Anđelka Pogorilić. Poslušaj.

Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

09:45 - Napovednik kulturnih in drugih prireditev

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/10734216_827212140662926_7764437604979665131_n.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Premikanje ure z zimskega na poletni čas in obratno: