REFERENDUM O DRUŽINSKEM ZAKONIKU

undefined

 
 
 
 
 
 

Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

V ZAGORJU JE SPOMIN NA LEO FATUR ZELO ŽIV

2015-11-28
V Zagorju pri Pivki so ponosni na  slovensko mladinsko pisateljico, pesnico in dramatičarko Leo Fatur, rojeno v tej vasi na Zgornji Pivki. Kulturno-prosvetno društvo Miroslav Vilhar Zagorje bo prireditev ob 150. obletnici rojstva pisateljice pripravilo to soboto ob 17. uri v kulturnem domu Zagorje. Ob tej priložnosti je društvo izdalo njeno povest V burji in strasti. Lea Fatur je bila zelo zanimiva in izjemna osebnost, njeno delo pa še ni popolnoma raziskano, nam je povedala članica društva Alenka Brožič. Poslušaj.
Preberi več

NAJBOLJŠI PRIMORSKI ZBORI V POSTOJNI

2015-11-28
V Glasbeni šoli Postojna bo to soboto  regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb Primorske. Koncerti bodo ob 13-ih, 15.30 in 18.15. Rezultate bodo razglasili ob 20.30.  Trinajst vokalnih zasedb bo oceljevala strokovna žirija Urša Lah, Gregor Klančič in Marko Vatovec. Poslušaj.
Preberi več

SO ALI NISO BILI STROGI?

2015-11-27
Spomine na srednjo šolo v Postojni smo obujali tudi z (nekdanjimi) profesorji. Samo profesorica je priznala, da je bila stroga. Prisluhni pogovorom z Matjažem Kogejem, Metodom Abrahamsbergom, Francem Komovcem, Danijelom Mislejem, Doro Zupanič in Silvom Faturjem.
Preberi več

SPOMINI NA SREDNJEŠOLSKA LETA SO LEPI!

2015-11-27
Ob jubileju srednje šole v Postojni so se šolskih let in profesorjev spominjali nekdanji dijaki. Pred mikrofon smo povabili Boruta Bilača, Alenko Žnidaršič Kranjc in dr. Franceta Arharja. Poslušaj.

Preberi več

70 LET SREDNJE ŠOLE V POSTOJNI

2015-11-27
Srednja šola je v Postojni prisotna že 70 let, leta 1945 so v šolske klopi sedli prvi   dijaki, to so bili gimnazijci. Najstarejši program na šoli je gimnazijski, ki deluje nepretrgoma in je danes eden od izobraževalnih programov, ki sodijo v okvir Šolskega centra Postojna. Center je redkih slovenskih šol s tako pestro paleto programov.  Osrednjo slovesnost ob 70-letnici bo Šolski center pripravil  danes ob 18. uri v Kulturnem domu Postojna. Poslušaj.
Preberi več

2O-LETNICA PORODOV V VODI

2015-11-27
Porod v vodi je eden od alternativnih načinov rojevanja, za katerega se še danes odločijo številne ženske, čeprav ga v zadnjih letih izpodriva možnost lajšanja bolečin z epiduralno analgezijo. V Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo so ga uvedli pred 20-imi leti, ko je ustanovi grozila celo ukinitev. Prvemu otroku so na svet pomagali avgusta leta 1995, porodnica je napihljiv bazen prinesla s sabo, se spominja Aleksander Merlo, direktor postojnske porodnišnice. Posšaj.
Preberi več

PRAZNIK LOGAŠKE USTVARJALNOSTI

2015-11-27
Art tržnica, kot so jo pobudnice sprva imenovale, se je lani izkazala kot zelo dobrodošla predstavitev lokalnih ustvarjalcev.  Njena letošnja druga izvedba, ki bo potekala to soboto pred in v osnovni šoli 8 talcev, nosi ime Praznična Katrina tržnica, v spomin na preminulo Katarino Istenič Rudolf, učiteljico te šole in eno idejnih vodij  tega praznika logaške ustvarjalnosti. Odziv ustvarjalcev je po besedah ravnateljice Osnovne šole 8 talcev Karmen Cunder še večji kot lani,ko se je predstavilo 25 ustvarjalcev,  saj jih  je bilo do četrtka prijavljenih že 30. Poslušaj.
 
Preberi več

BISTRIŠKI KOŠARKARJI NA DOMAČEM PARKETU

2015-11-27
Košarkarji Plame Pur iz Ilirske Bistrice  bodo danes igrali doma.  Bistričani se bodo  ob 20. uri v športni dvorani pri Osnovni šoli Antona Žnideršič borili proti ekipi Branik iz Maribora. Ekipa Plama pur je na domačem parketu nanizala že tri zmage. Bo danes na vrsti četrta? Poslušaj.
Preberi več

DRŽAVA MORA PLAČATI TUDI OBRESTI

2015-11-26
Po razsodbi okrožnega sodišča v Ljubljani je država za leta od 2013 do 2015 dolžna Občini Postojna plačati skoraj 1,3 milijona evrov nadomestila za uporabo zemljišč na območju Počka za nazaj vključno z zamudnimi obrestmi, kar je Občina Postojna tudi pričakovala. Sodba še ni pravnomočna, državno pravobranilstvo pa se lahko pritoži. Kot smo že poročali, je ustavno sodišče je zaradi nepopolne vloge zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti spremembe odloka, s katero je občina ministrstvu za obrambo začela zaračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za vojaško vadišče Poček. Ministrstvo je sicer dve nadomestili že plačalo, potem pa zadevo predalo sodišču. Na ministrstvu za okolje, ki je pripravljajo dokumentacijo še proučujejo, ali bodo isto zahtevo ponovno poslali na ustavno sodišče.
Preberi več

SNEŽNIK IN RAČICE V UNESCO?

2015-11-26
V Sloveniji sta aktualna kar dva postopka nominacije za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine, ki zajemata območje občine Ilirska Bistrica. Prvi zajema gozdni rezervat Snežnik-Ždrocle, drugi pa Račiške dane, ki so del nominacije klasičnega krasa. Slovenija je tudi  ena izmed evropskih držav, ki si prizadeva  za vpis starodavnih in prvinskih bukovih gozdov Evrope na Unescov seznam svetovne dediščine. Mednarodni strokovnjaki so v Sloveniji izbrali dve območji  in sicer gozdni rezervat Pragozd Krokar na Kočevskem in gozdni rezervat Snežnik-Ždrocle. Zakaj bi si mnogim neznane Ždrocle in Račiške dane zaslužile vpis  na Unescov seznam svetovne dediščine, bosta danes ob 18. uri v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica pojansili Špela Habič in Rosana Cerkvenik. Poslušaj.
Preberi več

V STEKLENI GALERIJI BODO RAZSTAVILI PREPLETANJA

2015-11-26

V Logatcu deluje Društvo univerza za tretje življenjsko obdobje. Štiri študijske skupine bodo svoje izdelke predstavile na razstavi. Odprli jo bodo v petek ob 18. uri v Stekleni galeriji. Keramiko, klekljanje, kvačkanje in izdelke iz servietne tehnike bodo pokazali na razstavi z imenom Prepletanja. Gre za šesto razstavo univerze, tretjo letos. Ustvarjalne skupine so le del logaške univerze za tretje življenjsko obdobje, ki deluje četrto leto študijsko leto. Letos ima  že 22 programov in okoli 130 članov. Z razstavo, je povedala Vesna Stražišar, želijo člani društva pokazati, da se v vsaki izmed teh tehnik lahko naredi zanimive in unikatne izdelke. Prilsuhni.

Preberi več

ZA INVESTICIJE DOBRE ŠTIRI MILIJONE

2015-11-26
Sredi meseca so občinski svetniki v Cerknici obravnavali osnutek proračuna za prihodnje leto. Računajo na dobrih 11 milijonov in pol prihodkov, odhodkov bo 11 milijonov 750 tisoč evrov.  Negativno razliko bodo pokrili s prihranki iz iztekajočega se proračunskega obdobja. Investicijam namenjajo 4,3 milijone evrov, z ostalim denarjem bo občina pokrivala zakonsko določene obveznosti. Občina Cerknica zajeten del proračuna vsako leto nameni posodobitvi in ureditvi vodovodnega sistema. Upajo, da jim bo to v celoti uspelo v nekaj letih. Tako se bodo izognili izgubam, nadgraditi pa morajo tudi kanalizacijske sisteme. Poslušaj.
Preberi več

O MIGRANTSKI KRIZI

2015-11-25
S poslancem Evropskega parlamenta Francem Bogovičem smo se pogovarjali o migrantski krizi v Evropi, pripravljenosti Slovenije nanjo, pa tudi o vključevanju Srbije v Evropsko unijo. Poslušaj.
Preberi več

LOŠKA DOLINA JE VALILNICA ODLIČNIH BIATLONCEV

2015-11-25
V nedeljo se v švedskem Östersundu z nastopom mešanih štafet začenja nova sezona svetovnega pokala v biatlonu. Prvo ime našega biatlona ostaja Jakov Fak, na svoje tekmovalce pa so ponosni tudi Notranjci. V A reprezentanci sta Rok Tršan iz Tekaško smučarskega kluba Logatec in članica Smučarskega kluba Loška dolina Urška Poje. Smučarski klub iz Loške doline pa je prava valilnica biatloncev, saj največ podmladka, poleg gorenjskih, prihaja prav iz tega kluba. V B reprezentanco so že uvrščeni Žan Petrinčič, Jure Ožbolt, Nace Žnidaršič in Tina Mlakar, član C reprezentance pa je Klemen Vampelj.
Preberi več

NA CERKNIŠKEM KAR DVE OTVORITVI

2015-11-25
Na Cerkniškem bo ta teden kar dvakrat slovesno. V petek bodo pripravili slovesnost v Begunjah, saj je občina dokončala tudi vodohran in tako dokončno uresničila dolgoletno željo prebivalcev Menišije po kakovostni pitni vidi.  Že danes dopoldan pa bodo pri osnovni šoli v Cerknici odprli prenovljeno igrišče. Prisluhni.
Preberi več

DELA V LAZAH TEČEJO GLADKO

2015-11-25
Občina Logatec  od septembra  z lastnimi sredstvi ureja kanalizacijo in čistilno napravo v Lazah . Po daljšem zastoju, ker je direkciji za ceste zmanjkalo denarja, tudi dela na Martin Hribu zdaj tečejo gladko. Župan Berto Menard je povedal, da dela v Lazah občasno tudi ovirajo promet, a večjih težav voznikom ne povzročajo. Poslušaj.
Preberi več

20 LET CENTRA ZA PREPREČEVANJE IN ZDRAVLJENJE ODVISNOTI V PIVKI

2015-11-24
Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti v Pivki deluje že okroglih 20 let. Je eden od 18-ih tovrstnih slovenskih centrov, ki poleg zdravljenja s substitucijskimi zdravili odvisnikom danes nudijo še druge vrste podpore in pomoči. Center v Pivki   ima pomembno vlogo tudi pri preprečevanju in zdravljenju nalezljivih bolezni, predvsem Hepatitisa in AIDS-a in zmanjševanju kriminalitete na območju. Prisluhni.
Preberi več

ZA INVALIDE ŽELIJO OHRANITI DELOVNA MESTA

2015-11-24
Ilirskobistriško podjetje  Transport v stečaju je oktobra prodalo 23-odstotni delež družbe Ipil. Delež so kupili tamkajšnja komunala, Termoplasti Plama in, s soglasjem občinskega sveta, tudi Občina Ilirska Bistrica.  Ipil je podjetje, ki zaposluje predvsem invalide in kupci želijo ohraniti njihova delovna mesta. Poslušaj prispevek.
Preberi več

PIVŠKI KRPANOV DOM ZAŽIVEL V NOVI PODOBI

2015-11-23
V petek so v Pivki odprli prenovljeni Krpanov dom – večnamensko središče, pomemben infrastrukturni objekt, ki so ga obnovili s pomočjo sredstev za razvoj regij, 30 odstotkov pa je v projekt vložila občina sama.  Zadržali in posodobili so osnovni koncept, volumen avle so ohranili, medtem ko je knjižnica dobila več površine. Zgornji del naj bi funkcioniral v povezavi s knjižnico, podest pa bo galerijski del, namenjen druženju. Pomembna pridobitev je tudi dvigalo za starejše, invalide in matere z vozički. Več v prispevku. 
Preberi več

MINISTRICA ZA ZDRAVJE NA SLOVENSKEM ZAJTRKU V LOGATCU

2015-11-23
V petek so dan slovenske hrane v Logatcu zabeležili nekoliko širše kot v preteklih dveh letih. Začeli so ga že navsezgodaj, na kmetiji Pri Štangarji, na Kalcah. Kmetijo so obiskali šolarji, ki so opazovali delo na kmetiji ter pripravo skute. V Jožefovi dvorani Doma Marije in Marte pa so medtem že pripravljali slovenski zajtrk – tega so postregli tudi v vseh šolah in vrtcih v občini – učenci pa so pod nadzorom in ob nasvetih znane prehranske strokovnjakinje Marije  Merljak pripravljali najrazličnejše zdrave jedi iz slovenskih sestavin. Številni občani, ki so bili vabljeni na slovenski zajtrk, so bili nad njihovimi izdelki navdušeni. Osnovno šolo 8 talcev je obiskala Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje. Na šoli je pozajtrkovala, učencem pa podarila košaro pridelkov z njenega vrta. Poslušaj.
Preberi več
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/role_bar_30_let_-_Valter_Leban-2333.jpg
 
 
 
 
 
 

Ne preslišite

07:03 - Vsako jutro - Dobro jutro

 
 
 
 
 
 

Anketa

Begunska kriza je: