Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

NOV USPEH ROKA BIZJAKA

2015-05-28
Rok Bizjak se je med 18. in 23. majem kot član mladinske reprezentance udeležil  tekme za EMPOK (evropski mladinski pokal)  v Celovcu. V kvalifikacijah mu je uspelo izenačiti svoj najboljši letošnji rezultat 651 krogov. Zasedel je 8. mesto. Rezultat mu je omogočil neposredno uvrstitev  v šestnajstino tekmovanja,  kjer je s 6:2 premagal tekmovalca s Slovaške, uspešen je bil tudi proti ukrajinskemu tekmecu  z rezultatom 7:3.  Bizjak je nato v četrtfinalu s 4:6 izgubil proti prvouvrščenemu po kvalifikacijah, tekmovalcu iz Francije.  Končno je zasedel še vedno odlično 6. mesto. Tudi za ekipo mladincev Bizjak, Gjurin, Štrajhar G. je bilo tekmovanje uspešno, saj so bili po kvalifikacijah na odličnem 3. mestu, s čimer so si zagotovili nadaljevanje tekmovanja v osmino tekmovanja, v četrtfinalu eliminacij so po zelo enakovrednem dvoboju izgubili z rezultatom 27:27 in v shoot-offu izgubili proti kasnejšim zmagovalcem Ukrajincem. Ukrajinska puščica je bila bližje sredini tarče. Tekmovanje so končali na 5. mestu. Mešana kadetska ekipa Laharnar-Ravnikar je osvojila bron. Rok Bizjak se uspešno pripravlja za nov velik korak v karieri, saj se bo kot član mladinske selekcije Slovenije udeležil tudi Evropskih iger, ki bodo potekale v Bakuju v Azerbajdžanu  med 17. In 22. junijem.
Preberi več

VABLJENI NA TEK V PETELINJE

2015-05-28

Vaško društvo Petelinje v soboto vabi na 31. Petelinjski tek. Prireditelji bodo uredili dve progi, tudi netekmovalno, in vrsto prog različnih dolžin za otroke, ki je je na teku v Petelinjah iz leta v leto več.
V Petelinjah pričakujejo od 200 do 300 otrok. Število odraslih tekačev pa je odvisno od ostalih tekov v bližini, v zadnjih letih jih je namreč veliko. Poslušaj.

 
Preberi več

POSTOJNSKI PEVCI NA OBISKU V KAMNIKU

2015-05-28
Mešani pevski zbor Postojna je v petek, z zborovodjo Mirkom Ferlanom, gostoval na gradu Zaprice v Kamniku. Postojnčani so bili gostje Mešanega pevskega zbora Odmev, ki ga že 25 let vodi Anica Stele Smrtnik. Zbora bosta še sodelovala,  saj naj bi že zgodaj jeseni Kamničani gostovali v Postojni. Poletnega dela sezone pa za postojnske pevce še ni konec. Zbor bo 12. junija gostoval pri Komornem zboru Ipavska v Lozicah, domačini pa ga bodo slišali že to soboto.  Dogodek  S pesmijo po Postojni sodi v okvir Tedna ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS. Pevke in pevci bodo pesem približali mimoidočim v samem mestu. Na trgu pred Primorko bodo zapeli ob 10. uri, pol ure kasneje na Trgu padlih borcev, ob 11. uri na Titovem trgu in v Trgovskem centru Mercator ob 11.45. Kot so še sporočili iz Mešanega pevskega zbora Postojna, bodo poletni del sezone zaključili s koncertom na kresni večer, 23. junija, v parku ob Zeleni dvorani v Postojni.
Preberi več

PRIHAJA ADRIATIC STRIKE

2015-05-27
Med 1. in 6. junijem bo v Republiki Sloveniji četrto leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Na letošnji vaji Adriatic Strike, v prevodu Jadranski udar, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja (UZO), posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja. Na vaji pričakujejo okoli 450 udeležencev, od tega okoli 200 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Turčije kot opazovalke. Več v oddaji.
Preberi več

ZARADI PLINOVODA ZASKRBLJENI TUDI NA KOVODU

2015-05-27
Občina Pivka se ne strinja, da prenosni plinovod Kalce-Jelšane poteka po zaščitenem območju Pivških presihajočih jezer. Če že mora, predlagajo snovalcem državnega prostorskega načrta, naj se zaščitenemu območju izogne, a okoljsko ministrstvo in investitor se z nadomestno traso ne strinjata. Pivčane ne skrbi le estetska degradacija okolja, bojijo se tudi morebitnega onesnaženja pitne vode. Plinovod bo tekel po občutljivih kraških tleh, vode s Pivškega pa pritečejo v kozarce prebivalcev dveh občin, zato dogajanje s skrbjo spremlja tudi podjetje Kovod, je povedal v. d. direktorja David Penko. Prisluhni.
Preberi več

NOTRANJSKI MUZEJ ZANIMIVEJŠI ZA OBISKOVALCE

2015-05-27
Ob zaključku projekta Museumcultour – Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem, v katerem je sodelovalo sedem partnerjev so na včerajšnji tiskovni  konferenci so udeležencem predstavili tudi obe razstavi, ki sta skozi mednarodni projekt povsem na novo nastali v Postojni. To sta Muzej krasa, ki Sloveniji in tudi širše predstavlja klasični kras, ter razstavna zbirka Expo Postojnska jama kras, ki prikazuje Postojnsko jamo kot njen najbolj edinstven pojav. Več v prispevku.
Preberi več

MITJA DRAGOLIČ: KLJUČNI STA BILI SPROŠČENOST IN NASMEJANOST MLADIH

2015-05-26
Godba Cerknica je v nedeljo upravičila svoje mesto med dvanajstimi najboljšimi pihalnimi orkestri v državi. Na 35. tekmovanju Zveze slovenskih godb v Mariboru je v koncertni skupini osvojila 1. mesto in zlato plaketo s posebno pohvalo. Dirigent Mitja Dragolič je povedal, da jim je žirija posebno pohvalo namenila zaradi energije, mladosti in zagnanosti.  Sam pa ugotavlja, da je prijateljstvo tisto, ki tudi zelo mlade glasbenike motivira za težke in intenzivne vaje. Prav mladi, je povedal, so s sproščenostjo in nasmejanostjo odigrali ključno vlogo - pred nastopom in na odru. Poslušaj.
Preberi več

LETOŠNJI TEDEN GOZDOV POSVEČEN NEGI

2015-05-26
 V Sloveniji se je v ponedeljek uradno začel tradicionalni teden gozdov, ki je letos posvečen negi gozdov.  V okviru tega tedna bo v soboto v Rakovem Škocjanu potekalo tudi sekaško tekmovanje Notranjske. Spomnimo, da na tem območju še vedno poteka sanacija gozdov po žledolomu. Po zadnjih podatkih je bilo do maja 2015 iz gozdov na postojnskem območju pospravljeno 815.000 kubičnih metrov lesa, kar predstavlja 40 % poškodovane lesne mase. Obnova gozdov naj bi po sanacijskem načrtu potekala 5 let. Več v prispevku.
Preberi več

PRENOVLJENA CESTA - PRISPEVEK K RAZVOJU PODEŽELJA

2015-05-26
V Rovtarskih Žibršah so minuli konec tedna slovesno odprli prenovljeni asfaltirani odsek ceste Hudi konec – Židovnik – Godobol. Domačini so se pridobitve zelo razveselili, saj so nanjo, kot pravijo, težko čakali. Logaški župan Berto Menard je pridobitev označil kot pomemben prispevek k razvoju podeželja in dodal, da vsaka prenova ceste v naslednjih letih terja manj vzdrževanja. Poslušaj.
Preberi več

ZLATA GODBA CERKNICA NAJBOLJŠA V DRŽAVI

2015-05-25
Godba Cerknica je včeraj upravičila svoje mesto med najboljšimi v državi. Na 35. tekmovanju Zveze slovenskih godb v Mariboru je v koncertni skupini osvojila  1. mesto in zlato plaketo s posebno pohvalo. Mednarodna žirija ji je prisodila  93,15 % točk. Godba Cerknica je eden izmed dvanajstih pihalnih orkestrov, ki sodijo v omenjeno elitno skupino. Godbe pa morajo svoj status v njej potrjevati. Tokrat se je za tekmovanje odločilo pet pihalnih orkestrov, poleg cerkniškega, še pihalni orkestri iz Trbovelj, Domžal, Šoštanja in Slovenj Gradca. Godba Cerknica je igrala pod vodstvom dirigenta Mitje Dragoliča, ki je dan prej s Pihalnim orkestrom Glasbene šole Grosuplje v svoji kategoriji osvojil 96,11 % točk in Grosupeljčane pripeljal do naziva najboljše mladinske godbe tekmovanja.
Preberi več

USTANOVLJENA SKUPINA ZA PREPREČEVANJE ZASVOJENOSTI

2015-05-25
 Pivški svetniki so na majski redni seji sprejeli sklep o ustanovitvi Medobčinske lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti za občini Pivka in Postojna. Aktivnosti za njeno vzpostavitev so se začele že lani. Skupina bo koordinirala delo organov občin,  javnih ustanov in služb, nevladnih organizacij, strokovnjakov z različnih področij, posameznikov ter interesnih skupin pri preprečevanju zasvojenosti v omenjenih občinah. Poslušaj. 
Preberi več

OBČINA BO ODPRLA GRAD PREM

2015-05-25
Grad Prem sodi med starejše gradove na Slovenskem. V gradu njem je urejena stalna muzejska razstava, v kateri obiskovalci spoznajo pestro zgodovino doline reke Reke, ki sega od prazgodovinskih gradišč do srednjeveških utrdb. Na ogled so tudi poslikave, ki jih je naročil zadnji predvojni lastnik, veliko občudovanja je deležno tudi pozlačeno baročno ogledalo. Žal je grad odprt le za najavljene skupine, ilirskobistriška občina pa si prizadeva, da bi vrata obiskovalcem na široko odprl že v tej turistični sezoni. Več v prispevku.
Preberi več

MEDVEDA K NASELJEM PRIVABLJA PREDVSEM HRANA

2015-05-25
Gozdnati Javorniki, Snežnik in Menišija so območja, kjer v Sloveniji najpogosteje srečamo rjavega medveda. Vse pogostjeje pa se kosmatinci pošiljajo tudi bliziu naselij, glavni razlog za to je hrana. Medved se naseljem vse bolj približuje, to je del njegovega prilagajanja spremembam v okolju. Poslušaj.
Preberi več

PRILJUBLJENI JOSIP GRGASOVIĆ ZAPUŠČA BISTRIŠKI PIHALNI ORKESTER

2015-05-23

Sobotni koncert Pihalnega orkestra Ilirska Bistrica bo poseben dogodek, na njem bo dirigentsko paličico Simonu Tomažiču predal ustanovitelj in od začetka dirigent orkestra Josip Grgasovič. Skladatelj, dirigent, aranžer in pozavnist se še dobro spominja svojega prihoda v mesto pod Snežnikom, v 60-ih letih prejšnjega stoletja, in ustanovitve orkestra. Josip Grgasović je poleg ilirskobistriškega ustanovil tudi Pihalni orkester Ljubljana-Vič, s katerem je dosegel največje uspehe. Oba ima enako rad, pravi, po temperamentu pa so glasbeniku, ki izvira iz Makarske, bližje Bistričani. Vesel je, da bo na njegovo mesto stopil Simon Tomažič, tudi pozavnist, s katerim sta skupaj od leta 1996, in v tem času sta postala dobra prijatelja. Poslušaj.

 
Preberi več

ČEBELARSKI PRAZNIK V CERKNICI

2015-05-22
Jutri se bodo v Cerknici na 13. Čebelarskem prazniku srečali slovenski čebelarji. Praznik, ki je vsako leto v drugem kraju,  v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pripravlja Zveza čebelarskih društev Cerknica. Prireditev bo  od 11. ure dalje v športni dvorani pri Osnovni šoli Notranjski odred  v Cerknici.
Slavnostni govorec bo predsednik ČZS Boštjan Noč, goste bo nagovorila tudi mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po uradnem delu bo v šotoru pred športno dvorano potekalo  tekmovanje v medeni kulinariki - čebelarji iz različnih društev se bodo pomerili v kuhanju medene enolončnice. Prireditev pa bodo s svojimi stojnicami popestrila notranjska kulturna in druga društva.
Preberi več

LOGAŠKI OBRTNIKI IN PODJETNIKI PISALI MINISTRTSVU

2015-05-22
V četrtek se je Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec na izredni javni seji zavzela za ohranitev ekipe nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Logatec. Dobro organizirana je izjemnega pomena za gospodarske subjekte. -Stroje lahko zamenjaš, ljudi pa ne-, so prepričani obrtniki. Poudarjajo, da morata biti višji BDP in  še posebej rast zaposlovanja zgrajena na trdnih temeljih, med katere sodi tudi nujna medinska pomoč. Malo, srednje in mikro gospodarstvo predstavlja več kot 98 % vsega gospodarstva – tako v Evropi kot v Sloveniji. Če želijo gospodarski subjekti zaposlovati več, se raven kakovosti medicinske oskrbe ne sme zniževati, pravi predsednik upravnega odbora zbornice Bogdan Oblak. Poslušaj.
 
Preberi več

NAGRADNI POLET S HELIKOPTERJEM PRELOŽEN

2015-05-22
Slovenska vojska je zaradi slabe vremenske napovedi odpovedala sobotni dan odprtih vrat in nagradni let s helikopterjem. Nagradni polet s helikopterjem je zato iz sobote, 23. maja, prestavljena na četrtek, 28. maja. Nagrajenci morajo biti v postojnski vojašnici ob 17. uri. Zaradi dežja je Slovenska vojska prestavila tudi dan odprtih vrat na sredino junija.
Preberi več

BISTRIČANI S SATELITSKIM CENTROM ZADOVOLJNI

2015-05-22
V. d. direktorja Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica  Vojko Mihelj  je zadovoljen, da po reorganizaciji nujne medicinske pomoči postaja bistriški zdravstveni dom satelitski urgentni center.  Ker v satelitskih centrih dežurstva niso predvidena, si bodo v Ilirski Bistrici prizadevali da ohranijo dežurno službo v obstoječem obsegu, 24 ur na dan, 7 dni na teden. Poslušaj.
Preberi več

VIŠJIH CEN ODVAJANJA IN ČIŠČENJA ODPADNIH VODA NISO POTRDILI

2015-05-22
Svetniki v Loški dolini so sinoči brez razprave razrešili direktorja zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik Mateja Kržiča, ki je konec februarja podal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi, za vršilca dolžnosti direktorja zavoda pa so imenovali direktorja občinske uprave Bogdana Zevnika. Ta izpolnjuje vse razpisne pogoje in na podlagi opravljanja svoje siceršnje funkcije pozna delovanje zavoda. Občina je aprila že izvedla razpis za direktorja zavoda Snežnik, na katerega sta se javila dva kandidata. kot je povedal župan Janez Komidar, pa nobeden od njiju ni izpolnjeval vseh razpisnih pogojev. Tudi zaradi tega so se sinoči svetniki sinoči strinjali s predlogom komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in zahtevano izobrazbo za direktorja znižali na najmanj višjo strokovno izobrazbo. Na občini bodo nov razpis za direktorja zavoda Snežnik začeli pripravljati prihodnji teden.
Preberi več

JAVOR: POGAJANJA TEČEJO ZELO INTENZIVNO

2015-05-21
Proizvodnja v Javorovih odvisnih družbah Vezane plošče in Lamelirani program še vedno stoji. Delavci, ki so doma že tri tedne, zdaj čakajo na izid dogovorov likvidacijskega upravitelja z investitorjem in banko. V odgovoru na naše vprašanje je Milan Šilc zapisal, da, ta tečejo  zelo intenzivno -  z namenom čim hitrejše vzpostavitve proizvodnje v Javor vezanih ploščah. Kot smo poročali, so z za zdaj še neznanim kupcem v začetku tedna sklenili pogodbo o nakupu tega podjetja, ki naj bi mu s 150 tisoč evri za plače in obratna sredstva neuradno pomagala  tudi glavna upnica, Banka Koper. Sredstva od prodaje izdelkov v ZDA pa naj bi zadostovala za poplačilo dolga delavcem v  Lameliranem programu.

Okoli 120 delavcev obeh družb namreč še vedno čaka na marčevsko plačo, s katero pogojujejo vrnitev na delo. Proces reševanja družbe pa so po besedah Bojana Kramarja, predstavnika notranjsko primorskega sindikata, zaustavili dodatni pogoji, ki so jih zaposleni postavili likvidacijskemu upravitelju. Ta je nanje sicer pristal, in to kljub temu, da ni dobil pisnega zagotovila, da se bodo po prejemu plače delavci tudi dejansko vrnili na delo in umaknili predlog za stečaj. Če tega ne bodo storili vsi delavci, se namreč lahko tako izplačevanje denarja kot potek stečajnega postopka zelo zavlečeta, še pravi Kramar.

Likvidacijski upravitelj pa še dodaja, da se: -Pripravljajo vsi pravni ukrepi, da z vstopom investitorja v podjetje odpadejo tako pravni kot finančni razlogi  predloga za stečaj.-

Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

09:50 - Porodnišnica Postojna

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/cEBELARSKI_PRAZNIK_-_Valter_Leban-3721.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Kdo si najbolj zasluži naziv On 2015 - dejanje meseca maja?