Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

FILMARJI, POZOR! PRIHAJA MUVIT

2015-07-28
Med 18. in 21. avgustom bo v Postojni potekala druga izdaja festivala kratkih filmov Muvit 6x60. Organizator – agencija Diggit k sodelovanju vabi kreativne ekipe, ki se želijo spopasti s časom. V 60h urah bodo namreč morale napisati scenarij, posneti in zmontirati film, pri katerem bodo morali slediti nekaj usmeritvam. Filmske izdelke bo ocenjevala žirija, v kateri so letos igralka Katarina Čas, direktor fotografije Marko Kočevar in režiserka Barbara Zemljič. Trije filmi bodo nagrajeni, najboljši bo prejel 1500 evrov, podelili pa bodo tudi nagrado občinstva. Projekcija vseh izdelkov bo v petek, 21. avgusta v postojnskem Kulturnem domu. Več v prispevku.
Preberi več

V PARKU NADALJUJEJO Z RENATURACIJO VODOTOKOV

2015-07-28
Notranjski regijski park je pred leti v okviru projekta Life obnovil nekdanje meandre Goriškega brežička in Tresenca. V Parku nameravajo renaturacijo vodotokov na Cerkniškem jezeru nadaljevati. Notranjci so v preteklosti vodotoke, ki so v okljukih tekli po jezerskem dnu, izravnavali. Hoteli so, da voda z jezera čim prej odteče, saj so bili od košnje tudi življenjsko odvisni. Na Cerkniškem jezeru je bilo v preteklosti izravnanih kar 14 kilometrov vodotokov. Danes pa se v Evropi ponovno zavedamo vrednosti mokrišč in mokrih travnikov, saj na Stari celini naglo izginjajo. Poslušaj.
Preberi več

POSTOJNSKI TABORNIKI NA JAPONSKEM

2015-07-27
Med 28. julijem in 8. avgustom bo na Japonskem potekalo svetovno srečanje skavtov – Jamboree. V deželo vzhajajočega sonca so se odpravili tudi štirje taborniki iz postojnskega Rodu kraških viharnikov. Doma je ostal starešina Aljoša Gerželj, ki SVOJE tabornike doma pričakuje sredi avgusta. Poslušaj.
Preberi več

SARA ČESNIK POJE PRI PERPETUUM JAZZILE

2015-07-27
Bistričanka Sara Česnik največ časa preživi v Ljubljani, kjer študira glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo in poje pri vokalni zasedbi Perpetuum Jazzile. Sama želja po petju pri svetovno znani a capella skupini je bila več let prikrita, vendar se je Sara ob pravi priložnosti in močni spodbudi bližnjih, končno odločila za nastop na njihovi avdiciji. Po dveh avdicijah in ogromno samostojnega dela, je bila sprejeta v skupino, kjer poje drugi alt. Opisala nam je koncertni dan pri Perpetuum Jazzile…
Preberi več

ODLIČNI REZULTATI POSTOJNSKIH JADRALNIH PILOTOV

2015-07-27
V soboto se je na Ptuju s slovesno podelitvijo medalj in pokalov končalo 24. državno prvenstvo v jadralnem letenju. Šestindvajset tekmovalcev iz večine slovenskih klubov, je v dveh tekmovalnih razredih, v sedmih tekmovalnih dneh preizkušalo svoje sposobnosti v zahtevnih vremenskih razmerah. Barve AEROKLUBA POSTOJNA je na prvenstvu zastopalo 5 ekip in sicer v klubskem razredu SAŠO PETEK, BOŠTJAN RUDOLF, MIHA PREMRL in SANDI KAVALIČ. V odprtem razredu pa dvojica MATIJA ŽNIDARŠIČ in NINA LOKOVŠEK. Najboljši rezultat je dosegel Sašo Petek, ki je bil v klubskem razredu drugi. Načrtno delo v klubu in kvalitetna oprema jadralnih letal, ki omogoča tekmovalno letenje so pokazali, da se v Postojni razvija ob starejših in izkušenih tudi mladi rod bodočih tekmovalcev. Omeniti velja odlično letenje MIHA PREMRLA, ki je dosegel 4. mesto in SANDIJA KAVALIČA, ki je kot debitant zasedel odlično 7. mesto.
Preberi več

JE TRUPLO ŠOFERJEVO?

2015-07-27
V gozdu v okolici Logatca so včeraj zgodaj popoldne našli moško truplo. Ali gre za posmrtne ostanke pogrešanega voznika tovornjaka s cisterno Stanka Brajerja, udeleženega v nedavni prometni nesreči na primorski avtocesti, pa bo jasno šele po analizi DNK, je povedala tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Ciperle Adlešič. Pojasnila je, da je bilo iskanje voznika vseh 14 dni zelo intenzivno, truplo je našla skupina sokrajanov pogrešanega. Rezultati analize DNK bodo znani v prihodnjih dneh. Več v posnetku.
Preberi več

ŠE NEKAJ PROSTIH MEST ZA LETOVANJE NA PACUGU

2015-07-24
V Društvu prijateljev mladine opažajo, da je čedalje več otrok, ki jim starši daljšega bivanja na morju ne morejo privoščiti. Zato bodo v sodelovanju z DPM Vič letos ponovno poslali skupino otrok na letovanje v Pacug. Prostih mest je še nekaj, je povedala Tatjana Štemac Balajič.
Preberi več

PASJA VROČINA TUDI ZA PSE IN MUCE V HORJULU

2015-07-24
V Zavetišču za zapuščene živali v Horjulu trenutno skrbijo za 70 mačk in 25 psov. Še vedno žal stalno narašča število zapuščenih mačjih mladičev, je povedala Polona Samec in opozorila na nujnost sterilizacije. V vročih dneh živalim namenjajo še posebno pozornost, občutljivejše hladijo celo s posebnimi hladilnimi blazinami. Na sprehod pa pse vodijo samo zjutraj in pozno zvečer.
Preberi več

BENJAMIN ŽNIDARŠIČ POD KOZOLCEM

2015-07-23
Turistično društvo Pudgura je na nocojšnji, 4. letošnji večer pod kozolcem povabilo Benjamina Žnidaršiča, ki je znan predvsem kot umetnik, ki slika z usti. Beno tudi piše in ustvarja še na mnogih drugih področjih, navdih pa najde največkrat v svoji domači Loški dolini. Poslušaj.
Preberi več

ŠE VEDNO PIJEMO PREMALO

2015-07-23
V juliju in avgustu v Zdravstvenem domu Postojna velja poletni urnik, težave, ki jih obravnavajo, pa so tudi večinoma počitniške. Poškodbe, alergije, piki in, kot vsako leto, dehidracija, ugotavlja direktorica Irena Vatovec Progar Veliko je tudi udarcev, zvinov, zlomov in drugih poškodb, na srečo pa je poletje doslej v regiji minilo brez prometnih nesreč, predvsem »v ridah«, kamor se zdravniške ekipe največkrat odpravijo na pomoč. Več v posnetku.
Preberi več

BIZJAK V RIMU USPEŠEN Z REPREZENTANCO

2015-07-22
Na Evropskem mladinskem pokalu v lokostrelstvu, ki v Rimu poteka med 19. in 23 julijem, je kot član slovenske reprezentance nastopil tudi član LK MINS Postojna ROK BIZJAK. Ekipa mladincev v postavi Rok Bizjak, Luka Gjurin in Gašper Štrajhar se je vrnila domov z bronasto medaljo. V izločilnih dvobojih so fantje premagali najprej ekipo Belorusije, nato pa še ekipo Francije.
Preberi več

PRIHAJA PETI FAK

2015-07-22
Društvo Harlekin je tudi letos, v sodelovanju z Občino Postojna pripravilo Festival amaterske kulture - peti FAK Postojna. Začenja se danes s predstavo Sinjskega gledališča v Atriju SAZU-ja, do nedelje pa se bo na različnih lokacijah zvrstilo kar 11 brezplačnih gledaliških predstav.
Preberi več

POVPREČNINA JE NEZAKONITA

2015-07-22
Skupnost občin Slovenije opozarja , da je povprečnina v višini 519 evrov, ki jo je za drugo polovico leta potrdil državni zbor, nezakonita in ne pokriva izračunanih stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog občin. Član predsedstva Skupnosti občin Slovenije in cerkniški župan Marko Rupar pravi, da ne gre le za to, da je občina Cerknica konkretno izgubila 310 tisoč evrov na letni ravni. Več v prispevku.
Preberi več

NOV VRTEC V ROVTAH ŽE SEPTEMBRA

2015-07-21
Rovte so s skoraj tisoč krajani drugo največje naselje na Logaškem, število prebivalcev pa konstantno narašča. Občina je zato poskrbela, da bodo otroci dobili nov vrtec, občani se ga veselijo, žalosti pa jih, da so izgubili bankomat, izgubili bodo tudi klasično pošto. Otroci bodo v popolnoma nov vrtec vstopili 1. septembra. Prostorska stiska v vrtcu Rovte bo tako dolgoročno odpravljena, pravi župan Berto Menard. Poslušaj. Mapa Maruša, Menard julij 2015
Preberi več

STARI POSTOJNČANI, PETIČ

2015-07-21
Včeraj se je v najstarejšem delu Postojne - Majlontu začelo snemanje 5. filma iz cikla Stari Postojnčani. To je filmski projekt Studia Proteus, ki je bil zasnovan leta 2006, ko je bil posnet prvi film z legendami postojnskega javnega življenja v obdobju med obema vojnama in po 2. svetovni vojni.. Projekt je zamišljen kot arhiviranje osebnih zgodb Postojnčanov o dogodkih v mestu, o pomembnih ljudeh, obrtnikih, posebnežih, ki so zaznamovali našo preteklost. Prihajajoči film nosi delovni naslov »Zgodbe iz Majlonta«, nam je zaupala scenaristka in režiserka Dragana Čolić.
Preberi več

UREJAJO CESTO NA VOLČJE

2015-07-20
Čeprav je Bloška planota priljubljena pohodniška in kolesarska točka, pa poleti največ obiskovalcev pritegne Bloško jezero pri vasi Volčje. Bločani so jezero že uredili, poskrbeli za gostinsko in nočitveno ponudbo, zdaj pa je na vrsti še cesta. Obnovili in razširili bodo cesto od Nemške vasi do naselja Volčje. Dela bodo končali konec julija ali na začetku avgusta. Sicer pa bo okolica Bloškega jezera z naseljem Volčje še deležna pozornosti in denarja. Že jeseni bodo začeli graditi kanalizacijsko omrežje za odpadne vode. Poslušaj.
Preberi več

TIC NA JEZERU JE USPEŠNICA

2015-07-20
Obiskovalci Cerknice in okolice informacije o Notranjski poiščejo v TIC-u Notranjskega parka. Turistično-informacijski center med tednom deluje v obnovljenem stolpu na Taboru v Cerknici, ob sobotah in nedeljah pa se preseli ob Cerkniško jezero, kjer je obiskovalcev največ. Spominke, izdelke, prospekte in informacije … obiskovalci dobijo na parkirišču na koncu vasi Dolenje jezero. Tic pa na jezeru deluje kar na obnovljenem lojtrniku. Več v prispevku.
Preberi več

PO ROVTAH ŠE CESTA V DOLINI

2015-07-17
Zaradi del bo cesta Logatec-Žiri pri Rovtah predvidoma zaprta do 21. junija. Obvoz za osebna vozila je urejen po vaseh v okolici, tovornjaki in avtobusi pa imajo daljši obvoz urejen skozi večje kraje. Sledila bo obnova ceste v dolini. V Logatcu je sicer na odcepu za Rovte promet že nekaj mesecev urejen s semaforjem. Župan Berto Menard ugotavlja, da je bila, kljub pomislekom, ta rešitev za preobremenjeno  križišče dobra. Več v prispevku.
Preberi več

ZA JAVORCE ZBRALI 9720 EVROV!

2015-07-17
Območno združenje Rdečega križa Postojna-Pivka je v sredo zaključilo zbiranje pomoči za izigrane delavce Javorja iz Pivke. Združenje je s pomočjo več organizacij, društev in zavodov  že 25. junija  organiziralo dobrodelni koncert, račun za pomoč Javorcem pa je zaprlo v sredo.  Na računu se je nabralo 9720 evrov!  Rdeči križ bo zdaj obravnaval še 49 vlog, s katerimi so delavci oziroma nekdanji delavci Javorja zaprosili za pomoč. Poslušaj.
 
Preberi več

BO SMREKOV LUBADAR OPUSTOŠIL GOZDOVE?

2015-07-16
Zavod za gozdove Slovenije je vključil alarm, saj je zaznal velik porast podlubnikov. Poletna vročina njihovo razmnoževanje samo še stopnjuje. Podlubniki ne napadajo več samo v žledu poškodovanih gozdov, pač pa tudi zdrave. Če lastniki gozdov ne bodo ukrepali takoj, bosta ekonomska in širša škoda ogromni, opozarjajo na Zavodu za gozdove Slovenije. Razvoju podlubnikov sta botrovali že sušni leti 2012 in 2013, sledili so žledolom, zimski vetrovi, ki so podrli kar nekaj drevja, in letošnja vročina.  Hrošči  iz enega nepravočasno posekanega drevesa napadejo 10-20 drugih dreves, zato Zavod za gozdove lastnike smrekovih gozdov poziva k rednemu pregledovanju gozda. Jelka, nam je še povedal Anton Smrekar iz tukajšnje enote zavoda, pa je je občutljiva na gozdno klimo. Ta se je po žledolomu spremenila, zato gozdarji na našem območju beležijo veliko tudi veliko sušenje jelke. Prisluhni.

 
Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

22:00 - Večer z glasbo na 94

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/OBCi-PRZ-CE.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

NAJ POLETJE - iščemo naj knjižničarja/ko: