Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

PO POPLAVAH NA NOTRANJSKEM DOBRODELNI GLASBENIKI, LIKOVNIKI IN FOTOGRAFI

2014-12-18

Novembra so Notranjce prizadele poplave, najprej vzdolž Cerkniščice, nato pa še ob Loškem polju. Ljudje še vedno odpravljajo posledice poplav, skupina glasbenikov in likovnikov, se je odločila da jim pomaga z dobrodelnim koncertom, ki ga bo spremljala dražba likovnih del. Vse izkupiček, ki ga bodo v petek ob 20. uri zbrali v Kulturnem domu Cerknica, bodo dobili gasilci iz Cerknice in Loške doline. Pod organizacijo dogodka se podpisujejo Notranjski regijski park, Rebeka Hren Dragolič in Barbara Tanze iz Studia za optimalno dihanje in zdravo uporabo glasu Voice up.  Poleg njiju bodo na oder stopili še:  Eva Hren, Igor Matkovič, Marta Kržič, Dejan Mesec, Gregor Jagodič in prijatelji, Krsnice in Anja Štefan. Svoja dela, likovna in fotografska,   so podarili: Marjanca Jemec Božič, Miloš Toni, Tomaž Perko, Zvonko Čoh, Maksimilijan Rot, Vid Sark, Paolo Tanze in Jože Žnidaršič.  Poslušaj.

Preberi več

POKLJUKA TUDI V ZNAMENJU URŠKE POJE

2014-12-18

Pokljuka od danes do nedelje gosti najboljše biatlonce in biatlonke na svetu. Zadnje tekme biatlonskega svetovnega pokala v tem letu bodo minile tudi v znamenju 17-letne članice Smučarskega kluba Loška dolina Urške Poje in njenih notranjskih navijačev. Najmlajša članica slovenske reprezentance je letos že okusila vzdušje svetovnega pokala.  Pred današnjo tekmo nam je povedala, da želi v svetovnem pokalu nabrati čim več izkušenj in se v sezoni izkazati na mladinskih tekmovanjih – svetovnemu prvenstvu in olimpijskih igrah.  Poslušaj.

Preberi več

VLADA JE ZA DRŽAVNEGA SEKRETARJA IMENOVALA ALEŠA CANTARUTTIJA

2014-12-17

Vlada je Aleša Cantaruttija imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je vladni urad za komuniciranje sporočil prek Twitterja. Cantarutti bo na tem mestu nasledil Janka Burgarja. Cantarutti je bil do zdaj direktor centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije in s tem tesno vpet v različne gospodarske delegacije ter druge dejavnosti, povezane s spodbujanjem internacionalizacije slovenskega gospodarstva.Novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je med prednostnimi ukrepi, ki jih mora po njegovem mestu država izvesti, med drugim navedel tudi spodbujanje izvoza in tujih neposrednih investicij. (STA)

Preberi več

BALON NA RAKEKU NI PREPRIČAL

2014-12-17

Rakovčani že več desetletij čakajo na večnamensko dvorano, v kateri bi svoj prostor našli tako športniki kot tudi kulturniki, rešila pa bi tudi težave z neprimerno telovadnico za osnovnošolce. Včeraj so občanom na pobudo Boštjana Zrimška predstavili še eno idejo: membranski balon. Po mnenju Zrimška, bi bil balon najcenejša varianta, po kateri bi Rakovčani večnamensko dvorano lahko dobili še prihodnje leto. Krajanov pa predstavitev balona predstavnika podjetja Duol ni povsem prepričala. Spraševali so se o njegovi življenjski dobi in stroških vzdrževanja, kresala so se tudi različna mnenja o primernosti takega objekta na Rakeku. Župan Marko Rupar je pojasnil, da na občini niso opustili načrtov za dvorano. Na občini so že pred časom preučili tudi možnost postavitve balona. Šele ko bodo znani dejanski stroški postavitve balona in gradnje lesene dvorane, se bodo na občini odločili, kakšen objekt bo stal na Rakeku. A stroški ne bodo edino merilo, pravi Rupar. Čeprav dvorano še bolj kot društva potrebujejo šolarji, predstavitev balona ravnateljice tamkajšnje osnovne šole ni prepričala. Poslušaj.

Preberi več

FILMSKA PREMIERA 4. FILMA O STARIH POSTOJNČANIH ODLIČNO USPELA

2014-12-17

Včerajšnja premiera 4. filma o Starih Postojnčanih, nadaljevanje filmskega projekta, ki se je  v produkciji Studia Proteus začel že pred osmimi leti, je požela veliko navdušenja do zadnjega kotička napolnjene dvorane postojnskega Kulturnega doma. Zgodbe o življenju v Postojni v času pod Italijo in po njej je razpletala Dragana Čolić, ki je bila po projekciji več kot zadovoljna. Posnetega je že precej filmskega gradiva za  5., 6. in 7. nadaljevanje sage o starih Postojnčanih, pa tudi ob snemanju četrtega je ostalo še veliko materiala, pravi Dragana Čolić in tako že napoveduje skorajšnje nadaljevanje filmskega ustvarjanja.Ponovitev filma Življenje pod in po Italiji bo v KD Postojna danes ob 19h.

Preberi več

FOTOGRAFI DRUŽINE BAVEC

2014-12-17

Muzejski svetovalec Dejan Vončina je eden vidnejših poznavalcev starejše slovenske fotografije, saj se z njo ukvarja že trideset let.  Je soavtor monografije Slovenska odporniška fotografija in avtor več strokovnih člankov in katalogov s področja starejše fotografije. V teh dneh pa je izšla njegova monografija z naslovom Fotografi družine Bavec. V  pogovoru z Milošem Tonijem jo bo predstavil danes v cerkniški knjižnici.  Začetnik fotografske zgodbe Vinko Bavec se je leta 1899 rodil v Markovcu v Loški dolini in kljub selitvi ostal z njo povezan vse življenje. Poslušaj.

Preberi več

ČETRTI FILM O STARIH POSTOJNČANIH

2014-12-16

V Kulturnem domu Postojna bodo danes zavrteli četrti film o starih Postojnčanih v produkciji Studia Proteus.  Sogovorniki režiserke in scenaristke Dragane Čolić so tokrat obujali spomine na življenje pod in po Italiji. Spomine so obujali: Marjanca Adam, Marija Burger, Marija Lovko, Franko Blažina, Slavka Barešič kot animatorka, Mara Filipčič, Tatjana Volič, Neva Filipčič in pokojna Milena Merlo. Posneli so jih posneli na različnih lokacijah in v različnih časovnih obdobjih. Poslušaj prispevek.

Preberi več

LEKARNA LJUBLJANA SE SELI V STAVBO NEKDANJE OBČINE

2014-12-16

Stavba nekdanje občinske uprave na Tržaški 13 v Logatcu bo končno dobila svojega uporabnika, Lekarno Ljubljana. Dogovori med vodstvi občine in Lekarne potekajo, podpisano pa je bilo tudi pismo o nameri, je povedal logaški župan Berto Menard. Menard je zadovoljen, da bo selitev pomembno vplivala tudi na urejenost mestnega središča. Poslušaj.

Preberi več

NOVA TRŽNICA V CERKNICI (ŠE) NI ZAŽIVELA

2014-12-15

Letos zgrajena tržnica v središču Cerknice zaenkrat še ni zaživela, med Cerkničani pa je slišati govorice, da je bila zastavljena preveč ambiciozno. Na cerkniški komunali, ki upravlja s tržnico, so prepričani, da bo ta tržni prostor zaživel, če ne prej, spomladi, župan Marko Rupar pa je prepričan, da je z osmimi prodajnimi mesti ravno pravšen za Cerknico. Kot smo že poročali, bo na tržnici tudi kavarna. Sprva so čakali na obratovalno dovoljenje, nato pa decembra objavili razpis za najemnika. Kranjc pravi, da z izbiro ne bodo imeli težav. Poslušaj.

Preberi več

DOM STAREJŠIH OBČANOV ILIRSKA BISTRICA JE DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE

2014-12-15

Letos se je v projekt certifikat Družini prijazno podjetje na novo vključilo 32 slovenskih podjetij in organizacij. Inštitut je  na slavnostni podelitvi  osnovne certifikate podelil  18 novim podjetjem, ki so se v letu 2014 pridružila ostalim nosilcem certifikata  in so v tem času že uvedla izbrane ukrepe.  Med novimi  prejemniki osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje je tudi Dom starejših občanov Ilirska Bistrica. Le zadovoljen delavec lahko dela dobro, je prepričana direktorica Miranda Vrh.  Tako lahko stanovalci doma ohranijo dostojanstvo in se v njem dobro počutijo. Več v prispevku.

Preberi več

OBNOVA CERKVE SVETEGA FLORIJANA V OREHKU

2014-12-15

V  Orehku pri Postojni so zaenkrat zaključili obnovitvena dela na cerkvi sv. Florijana, saj jim nadaljnje obnove ne dopušča vreme. Danes župnijska cerkev je nekoč bila  grajska kapela. Kot nam je povedala restavratorka Nataša Lapanja Jazbec, gre za gotsko cerkev, ki je najverjetneje nastala okoli leta 1460. Pri obnovi so odkrili kar nekaj posebnosti, med drugim  nove kamnoseške znake. Vse gotske elemente bodo z obnovo ustrezno predstavili, pri tem pa velja dodati, da delajo po smernicah Zavoda za naravno in kulturno iz Nove Gorice. Prisluhni. 

Preberi več

ŠE LAHKO POSTANETE BOŽIČEK

2014-12-15

Akcija Božiček za en dan je letos doživela izjemen odziv, saj so morali organizatorji spisek otrok, ki naj bi prejeli darila prostovoljcev, stalno dopolnjevati. Ta akcija se po Sloveniji zdaj zaključuje, v Mladinskem centru Postojna pa še vedno zbirajo škatle z darili, ki jih bodo v sodelovanju s Centrom za socialno delo odpeljali otrokom v varnih hišah. Poslušaj.

Preberi več

MED CILJI BATISTE TUDI NOV NAČIN RAVNANJA Z ODPADKI

2014-12-12

Decembra  je mesto direktorja Komunalnega podjetja Ilirska Bistrica  prevzel Igor Batista. Batista delovanje podjetja dobro pozna, saj je bil do sedaj v njem tehnični direktor. Ob prevzemu funkcije si je zastavil jasne cilje. Na komunali želi urediti dobre delovne pogoje, dokupiti potrebne stroje, občane oskrbeti s kakovostno pitno vodo, urediti zastarelo vodovodno omrežje in pripraviti  nov način  zbiranja, sortiranja in odvoza mešanih komunalnih odpadkov. Poslušaj prispevek Eve Logar.

Preberi več

PODJETJE KOVOD Z AMBICIOZNIMI NAČRTI V NOVO LETO

2014-12-12

Po uspešnem letu se Javno podjetje Kovod, tudi s pomočjo evropskih sredstev, pripravlja na izvedbo projektov, ki bodo zagotovili čisto pitno vodo ter ureditev čiščenja odpadnih vod v Postojni in Pivki. Z velikimi investicijami, ki naj bi jih financirali tudi s sredstvi EU, pa želijo dokončno rešiti problem motnosti pitne vode, ki ga občani občutijo zlasti ob poplavah, ko morajo vodo prekuhavati. S projektom so se sicer enkrat že prijavili na razpis za pridobitev evropskega denarja, a takrat niso bili uspešni, zato nameravajo poskusiti znova v novi finančni perspektivi 2014-2020. Prisluhni.

Preberi več

V AKCIJI STOPIMO SKUPAJ ZA GARSILCE ZBRALI 400 TISOČAKOV

2014-12-12

Izkupiček niza dobrodelnih prireditev v okviru akcije Stopimo skupaj za gasilce, ki so se začele v februarju, znaša skoraj 400.000 evrov. Gasilska zveza Slovenije je z zbranimi sredstvi kupila najnujnejšo opremo za gasilske enote po državi. Zaključna prireditev akcije bo danes v Logatcu, ki bo namenjena tudi predaji nove opreme.Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal predsednik gasilske zveze Jošt Jakša, je v intervencijah ob žledolomu sodelovalo več kot 41.000 operativnih gasilcev, ki so opravili več kot 334.000 delovnih ur. Kar 127 gasilcev se je tudi poškodovalo. Po besedah Jakše se je zaradi zahtevnosti intervencij veliko opreme poškodovalo - škoda je znašala preko 700.000 evrov. (sta)

Preberi več

KJE SE SKRIVA SPELAEODROMUS SNEZNIKENSIS?

2014-12-11

Park Škocjanske jame in Knjižnica Makse Samsa danes ob 18. uri pripravljata novo predavanje v ciklu predavanj in pogovorov, s katerimi Bistričani pobližje spoznavajo naravo, nadzemni in podzemni svet vplivnega območja Škocjanskih jam. Doslej so prisluhnili strokovnjakom, ki raziskujejo odtekanje snežniških voda, seznanili so se z raziskovanjem jam in brezen okrog Snežnika in spoznali so skrivnostni podzemni tok Reke. Tokrat bodo gostili Slavka Polaka iz Notranjskega muzeja Postojna, ki bo spregovori o življenju v snežniških breznih in jamah. Biolog je odkril in opisal dve novi vrsti, eno je poimenoval po Snežniku.  Prisluhni.

Preberi več

ZDRAVSTVENI DOM ILIRSKA BISTRICA PREJEL CERTIFIKAT KAKOVOSTI

2014-12-11

Zdravstveni dom Ilirska Bistrica je s strogo racionalizacijo po več letih poslovnih težav prišel na zeleno vejo in trenutno posluje pozitivno, na uspešen zaključek leta kažejo tudi projekcije. Še več: zdravstveni dom je sredi leta dobil certifikat kakovosti ISO 9001-2008, uspešno pa zaključuje projekt Integraid. Več v prispevku.

Preberi več

MINIATURE POLONE ŠKODIČ

2014-12-11

V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna bo danes ob 18.30 Prestopov večer z odprtjem razstave miniatur Polone Škodič. Naslov razstave je Moji planeti. Na odprtju bo zapel Mešani pevski zbor Postojna, z orgoniti se bo predstavil Tomaž Adam. Poslušaj.

Preberi več

ZA POKLICNEGA PODŽUPANA POTRDILI ANDREJA BERGINCA

2014-12-10

Postojnski svetniki so na svoji 2. redni seji  kljub nekaterim zadržkom imenovali Andreja Berginca za poklicnega podžupana, pri čemer se je vnela nekoliko burnejša razprava. Poklicni podžupanski funkciji je najostreje nasprotoval Zvonko Černač, SDS, ki je uvodoma spomnil, da Postojna v 20 letih ni imela poklicnega podžupana. Župan Igor Marentič je ob tem povedal, da je Berginca osebno zaprosil, naj prevzame poklicno podžupansko funkcijo in mu izreka polno podporo. Berginc, sicer zaposlen v Policiji, je namreč mnenja, da podžupanska funkcija zahteva polno angažiranost. Več o seji objavljamo v prispevku.

Preberi več

POSTOJNA NE MORE OSTATI BREZ ELEKTRIKE

2014-12-10

Spomini na februarski žled so še tak sveži, da pri občanih vsaka napovedi slabega vremena zbudi strah pred prekinitvijo oskrbe z električno energijo. V Postojni se to praktično ne more zgoditi več, je za Radio 94 povedal Žarko Cerkvenik z Elektro Primorske. Oskrbovanje Postojne z električno energijo je takšno, kot je bilo pred žledom, saj je omrežje sanirano. V vmesnem času pa je mesto elektriko dobivalo preko začasnega, lesenega daljnovoda, ki še stoji. Že prihodnje leto  ga bo v celoti nadomestil kablovod, ki bo napajanje zagotavljal v morebitnih izrednih razmerah. Prisluhni.

Preberi več
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/ValterLeban-4892.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Ali podpirate dodatne varčevalne ukrepe v javnem sektorju?