Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

ČISTILNA NAPRAVA TIK PRED ZAČETKOM DELOVANJA

2015-06-29
Čistilna naprava Postojna je minuli mesec uspešno prestala tehnični pregled, trenutno pa tam potekajo tlačni preizkusi in poizkusni zagoni. Nova čistilna naprava, ki so jo posodobili in povečali v okviru projekta Čista Ljubljanica, bo začela s poskusnim obratovanjem 1. julija. Prisluhni.
Preberi več

V POSTOJNI TUDI LETOS PESTER POČITNIŠKI PROGRAM

2015-06-29
Športna zveza in Mladinski center Postojna sta tudi letos združila moči v pripravi kratkočasnih  počitnic za osnovnošolce, ki jih sicer finančno podpirata Občina Postojna in fundacija za šport. Vse aktivnosti so brezplačne, starši prispevajo le za kopalni avtobus. Več v prispevku.
Preberi več

PIKE PRVE NA EVROPSKEM PRVENSTVU

2015-06-29
Minuli konec tedna je v Zadru na Hrvaškem potekalo Evropsko prvenstvo plesnih in navijaških skupin, na katerem je skupina Facemame iz Športnega društva Pika iz Pivke v kategoriji masters pom dance osvojila prvo mesto. Tekmovalke trenirajo pod vodstvom Sanele Milašinovič in Mojce Korent.
Preberi več

ALI JE ODPADEK RES ODPADEK?

2015-06-27
Komunalno podjetje Logatec je z željo zmanjševati količino odpadkov pred časom občini pripravilo predavanje o ločevanju odpadkov. Z vsem razvojem in tehnologijo je treba ustvariti surovine, ki jih je mogoče reciklirati, pravi Polona Ferjančič iz komunalnega podjetja in poudarja, da kot posamezniki lahko vplivamo na globalno okolje. Naravni viri so namreč omejeni, živeti moramo odgovorno do okolja in do zanamcev.
Po analizi iz februarja letos najbolj učinkovito v Sloveniji ločujejo odpadke na Vrhniki, kjer je med vsemi zbranimi odpadki približno 80 % ločenih frakcij, samo 20% pa mešanih komunalnih odpadkov. V Primorsko-notranjski regiji so pri ločevanju najučinkovitejši v Postojni, kjer je delež ločeno zbranih odpadkov 62-odstoten, medtem ko je v Logatcu ta delež 50-odstoten. Poslušaj.
Preberi več

ZA DELAVCE JAVORJA ZBRALI ŽE 6 TISOČAKOV!

2015-06-26
V Pivki je dan državnosti minil v znamenju dobrodelnega koncerta za delavce podjetja Javor, ki za svoje delo plačila niso prejeli že več mesecev in so se znašli v hudi stiski. Več kot 500 obiskovalcev je pozdravilo številne nastopajoče. V dvorani Skala se je ustvarilo pozitivno in sproščeno vzdušje, je vesela sekretarka območnega združenja Rdečega križa Postojna-Pivka Petra Šajn. Povedala je, da je za Javorce zbranih že 6 tisočakov! Donacije Rdeči križ na posebnem transakcijskem računu zbira do 15. julija. 15. julij je tudi zadnji dan za oddajo vlog za pomoč, ki bodo od ponedeljka dalje dostopne na Centrih za socialno delo Postojna in Ilirska Bistrica, na Občini Pivki, Rdečem križu Postojna in Karitas Pivka. Prisluhni.
Preberi več

MUZEJSKI PARK BREDA ODPIRA VRATA

2015-06-26
Ta vikend bo v Ilirski Bistrici v znamenju ljubiteljev železnic. Jutri med 10. in 14. uro bo pri železniški postaji  dan odprtih vrat Muzejskega parka Breda. Že danes ob 19. uri pa bodo v knjižnici odprli  razstavo Vodni viri in južna železnica na Biosfernem območju Kras (in porečju Reke). Datum odprtih vrat v Muzejskemu parku Breda ni naključen pa se spogleduje s shodom v Trnovem, kjer je ilirskobistriška železniška postaja. Poslušaj.


Preberi več

ČAROVNICE SO ODLIČNO ZAČELE TEKMOVALNO POT

2015-06-26

Plesni klub Evora v Cerknici  in njeni širši okolici že  deset let združuje ljubitelje plesa. Iz leta v leto je bolj prepoznaven in priljubljen, čedalje bolj pogosto sooblikuje tudi občinske prireditve.  V klubu so letos še posebej ponosni na svoje čarovnice, tekmovalno skupino, ki se je odlično odrezala na evropskem prvenstvu. Na Poljskem je osvojila šesto mesto. To je odličen začetek tekmovalne poti, nam je povedala Tea Tomažič. Prisluhni. 

Preberi več

PO CESTAH SE BODO ZAPELJALI STARODOBNIKI

2015-06-26
Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Postojna bo jutri pripravilo mednarodno srečanje ljubiteljev starodobnih vozil, ki promovirajo svoj hobi s promocijsko vožnjo udeležencev po občinah Postojna in Pivka. Vožnjo bodo popoldan končali pred Parkom vojaške zgodovine v Pivki, tam bodo tudi podelili priznanja. Poslušaj.
Preberi več

NAGRAJENA POEZIJA KRISTINE PERHAVEC

2015-06-25
Župančičeva frulica je projekt s 25-letno tradicijo in vključuje mlade literarne ustvarjalce in umetnike govorjene besede iz več kot stotih šol iz Slovenije in zamejstva. Zaključno srečanje osnovnošolskih in srednješolskih pesnikov ter osnovnošolskih deklamatorjev je vsako leto junija v Vinici, rojstnem kraju Otona Župančiča.  Kristina Perhavec iz Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna je 8. junija postala  dobitnica Župančičeve frulice 2015 za najboljšega srednješolskega pesnika. Kristina Perhavec nam je povedala, da ji je ob strani stala mentorica Zdenka Rudolf, spregovorila pa je tudi o svojih literarnih načrtih. Poslušaj.
Preberi več

LASTNIKI GOZDOV MORAJO UKREPATI TAKOJ!

2015-06-24
Po lanskem žledu so se razmere so razmere v notranjsko-primorskih gozdovih še ugodnejše za razvoj podlubnikov. Nevarnost je predvsem v smrekovih gozdovih zelo velika, je povedal Anton Smrekar iz postojnske enote Zavoda za gozdove Slovenije Predvsem smrekovi podlubniki zaradi prenamnožitve že povzročajo dodatno škodo in so resna grožnja obstoju smrekovih gozdov pri nas. Zaradi tega je nujno, da lastniki iglastih gozdov, posebej smrekovih, redno tedensko pregledujejo svoje gozdove, da bi pravočasno odkrili morebiten napad podlubnikov. Poslušaj.
Preberi več

VESELO PRAZNOVANJE NA BLOKAH

2015-06-23
V Novi vasi na Blokah so v soboto pripravili prireditev ob bližajočem se dnevu državnosti, posebno noto pa je dogodku dalo praznovanje 10-letnice Lovskega pevskega zbora Martin Krpan Bloke. Kar štirje pevci so prejeli bronasto in trije srebrno Gallusovo značko, ki jo za več kot pet oziroma deset let dela podeljuje javni sklad za kulturne dejavnosti. Na praznovanju so nastopili tudi: Notranjski rogisti, učenec iz domače osnovne šole Toneta Šraja Aljoše Jan Zgonc, ena izmed dveh šolskih folklornih skupin  in Pevska skupina Diva.
Preberi več

OSMI FESTIVAL BISTRŠKIH BENDOV

2015-06-23
V petek in soboto bo  na vrtu Sokolskega doma v Ilirski Bistrici  8. festival Bistrških bendov. Festival poteka v organizaciji MKNŽ, predstavilo pa se bo 8 mladih bistriških zasedb raznih zvrsti.   Organizatorji vabijo še na odprtje fotografske razstave  Jane Gombač na temo koncertnega dogajanja v MKNŽ-ju in na športne turnirje. Poslušaj.
Preberi več

NAJ UČITELJICA V ROVTAH UČI ANGLEŠČINO!

2015-06-22
Zelo smo veseli vaših prispevkov. Tale je na Radio 94 prišel iz Rovt, čestitamo Naj učiteljci!
Malce nenavadno se je zdelo, ko smo na naši OŠ izvedeli, da bomo v sredo, 17. 6. 2015, dobili sila pomemben obisk.  Prihajal naj bi iz naše prestolnice, se pravi iz Ljubljane.  Ko pa smo izvedeli, da naj bi  na obisk prišla sama ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport,  gospa Maja Makovec Brenčič, nam kar naenkrat ni bilo čisto nič jasno. S kakšnim namenom naj bi ministrica prišla,  seveda nihče ni vedel, razen nekaterih redkih izjem, ki pa te skrivnosti do konca niso smele izdati.  Ko je bila ura enajst dopoldne, so se na vhodnih vratih pojavile nam vsem dobro poznana gospa dr. Manca Košir, vodja civilne iniciative Kakšno šolo hočemo, novinarka priloge Dela One, gospa Katja Cah ter odgovorna urednica One, gospa Sabina Obolnar.  Tistim, ki kdaj pobrskajo po teh revijah,  je vsaj malce postajalo jasneje, saj so šolo, revijo Ona in Manco Košir kaj hitro povezali z natečajem, ki ga ta revija že nekaj let pripravlja. To je izbor naj učitelja ali učiteljico leta  po izboru bralcev.  Seveda nismo mogli skriti presenečenja, da si je ta naziv za leto 2015 prislužil nekdo iz naše šole. Vprašanje je bilo le še ime te osebe. Tudi to je bilo kmalu jasno, saj je gospa Sabina Obolnar v svojem nagovoru pred mikrofon povabila učiteljico angleščine na OŠ Rovte, profesorico Mojco Klemen. Sporočila ji je veselo novico, da je prav ona letošnja nosilka tega laskavega naziva. Mojca ni mogla skriti presenečenja, zato so se ji besede kar malce zatikale in glas se ji je zatresel, ko se je zahvalila vsem, ki so ji namenili toliko glasov, da je naslov priromal v naše Rovte, v njene roke.
Preberi več

POVELJNIK CIVILNE ZAŠČITE NAGRADIL TUDI NAŠ RADIO!

2015-06-22
Lani so regijo zaznamovale številne naravne nesreče in pri odpravi njihovih posledic so sodelovali pripadniki sil zaščite in reševanja, organizacij, zavodov, pa tudi podjetij in vojske. Opravljeno je bilo veliko število ur zato se je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan odločil, da ob že dodeljenih bronastih znakih civilne zaščite, nekaj znakov podeli naknadno. Bronasti znak civilne zaščite kot enkratno zahvalo za požrtvovalno in uspešno opravljanja nalog zaščite in reševanje sta prejela tudi Radio 94 in direktor radia Sandi Curk.  Poveljnik  CZ za Notranjsko Štefan  Majcen in predstavnik URSZR Stanislav Lotrič sta jih izročila še: Mihaeli Smrdel, Marjanu Marinšku, ReCo Postojna, Mateji Jelerčič, Alešu Klemencu, Eriki Dekleva, Urbanu Pinterju, Branku Rupniku, Marku Simšiču, Alešu Beletu, Gasilski zvezi Postojna, Cvetu Kravanji, Društvu tabornikov Rod Kraški viharniki Postojna, Skavtom STEG Cerknica 1, GRS – Reševalni skupini Postojna, NMP Postojna, tabornikom iz Rodu Jezerska ščuka Cerknica, Izidorju Sedmaku, Andreju Šestanu, Goranu Kreblju,  Alešu Ponižu in Primožu Bajcu.
Preberi več

MARTINJCI PONOSNI NA OBNOVLJENO CERKEV IN SVOJO SLOŽNOST

2015-06-22
Včerajšnja nedelja je v Martinjaku pri Cerknici minila v znamenju blagoslova obnovljene podružnične cerkve svetega Vida. Vaščani so ponosni na opravljeno delo, s katerim so ohranili zapuščino prednikov, okoli cerkve pa so veselo tekali tisti, katerim bodo dediščino zapustili. Pobudo za obnovo je dal župnik Jožef Krnc, vaščani pa so stopili skupaj in obnova je stekla. Dela je bilo veliko, je povedal vodja obnovitvenih del Slavko Premrov. Začeli so z odvodnjavanjem, saj cerkvica praktično stoji na vodi, pod njo je celo izvir. Obnovili so napušče, ukradeni bakreni žleb so nadomestili z navadnim, kupili so nov lestenec, cerkev ima tudi nov kip. Na vrsti sta bila beljenje in izdelava nadstreška pred vhodom v cerkev. Na njeni zunanji steni sta novi tudi dve podobi. Domačin Stojan Šparemblek ju je posnel po obeh martinjskih banderih. Eno pripada cerkvi svetega Vida, drugo pa spominja na cerkev svetega Elije, ki je stala pod vasjo in se je porušila po jožefinskih reformah. Sredstev vloženih v obnovo Martinjci ne morejo natančno oceniti, pravijo pa, da je bila, glede na velikost del in število delovnih ur, poceni.  Za obnovo je prispevala skoraj cela vas, delo je skoraj štiri mesece potekalo prostovoljno, veliko materiala so prispevali donatorji. Ko je župan Marko Rupar videl zagnanost vaščanov, pa je občina z denarjem in s stoji  pomagala pri urejanju okolice.  Želja je v Martinjaku še veliko. Želijo, da bi jim cerkveni zvonovi peli pogosteje. Elektrifikacija obstoječih ne pride v poštev, saj so prestari in prekrhki. Novi pa so predragi. Uvrstili so jih med dolgoročne načrte. Vaški prostovoljni proračun presega tudi dokončanje Plečnikovega zvonika, ki so ga v 30ih letih prejšnjega stoletja prizidali k cerkvici. Dela na njem je vojna zaključila leta 1939, med ploščami, s katerimi je oblečen, manjkajo fuge. Skromna a velika želja že nekaj let pa je, da bi bile v Martinjaku maše bolj pogoste. Ta želja, je povedal cerkniški župnik Jožef Krnc, se bo kmalu uresničila. 
Preberi več

ZMAGALA JE EKIPA PGD CERKNICA

2015-06-22
Postojna je v soboto gostila 21. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK Preverjanja se je udeležilo 9 ekip v konkurenci ter 2 ekipi iz sosednje Hrvaške, izven konkurence, kar pomeni več kot 150 udeležencev iz območja postojnske izpostave Uprave za zaščito in reševanje. Najboljša je bila ekipa PGD Cerknica, ki se bo 3. oktobra v Murski Soboti udeležila državnega preverjanja. Poslušaj.
Preberi več

OKRNJENA DELA NA BEGUNJSKEM VODOVODU

2015-06-22
Občina Cerknica je že izdala razpis za izvajalca del na vodovodnem sistemu v Begunjah. Gre za tretjo fazo projekta, ki pa so jo morali nekoliko okrniti, saj bodo od države namesto pričakovanih 200 tisočakov dobili le 100.000 evrov. Kljub temu so se na občini odločili, da letos izpeljejo vsaj del projekta in zanj namenili še nekaj sredstev iz občinskega proračuna. Poslušaj.
Preberi več

PETTICOAT GIRLS S PRVO ZGOŠČENKO

2015-06-22
Petticoat girls je zanimiva glasbena skupina, razpeta med Slovenijo in Nemčijo, oblačili iz 50ih let prejšnjega stoletja in klasičnimi samospevi. Sopranistka Barbara Tanze, mezzosopranistka Rebeka Hren Dragolič, ki živita na Notranjskem, in pianistka iz Nemčije Franziska Reif so nedavno izdale prvo zgoščenko. Upajo, da jim bo pomagala utreti pot na vse več koncertnih odrov, je povedala Barbara Tanze. Poslušaj.
Preberi več

KONCERT ZA DELAVCE JAVORJA

2015-06-22
Rdeči Križ Slovenije, Območno združenje Postojna - Pivka v sodelovanju s KPD Miroslav Vilhar Zagorje, občinami in še nekaterimi drugimi organizacijami  v četrtek v Pivki prireja  dobrodelni koncert za pomoč zaposlenim v podjetju Javor, ki že več mesecev za svoje delo niso prejeli plačila. Poslušaj.
Preberi več

MUZEJSKA NOČ S PODOBAMI PREDJAMSKEGA GRADU

2015-06-19
Poletni muzejski noči se jutri pridružuje tudi Notranjski muzej Postojna. Z delavnicami bodo začeli otroci, pripravili bodo vodstvo po stalni razstavi Muzej krasa, največ pozornosti pa bo gotovo požela razstava Podobe Predjamskega gradu iz zbirk Notranjskega muzeja Postojna.  Delavnice za otroke na temo Predjamskega gradu in njegovega zaklada bodo potekale med 19. in 21. uro, razstavo pa bodo odprli ob 20.30. Muzej bo odprt vse do polnoči, vstop pa bo prost. 
Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

06:00 - Novice - Infonet

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/OBCi-PRZ-CE.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Kakšen dopust si boste privoščili letos?