Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

PRILJUBLJENI JOSIP GRGASOVIĆ ZAPUŠČA BISTRIŠKI PIHALNI ORKESTER

2015-05-23

Sobotni koncert Pihalnega orkestra Ilirska Bistrica bo poseben dogodek, na njem bo dirigentsko paličico Simonu Tomažiču predal ustanovitelj in od začetka dirigent orkestra Josip Grgasovič. Skladatelj, dirigent, aranžer in pozavnist se še dobro spominja svojega prihoda v mesto pod Snežnikom, v 60-ih letih prejšnjega stoletja, in ustanovitve orkestra. Josip Grgasović je poleg ilirskobistriškega ustanovil tudi Pihalni orkester Ljubljana-Vič, s katerem je dosegel največje uspehe. Oba ima enako rad, pravi, po temperamentu pa so glasbeniku, ki izvira iz Makarske, bližje Bistričani. Vesel je, da bo na njegovo mesto stopil Simon Tomažič, tudi pozavnist, s katerim sta skupaj od leta 1996, in v tem času sta postala dobra prijatelja. Poslušaj.

 
Preberi več

ČEBELARSKI PRAZNIK V CERKNICI

2015-05-22
Jutri se bodo v Cerknici na 13. Čebelarskem prazniku srečali slovenski čebelarji. Praznik, ki je vsako leto v drugem kraju,  v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pripravlja Zveza čebelarskih društev Cerknica. Prireditev bo  od 11. ure dalje v športni dvorani pri Osnovni šoli Notranjski odred  v Cerknici.
Slavnostni govorec bo predsednik ČZS Boštjan Noč, goste bo nagovorila tudi mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po uradnem delu bo v šotoru pred športno dvorano potekalo  tekmovanje v medeni kulinariki - čebelarji iz različnih društev se bodo pomerili v kuhanju medene enolončnice. Prireditev pa bodo s svojimi stojnicami popestrila notranjska kulturna in druga društva.
Preberi več

LOGAŠKI OBRTNIKI IN PODJETNIKI PISALI MINISTRTSVU

2015-05-22
V četrtek se je Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec na izredni javni seji zavzela za ohranitev ekipe nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Logatec. Dobro organizirana je izjemnega pomena za gospodarske subjekte. -Stroje lahko zamenjaš, ljudi pa ne-, so prepričani obrtniki. Poudarjajo, da morata biti višji BDP in  še posebej rast zaposlovanja zgrajena na trdnih temeljih, med katere sodi tudi nujna medinska pomoč. Malo, srednje in mikro gospodarstvo predstavlja več kot 98 % vsega gospodarstva – tako v Evropi kot v Sloveniji. Če želijo gospodarski subjekti zaposlovati več, se raven kakovosti medicinske oskrbe ne sme zniževati, pravi predsednik upravnega odbora zbornice Bogdan Oblak. Poslušaj.
 
Preberi več

NAGRADNI POLET S HELIKOPTERNEM PRELOŽEN

2015-05-22
Slovenska vojska je zaradi slabe vremenske napovedi odpovedala sobotni dan odprtih vrat in nagradni let s helikopterjem. Nagradni polet s helikopterjem je zato iz sobote, 23. maja, prestavljena na četrtek, 28. maja. Nagrajenci morajo biti v postojnski vojašnici ob 17. uri. Zaradi dežja je Slovenska vojska prestavila tudi dan odprtih vrat na sredino junija.
Preberi več

BISTRIČANI S SATELITSKIM CENTROM ZADOVOLJNI

2015-05-22
V. d. direktorja Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica  Vojko Mihelj  je zadovoljen, da po reorganizaciji nujne medicinske pomoči postaja bistriški zdravstveni dom satelitski urgentni center.  Ker v satelitskih centrih dežurstva niso predvidena, si bodo v Ilirski Bistrici prizadevali da ohranijo dežurno službo v obstoječem obsegu, 24 ur na dan, 7 dni na teden. Poslušaj.
Preberi več

VIŠJIH CEN ODVAJANJA IN ČIŠČENJA ODPADNIH VODA NISO POTRDILI

2015-05-22
Svetniki v Loški dolini so sinoči brez razprave razrešili direktorja zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik Mateja Kržiča, ki je konec februarja podal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi, za vršilca dolžnosti direktorja zavoda pa so imenovali direktorja občinske uprave Bogdana Zevnika. Ta izpolnjuje vse razpisne pogoje in na podlagi opravljanja svoje siceršnje funkcije pozna delovanje zavoda. Občina je aprila že izvedla razpis za direktorja zavoda Snežnik, na katerega sta se javila dva kandidata. kot je povedal župan Janez Komidar, pa nobeden od njiju ni izpolnjeval vseh razpisnih pogojev. Tudi zaradi tega so se sinoči svetniki sinoči strinjali s predlogom komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in zahtevano izobrazbo za direktorja znižali na najmanj višjo strokovno izobrazbo. Na občini bodo nov razpis za direktorja zavoda Snežnik začeli pripravljati prihodnji teden.
Preberi več

JAVOR: POGAJANJA TEČEJO ZELO INTENZIVNO

2015-05-21
Proizvodnja v Javorovih odvisnih družbah Vezane plošče in Lamelirani program še vedno stoji. Delavci, ki so doma že tri tedne, zdaj čakajo na izid dogovorov likvidacijskega upravitelja z investitorjem in banko. V odgovoru na naše vprašanje je Milan Šilc zapisal, da, ta tečejo  zelo intenzivno -  z namenom čim hitrejše vzpostavitve proizvodnje v Javor vezanih ploščah. Kot smo poročali, so z za zdaj še neznanim kupcem v začetku tedna sklenili pogodbo o nakupu tega podjetja, ki naj bi mu s 150 tisoč evri za plače in obratna sredstva neuradno pomagala  tudi glavna upnica, Banka Koper. Sredstva od prodaje izdelkov v ZDA pa naj bi zadostovala za poplačilo dolga delavcem v  Lameliranem programu.

Okoli 120 delavcev obeh družb namreč še vedno čaka na marčevsko plačo, s katero pogojujejo vrnitev na delo. Proces reševanja družbe pa so po besedah Bojana Kramarja, predstavnika notranjsko primorskega sindikata, zaustavili dodatni pogoji, ki so jih zaposleni postavili likvidacijskemu upravitelju. Ta je nanje sicer pristal, in to kljub temu, da ni dobil pisnega zagotovila, da se bodo po prejemu plače delavci tudi dejansko vrnili na delo in umaknili predlog za stečaj. Če tega ne bodo storili vsi delavci, se namreč lahko tako izplačevanje denarja kot potek stečajnega postopka zelo zavlečeta, še pravi Kramar.

Likvidacijski upravitelj pa še dodaja, da se: -Pripravljajo vsi pravni ukrepi, da z vstopom investitorja v podjetje odpadejo tako pravni kot finančni razlogi  predloga za stečaj.-

Preberi več

USPEŠEN VIKEND MLADIH CERKNIŠKIH KOŠARKARJEV

2015-05-21
Minuli konec tedna so  mladi košarkarji KK Cerknica odigralo 8 tekem, zmagali so jih sedem, eno pa izgubili. Najmlajši so doma premagali Izolo, Koper in Pivko. Ekipa U11A je v Ilirski Bistrici zmagala proti Kopru in izgubila z domačini. V nedeljo so člani ekipe U11 B  igrali v Luciji in premagali Portorož in Pivko.
 Ekipa  U13  je v Izoli odigrali prvo tekmo kvalifikacij za nastop v 1.ligi v naslednji sezoni in po napeti tekmi zmago prinesla domov.
Preberi več

V BOSNI SO HIŠE UNIČENE, LJUDJE PA OPTIMISTIČNI

2015-05-21
Med lanskimi poplavami se je v zbiranje pomoči za Srbijo ter Bosno in Hercegovino aktivno vključilo tudi SPD Nikola Tesla iz Postojne. Danes sta nas obiskala Dragan Buletinac, predsednik društva, in nekdanji predsednik Boro Mirić ter nam izročila zahvalno listino, ker je društvo o svojih aktivnostih obveščalo tudi preko Radia 94 Prijetno sta nas presenetila, mi pa smo poklepetali, kako poteka življenja življenje v Bosni leto po poplavah. Poslušaj.
Preberi več

GASILSKA ZVEZA CERKNICA PODPIRA OBČINO IN ZDRAVSTVENI DOM

2015-05-21
Ukinjanju stalne urgentne službe na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom Cerknica, nasprotuje tudi Gasilska zveza Cerknica. Utemeljitve je zapisala v pismu, ki sta ga prejela cerkniški župan Marko Rupar in direktor zdravstvenega doma Sašo Kavčič. Gasilci pojasnjujejo, da se res usposabljajo tudi za bolničarje, v prvi vrsti za lastno preventivo, saj so njihove intervencije pogosto nevarne. Pridobivanje naziva je dolgo in drago, znanje pa morajo redno obnavljati. Avtorjem predloga o ukinitvi nujne medicinske pomoči očitajo nepoznavanje intervencij pri prometnih nesrečah, kjer ključno vlogo odigra ekipa prve medicinske pomoči zdravstvenega doma.
Preberi več

PISANA DRUŠČINA NA LOGAŠKI OSNOVNI ŠOLI

2015-05-21
OŠ 8 talcev Logatec sodeluje v okviru programa vseživljenskega učenja, v Comeniusovem dvoletnem podprogramu s projektom Nasmeh je v vseh jezikih enak. Z zaključkom šolskega leta tudi projekt prehaja v zaključno fazo, tako bo logaška šolaod 21. do 24. maja gostiteljica zadnjega srečanja. V Logatec prihaja 27 učiteljev iz osmih evropskih držav in 14 učencev iz Hrvaške, Italije, Nemčije, Cipra, Turčije, Romunije, Poljske in Latvije. Poslušaj.
Preberi več

KRUH NAŠ VSAKDANJI

2015-05-21
Pod kozolcem v Belskem bo na četrtkovem večeru ťKruh naš vsakdanjiŤ  ob 18.uri delavnica za otroke z naslovom kruh, uro kasneje pa bodo obiskovalci prisluhnili zgodbam o kruhu in Vokalni skupini Vasovalec. Poslušaj.
Preberi več

LOGAŠKI OBRTNIKI NA PRISTAJAJO NA NIŽJE ZDRAVSTVENE STANDARDE

2015-05-20
Na ukinitev nujne medicinske pomoči v Logatcu ne pristajajo niti tamkajšnji obrtniki. Člani Območne Obrtno-podjetniške zbornice Logatec bodo o tej temi razpravljali na jutrišnji izredni javni seji upravnega odbora. NMP v Logatcu so postopno in premišljeno gradili zadnjih 20 let. V procesu so sodelovali tudi obrtniki in podjetniki, ki morajo kot delodajalci zagotavljati varnost delavcev in povečevati standarde varnosti ter zdravja. Če gospodarstvo v državi raste, utemeljujejo, morajo tudi zdravstvene standarde višati, ne pa ukinjati NMP. Gospodarska rast vpliva na priseljevanje v Logatec in na rast novih podjetij, kar zahteva kakovostne in hitre storitve nujne medicinske pomoči, še posebej dvo- ali triizmensko delo. Konkurenčnost obrtnih con, nadaljuje obrtna zbornica Logatec, se meri po urejeni zdravniški službi. Ponosni so, da so leta 1995 prav obrtniki in podjetniki iz Logatca, združeni pod Območno obrtno-podjetniško zbornico Logatec, uspešno izvedli dobrodelno akcijo za nakup takrat najsodobnejšega reševalnega vozila za logaški zdravstveni dom. V akciji Prvih 15 minut je 261 obrtnikov, osem zasebnih podjetnikov, ter precej ostalih podjetij in posameznikov zbralo 16 milijonov tolarjev.  Iz preostanka denarja, zbranega za reanimobil, so kupili še vozilo za nujnega zdravnika in mobilni telefon.
Preberi več

ZNANI OBČINSKI NAGRAJENCI

2015-05-20
Na 2. izredni seji so občinski svetniki iz Ilirske Bistrice odločili, da ob občinskem prazniku podelijo 12 priznanj oz. spominskih plaket. Naziv častni občan bodo podelili Ivku Spetiču Magajni.  Spominskih plaket se bodo razveselili Alojz Bubnič, PGD-ja Podgora-Podgraje in Vrbovo, Komorni dekliški zbor Vox Ilirica, Gasilska zveza Ilirska Bistrica, Radio klub Snežnik Ilirska Bistrica - Društvo radio amaterjev s področja Ilirske Bistrice in Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica. Plaketo za področje športa bo prejel Branko Štembergar, na kulturnem področju pa bo to KD Mešani pevski zbor Dragotin Kette,  plaketo s področja gospodarstva  bo prejel  Danijel Janežič, na področju družbenih dejavnosti pa se je izkazalo Prostovoljno gasilko društvo Podgrad.
Preberi več

POSTOJNSKI SVETNIKI ZAHTEVAJO POPRAVKE PRAVILNIKA O SLUŽBI NUJNE MEDICINSKE POMOČI

2015-05-20
Na izredni seji so postojnski občinski svetniki oblikovali stališča in predloge do sprememb pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, ki občane notranjsko-primorske regije v zadnjem času močno razburja.  Postojna bo po tem pravilniku dobila satelitski urgentni center, ki pa bo nujno medicinsko pomoč nudil še štirim notranjskim občinam. To bi poslabšalo dosedanje stanje, so prepričani svetniki. Zahtevajo, da poleg ureditve službe nujne medicinske pomoči na lokalni ravni zagotovi tudi dežurnega zdravnika družinske medicine za obravnavo akutno bolnih med vikendi in prazniki za najmanj 12 ur dnevno. Postojnski svetniki med drugim predlagajo, da se Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči ne sprejme v predlagani vsebini, ministrstvo za zdravje pa naj pripravi popravljeno besedilo pravilnika, pri čemer naj izvajalcem službe NMP in drugi zainteresirani javnosti predstavi projekt, ki je podlaga pri pripravi pravilnika, in omogoči več časa za preučitev predloga in podajanje mnenj. Poslušaj.
 
Preberi več

OTROCI IZ MAVRICE SO LAHKO DOMA CELO POLETJE

2015-05-20
Ker bo občina Pivka energetsko sanirala starejši del vrtca, so pivški svetniki na zadnji seji  sklenili, da  starši lahko otroke iz vrtca začasno izpišejo od 1. julija do 31. avgusta.  Starši bodo tako plačali polovično ceno, delavci pa nemoteno gradili. Otroci, ki bodo poleti obiskovali vrtec, pa bodo imeli varstvo v novem delu vrtca. Več v prispevku Suzane Česnik.
Preberi več

GODBA CERKNICA BO POTRJEVALA MESTO MED NAJBOLJŠIMI

2015-05-20
Godba Cerknica, ki  igra že 91. leto, sodi med najboljše slovenske pihalne orkestre. V Sloveniji jih je 150, v najvišjo koncertno skupino pa jih je uvrščenih le dvanajst. Svoj status v elitni skupini pa morajo godbe, tudi cerkniška, potrjevati. Cerkničani so se odločili, da to storijo ta konec tedna na tekmovanju Zveze slovenskih godb  v Mariboru. Ko se je cerkniška godba odločila, da letošnjega maja svojo kakovost v poslušanje ponudi mednarodni strokovni žiriji, se je intenziteta dela v zadnjih devetih mesecih še povečala. Da bodo glasbeniki po tekmovanju zadovoljni, si želi veliko ljubiteljev kulture s Cerkniškega, saj je Godba Cerknica že od leta 1924 vpeta v kulturno in družbeno življenje mesta in okolice. Poslušaj.

Preberi več

ANDERJAŠIČEVA V NEPALU V ČASU POTRESA

2015-05-19
Maja Požar Andrejašič in Tine Andrejašič sta mednarodno uspešna, mlada podjetnika iz Postojne, ki sta si izbrala zahteven hobi – plezanje. Letos sta se v Himalajo odpravila drugič, načrte pa jima je prekrižal katastrofalen potres. Na srečo sta odnesla celo kožo, taka izkušnja pa te seveda ne pusti hladnega. Pogovor z Majo in Tinetom lahko poslušate tukaj, danes ob 19.30 pa bosta o svoji izkušnji govorila tudi v Kulturnem domu Postojna.
Preberi več

VOJSKA-POČEK-NEPTUNOV UDAREC

2015-05-19
Prejšnji teden se je na Osrednjem vadišču Slovenske vojske končalo usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev, Uspešno se je je končal tudi prvi teden usposabljanja Neptunov udarec, skupno usposabljanje Logistične brigade Slovenske vojske in 173. zračno-desantne brigade oboroženih sil Združenih držav Amerike. Poslušaj.
Preberi več

MCP IN BOREO VABITA

2015-05-19
V sklopu Tedna vseživljenjskega učenja Mladinski center Postojna oz.  MCP danes med 15. in 21. uro  odpira svoja vrata vsem, ki se želijo spoznati z njegovim delovanjem ali pa zgolj pokukati v njegove prostore.
Delavci/-ke in aktivne prostovoljke ter prostovoljci bodo obiskovalcem razkazali prostore, v katerih delujejo in jim predstavili nekatere dejavnosti, ki potekajo pri njih, kot so  kot je karate, zumba in vaja bendov. V galeriji pa je na ogled razstava ilustracij Nives Marković: Brez maske na jeziku. Nevladnike pa v okviru Dneva odprtih vrat, med 16. in 19. uro Regijsko stičišče Boreo vabi v svojo pisarno na kavo in klepet, kjer bodo lahko osebno spoznali njihove sodelavce in poizvedeli, kaj se dogaja na področju podpore nevladnim organizacijam, ter razvoju regije v naslednjem finančnem obdobju 2015-2020.
Preberi več
 
 
 
 
 

Ne preslišite

07:03 - Vsako jutro - Dobro jutro

 
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/TULIPANI.jpg
 
 
 
 
 
 

Anketa

Zaradi skrajnežev se Sloveniji počutim: