REFERENDUM O DRUŽINSKEM ZAKONIKU

undefined

 
 
 
 
 
 

Oddaje na naši spletni strani

MALA RADIJSKA TRŽNICA
 
 
 
 
 
 

Tudi mi smo na:

 undefined

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Aktualno 

NA DELAVNICI JE ŠE DOVOLJ PROSTORA

2015-12-01
Ptice, ki ne odletijo na jug, se pozimi bolj približajo našim domovom. Je že res, da bi preživele brez naše pomoči, a zakaj jim ne bi pomagali, saj pozimi težje najdejo hrano! Pred hišo lahko postavimo krmilnico ali jim pripravimo lojne pogače. Korist je obojestranska. Ptice se lažje prebijejo čez zimo, mi smo veseli, ko jih opazujemo, otroci pa se učijo pozitivnega odnosa do živega sveta. Otroci v Loški dolini bodo izdelovali lojne pogače na delavnici za otroke, ki bo jutri, ob 17. uri, v prostorih Turistično informacijskega centra v Ložu. Organizator, Društvo ljubiteljev Križne jame, bo poskrbel za ves material. Pravzaprav ga imajo toliko, da so otroci na delavnico vabljeni tudi brez prijav, ki so bile sicer zaželene.
Preberi več

YDRIA MOTORS ZMANJŠUJE KOLIČINO ODPADKOV

2015-12-01
Podjetje Ydria Motors se je med 21. in 28. novembrom vključilo v projekt Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. S podporo programa life + ga je razpisala evropska komisija.  V Ydria Motors ugotavljajo, da je treba zaposlene vzgajati v tej smeri in dvigniti kulturo zmanjševanja odpadkov.  S projektom bodo nadaljevali, kajti teden dni je premalo, da bi se pokazali otipljivi rezultati. Poslušaj prispevek.
Preberi več

PRIPOMBE NA VIZIJO IN STRATEGIJO OBČINE POSTOJNA

2015-12-01
Postojnski svetniki so na sinočnji 10. seji  osrednjo pozornost namenili  Viziji in strategiji Občine Postojna, na katero pa so imeli vrsto kritičnih pripomb.Predvsem pa jih je motilo to, da je bil vodja projekta mag. Drago Keršič, ki je dokument na seji tudi predstavil, po razpravi pa je teatralno zapustil  prizorišče, ne da bi bil pripravljen odgovarjati na mnoga vprašanja novinarjev. Več v prispevku Blanke Markovič Kocen.

Preberi več

NOTRANJSKA SE POSLAVLJA OD MILANA ROTA

2015-12-01
Notranjska je izgubila enega izmed svojih likovnih ambasadorjev akademskega slikarja Maksimilijana Milana Rota. Milanu Rotu je Občina Cerknica pred desetimi leti podelila naziv častni občan in se mu tako poklonila za bogat likovni opus, ki ga je v večini posvetil prav notranjski naravi, še posebej Cerkniškemu jezeru. Zahvalili so se mu tudi za oblikovanje najbolj značilnih cerkniških karnevalskih figur od Uršule, Jezerka, ščuk in žab do polhkov. Milan Rot je bil tudi ustanovni član Društva notranjskih kulturnikov Krpan in eden izmed ustanoviteljev Galerije Krpan. S svojo umetnostjo,  ustvarjalno energijo in prešernostjo se je vpisal v srca rojakov, zato so v Kulturnem domu Cerknica odprli žalno knjigo. Odprta bo do petka med 9. in 15. uro. Ker bo pogreb v družinskem krogu, se bodo v Cerknici od akademskega slikarja Milana Rota javno poslovili na spominskem večeru, ki bo v ponedeljek, ob 18 uri, v Kulturnem domu Cerknica.
Preberi več

BOŽIČEK ZA EN DAN

2015-11-30
Tudi letos sta se ekipi  Mladinskega centra Postojna ter Kluba študentov občin Postojna in Pivka   pridružili vseslovenski akciji Božiček za en dan.  V MCP-ju že  čakajo na vaše škatle,  z darili. Dobili jih  bodo dobili otroci, ki jih starši sicer ne morejo obvarovati. Za sodelovanje se je potrebno prijaviti na spletni strani www.bozicekzaendan.si, tam izbrati otroka in zanj napolniti škatlo. Lani se je darila razveselilo več kot 7500 otrok. Poslušaj.
Preberi več

BISTRIŠKI UTRINKI

2015-11-30
Na ilirskobistriški lokalni televiziji Galeja so na začetku meseca premierno predvajali novo informativno oddajo, ki posebno pozornost namenja področju kulture. Oddaja je razdeljena na pet sklopov. Prvi predstavlja splošne dogodke v občini Ilirska Bistrica, enega bodo še posebej izpostavil, sledi sklop o bistriški mladini, četrti sklop pokriva področje kulture ter zabave, zadnji pa je namenjen športu. Poslušaj.
Preberi več

DREVAK - DRAGOCENA DEDIŠČINA ALI BREME?

2015-11-29
Drevak je starodavni čoln porečja Ljubljanice, ki je v funkciji preživel samo na Cerkniškem jezeru. Le še en mojster ga zna narediti. Ko je občinski svet v Cerknici spreminjal odlok plovbnem režimu na jezeru, se je strinjal z amandmajem, da morajo ponudniki, ki na jezeru oddajajo plovila, število novodobnih čolnov izenačiti s številom drevakov. Slišali boste tri različna razmišljanja. Občinski svetnik, ki je predlagal amandma, Blaž Knez meni, da sta zdaj na vrsti občina in Notranjski regijski park. Zagotovita naj, tudi s pomočjo razpisov, da bo na jezeru dovolj drevakov. Ker v občutljivem območju ni prostora za množičnost, pa naj razmislita o elitnem turizmu. Direktor parka Matevž Podjed poudarja, da morajo vso odgovornost za sprejeto odločitev nositi tisti svetniki, ki so predlog podprli. Park sicer podpira proces prenašanja znanja izdelave drevaka, a tako kot župan Marko Rupar meni, da sprejeti odlok ni realen. Projekti podpirajo prenos znanja in ne izdelavo posameznega čolna. Poslušaj.
Preberi več

V ZAGORJU JE SPOMIN NA LEO FATUR ZELO ŽIV

2015-11-28
V Zagorju pri Pivki so ponosni na  slovensko mladinsko pisateljico, pesnico in dramatičarko Leo Fatur, rojeno v tej vasi na Zgornji Pivki. Kulturno-prosvetno društvo Miroslav Vilhar Zagorje bo prireditev ob 150. obletnici rojstva pisateljice pripravilo to soboto ob 17. uri v kulturnem domu Zagorje. Ob tej priložnosti je društvo izdalo njeno povest V burji in strasti. Lea Fatur je bila zelo zanimiva in izjemna osebnost, njeno delo pa še ni popolnoma raziskano, nam je povedala članica društva Alenka Brožič. Poslušaj.
Preberi več

NAJBOLJŠI PRIMORSKI ZBORI V POSTOJNI

2015-11-28
V Glasbeni šoli Postojna bo to soboto  regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb Primorske. Koncerti bodo ob 13-ih, 15.30 in 18.15. Rezultate bodo razglasili ob 20.30.  Trinajst vokalnih zasedb bo oceljevala strokovna žirija Urša Lah, Gregor Klančič in Marko Vatovec. Poslušaj.
Preberi več

STRAŠITI LJUDI JE ŠKODLJIVO

2015-11-27
Nas je v Evropi upravičeno strah ali ne, kako naj se državljani Evropske unije  vedemo, smo v Sloveniji varni,  smo vprašali evropskega poslanca iz Slovenije Iva Vajgla, ki poudarja, da sta begunstvo in terorizem dva ločena fenomena. Poslušaj.
Preberi več

SO ALI NISO BILI STROGI?

2015-11-27
Spomine na srednjo šolo v Postojni smo obujali tudi z (nekdanjimi) profesorji. Samo profesorica je priznala, da je bila stroga. Prisluhni pogovorom z Matjažem Kogejem, Metodom Abrahamsbergom, Francem Komovcem, Danijelom Mislejem, Doro Zupanič in Silvom Faturjem.
Preberi več

SPOMINI NA SREDNJEŠOLSKA LETA SO LEPI!

2015-11-27
Ob jubileju srednje šole v Postojni so se šolskih let in profesorjev spominjali nekdanji dijaki. Pred mikrofon smo povabili Boruta Bilača, Alenko Žnidaršič Kranjc in dr. Franceta Arharja. Poslušaj.

Preberi več

70 LET SREDNJE ŠOLE V POSTOJNI

2015-11-27
Srednja šola je v Postojni prisotna že 70 let, leta 1945 so v šolske klopi sedli prvi   dijaki, to so bili gimnazijci. Najstarejši program na šoli je gimnazijski, ki deluje nepretrgoma in je danes eden od izobraževalnih programov, ki sodijo v okvir Šolskega centra Postojna. Center je redkih slovenskih šol s tako pestro paleto programov.  Osrednjo slovesnost ob 70-letnici bo Šolski center pripravil  danes ob 18. uri v Kulturnem domu Postojna. Poslušaj.
Preberi več

2O-LETNICA PORODOV V VODI

2015-11-27
Porod v vodi je eden od alternativnih načinov rojevanja, za katerega se še danes odločijo številne ženske, čeprav ga v zadnjih letih izpodriva možnost lajšanja bolečin z epiduralno analgezijo. V Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo so ga uvedli pred 20-imi leti, ko je ustanovi grozila celo ukinitev. Prvemu otroku so na svet pomagali avgusta leta 1995, porodnica je napihljiv bazen prinesla s sabo, se spominja Aleksander Merlo, direktor postojnske porodnišnice. Posšaj.
Preberi več

PRAZNIK LOGAŠKE USTVARJALNOSTI

2015-11-27
Art tržnica, kot so jo pobudnice sprva imenovale, se je lani izkazala kot zelo dobrodošla predstavitev lokalnih ustvarjalcev.  Njena letošnja druga izvedba, ki bo potekala to soboto pred in v osnovni šoli 8 talcev, nosi ime Praznična Katrina tržnica, v spomin na preminulo Katarino Istenič Rudolf, učiteljico te šole in eno idejnih vodij  tega praznika logaške ustvarjalnosti. Odziv ustvarjalcev je po besedah ravnateljice Osnovne šole 8 talcev Karmen Cunder še večji kot lani,ko se je predstavilo 25 ustvarjalcev,  saj jih  je bilo do četrtka prijavljenih že 30. Poslušaj.
 
Preberi več

BISTRIŠKI KOŠARKARJI NA DOMAČEM PARKETU

2015-11-27
Košarkarji Plame Pur iz Ilirske Bistrice  bodo danes igrali doma.  Bistričani se bodo  ob 20. uri v športni dvorani pri Osnovni šoli Antona Žnideršič borili proti ekipi Branik iz Maribora. Ekipa Plama pur je na domačem parketu nanizala že tri zmage. Bo danes na vrsti četrta? Poslušaj.
Preberi več

DRŽAVA MORA PLAČATI TUDI OBRESTI

2015-11-26
Po razsodbi okrožnega sodišča v Ljubljani je država za leta od 2013 do 2015 dolžna Občini Postojna plačati skoraj 1,3 milijona evrov nadomestila za uporabo zemljišč na območju Počka za nazaj vključno z zamudnimi obrestmi, kar je Občina Postojna tudi pričakovala. Sodba še ni pravnomočna, državno pravobranilstvo pa se lahko pritoži. Kot smo že poročali, je ustavno sodišče je zaradi nepopolne vloge zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti spremembe odloka, s katero je občina ministrstvu za obrambo začela zaračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za vojaško vadišče Poček. Ministrstvo je sicer dve nadomestili že plačalo, potem pa zadevo predalo sodišču. Na ministrstvu za okolje, ki je pripravljajo dokumentacijo še proučujejo, ali bodo isto zahtevo ponovno poslali na ustavno sodišče.
Preberi več

SNEŽNIK IN RAČICE V UNESCO?

2015-11-26
V Sloveniji sta aktualna kar dva postopka nominacije za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine, ki zajemata območje občine Ilirska Bistrica. Prvi zajema gozdni rezervat Snežnik-Ždrocle, drugi pa Račiške dane, ki so del nominacije klasičnega krasa. Slovenija je tudi  ena izmed evropskih držav, ki si prizadeva  za vpis starodavnih in prvinskih bukovih gozdov Evrope na Unescov seznam svetovne dediščine. Mednarodni strokovnjaki so v Sloveniji izbrali dve območji  in sicer gozdni rezervat Pragozd Krokar na Kočevskem in gozdni rezervat Snežnik-Ždrocle. Zakaj bi si mnogim neznane Ždrocle in Račiške dane zaslužile vpis  na Unescov seznam svetovne dediščine, bosta danes ob 18. uri v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica pojansili Špela Habič in Rosana Cerkvenik. Poslušaj.
Preberi več

V STEKLENI GALERIJI BODO RAZSTAVILI PREPLETANJA

2015-11-26

V Logatcu deluje Društvo univerza za tretje življenjsko obdobje. Štiri študijske skupine bodo svoje izdelke predstavile na razstavi. Odprli jo bodo v petek ob 18. uri v Stekleni galeriji. Keramiko, klekljanje, kvačkanje in izdelke iz servietne tehnike bodo pokazali na razstavi z imenom Prepletanja. Gre za šesto razstavo univerze, tretjo letos. Ustvarjalne skupine so le del logaške univerze za tretje življenjsko obdobje, ki deluje četrto leto študijsko leto. Letos ima  že 22 programov in okoli 130 članov. Z razstavo, je povedala Vesna Stražišar, želijo člani društva pokazati, da se v vsaki izmed teh tehnik lahko naredi zanimive in unikatne izdelke. Prilsuhni.

Preberi več

ZA INVESTICIJE DOBRE ŠTIRI MILIJONE

2015-11-26
Sredi meseca so občinski svetniki v Cerknici obravnavali osnutek proračuna za prihodnje leto. Računajo na dobrih 11 milijonov in pol prihodkov, odhodkov bo 11 milijonov 750 tisoč evrov.  Negativno razliko bodo pokrili s prihranki iz iztekajočega se proračunskega obdobja. Investicijam namenjajo 4,3 milijone evrov, z ostalim denarjem bo občina pokrivala zakonsko določene obveznosti. Občina Cerknica zajeten del proračuna vsako leto nameni posodobitvi in ureditvi vodovodnega sistema. Upajo, da jim bo to v celoti uspelo v nekaj letih. Tako se bodo izognili izgubam, nadgraditi pa morajo tudi kanalizacijske sisteme. Poslušaj.
Preberi več
 
 
 
 
 

Foto utrinek

uploads/photo/role_bar_30_let_-_Valter_Leban-2333.jpg
 
 
 
 
 
 

Ne preslišite

06:00 - Novice - Infonet

 
 
 
 
 
 

Anketa

Kdo si najbolj zasluži naziv Ona ali on 2015 - dejanje meseca novembra?